Filosofiakahvila syksy 2018, aikataulu ja aiheet
Filosofiakahvila jatkuu jälleen Kuopiossa. Syksyn 2018 teemana on mieli. Kuopion Filosofiakahvila kerää jälleen filosofiasta kiinnostuneita kuopiolaisia keskustelemaan alan asiantuntijoiden alustuksista. Alustukset taltioidaan ja julkaistaan soveltuvin osin Kantin verkkosivuilla.
Syöminen psyykkisen hyvinvoinnin perustana
Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion vaikutukset mielenterveyttä ylläpitävänä tekijänä ja jopa hoitona ovat erittäin lupaavia, toteaa ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta. Voivatko ravintotekijät, suolen seinämän hyvinvointi, mikrobisto, matala-asteinen tulehdus ja mielen hyvinvointi olla yhteydessä toisiinsa?
Marjojen terveellisyys: värillä on väliä!
Mitä enemmän väriä sen parempi, näin voi todeta meille tuttujen marjojen terveellisyydestä puhuttaessa. Punaiset, siniset ja violetit marjat kuten mustikka, mustaherukka ja puolukka sisältävät eniten väriaineita, joilla voi olla hyvinkin paljon tekemistä terveyden kannalta.
Lisää tuoreimpia aiheita
Elämäntavat oppimista edistämässä
Millainen merkitys elintavoilla ja liikunnallisella aktiivisuudella on oppimisen edellytyksiin ja koulumenestykseen? Tätä pohti FT Eero Haapala Lasten liikunta- ja terveystutkimus -tutkimuksen juhlaseminaarissa.
Pieni lääkemarkkina johtaa lääkkeiden saatavuusongelmiin
Valtaosalla suomalaisista apteekeista on lääkkeiden saatavuusongelmia lähes päivittäin, osoittaa proviisori Kati Sarnolan väitöstutkimus. Keskeisiä syitä saatavuusongelmiin ovat lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset.
Poimintoja ohjelmasarjoista
Tutkijana tundralla
Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä ilmastonmuutoksen edetessä kun ikirouta sulaa ja arktinen alue lämpenee? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta? Näihin kysymyksiin paneutui Aktiivisten aikuisten luentosarjan luennolla tutkijatohtori Maija Marushchak.
Tuoreimmat Aspektit
Aspekti 23.6.2018
Kuuntele Löylynhenki-palkitun tutkijan vinkit puhtaaseen puunpolttoon. Millaista on hyve-etiikka, miten ihminen voi tähdätä hyveelliseen elämään tai harjoittaa hyveellisiä taitojaan? Juhannusta vietetään Johannes Kastajan muistoksi, mutta ken oli tämä päänsä menettänyt tulisieluinen julistaja?
Aspekti 16.6.2018
Ohran kuoresta löytyy aineita, joista voidaan tulevaisuudessa tehdä korkean lisäarvon tuotteita. Ikääntyvien yliopistossa kuultiin erilaisista muoveista ja niiden käyttötarkoituksista – ja vaikutuksista luonnolle ja terveydelle. Käymme myös luonnonkukkapäivän retkellä.
Aspekti 9.6.2018
Liian vähän liikuntaa, korjattavaa ravitsemuksessa, vähenevä uni ja lisääntyvä ylipaino – karua kertomaa suomalaisten lasten hyvinvoinnista. Miten voi seurata oman kehon toimintaa ja mitä iloa siitä on? Navettateknologia kertoo onko Mansikki sairas ja joko Mustikki poikii.
Aspekti 2.6.2018
Anna lapsen leikkiä ja liikkua, varmista oikeanlainen ruokavalio ja laita lapsi illalla järkevään aikaan nukkumaan, siinä tutkijatohtorin ohjeet. Millainen oli pappien rooli sisällissodassa? Kuinka ilmansaasteet vaikuttavat aivoterveyteen?