Tuntuu ilkeältä, kuulostaa vaaralliselta, mutta useimmiten voi olla aivan rauhallisen mielin ja jatkaa arkisia puuhia. Mistä puhutaan? Sydämen rytmihäiriöistä, joita joka ikinen meistä kokee jossain elämänsä vaiheessa.
– Ylivoimaisesti suurin osa niistä tuntemuksia on täysin vaarattomia, vakuuttaa kardiologi Antti Kivelä Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
– Ihminen kokee jonkinlaisen muljahduksen, pidempään kestävän tykytyksen tai epäsäännöllisen sykkeen. Tässä suhteessa ihmiset ovat äärimmäisen erilaisia. On hyvin paljon ihmisiä, jotka eivät tunnista minkäänlaista sydämen rytmiänsä ja sitten on ihmisiä, jotka tuntevat joka ainoan ylimääräisen lisälyönnin. Myös ihmisten huolestumisen aste vaihtelee, Kivelä kertoo.
Mutta millaisia vaaran merkkejä kannattaa kuulostella? Entä miten rytmihäiriöitä voidaan hoitaa?
Kuuntele tuhti tietopaketti:
Tämä sivu on arkistoitu.
Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.
Olen 62v. mies. Noin kymmenen vuotta sitten heräsin yöllä hikisenä ja erittäin kummallisen olon tunteeseen. Hetken kuluttua huomasin sydämeni lyövän miten sattuu. Tuli kamala kuoleman pelko. No, ei kun vastaanotolle aamulla ja sieltä keskussairaalaan. Sähköinen rytminsiirto ja kaikki meni hyvin. Sen jälkeen on tullut uusia flimmereitä 4-5 kappaletta ja jouduttu hoitamaan. Sydän on kardiologisesti tutkittu ja eka kerran jälkeen rasitustesti. Kaiken pitäisi olla kunnossa. Kysymys: Voiko refluksitaudilla ja flimmerillä olla yhteyttä, kun olen huomannut sydämen "muljahdusten" tulevan enimmäkseen röytäyksien aikaan ja niitähän riittää? Elämänlaatu on mennyt paljon huonommaksi flimmereiden jälkeen. En tahdo uskaltaa nukkua, kun on pelko, että joko taas tänä yönä tulee flimmeri, kun se on aina ollut yöllä. Siitä väsymyskierre ja sehän ei ainakaan paranna tilannetta. Mitähä pitäisi tehdä ko. asian suhteen?
Refluksitaudin oireet voidaan sotkea sydämen rytmihäiriöihin ja rintakipuun. Tämä on ihan yleistä. Tarkoittaa siis että refluksitauti voi aiheuttaa nuo muljahtelut. Jos epäilyttää, niin asia kannattaa ottaa esille viimeistään kun käy seruaavan kerran lääkärissä. Jos huolettaa, kannattaa varata lääkäriaika ja varmistaa muljahtelun syy.
Hei!
Olen avannut blogin joka käsittelee sydämen rythmihäiriöitä ja elämää niiden kanssa. Blogi on avattu 4.4.2013 ja toivotan tervetulleeksi kommentoimaan sinne näistä ongelmistanne.
Blogin osoite on: http://heartbeat49.blogspot.fi/