K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Osteoporoosiin kehitteillä ultraääneen perustuva seulontamenetelmä

Osteoporoosi eli luukato on koko ajan yleistyvä sairaus. Osteoporoosi aiheuttaa yli 200 miljoonaa luunmurtumaa vuosittain. Nykyisellä röntgenkuvaukseen perustuvalla taudinmääritystekniikalla voidaan erotella suuren murtumariskin omaavat potilaat. Suurin osa osteoporoottisista murtumista todetaan kuitenkin potilailla, joiden luuston kunto on röntgenmenetelmin arvioituna normaali. Toisaalta röntgentekniikka ei ole hyvä menetelmä osteoporoosin väestöseulontaan, sillä se altistaa tutkittavan ionisoivalle säteilylle lisäten riskiä sairastua myöhäisemmällä iällä syöpään. Ultraäänitutkimus ei aiheuta potilaalle terveysriskiä.

Tutkija Ossi Riekkinen esittelee Kuopion yliopistolle tekemäsään lääketieteellisen fysiikan alaan kuuluvassa väitöskirjatyössään Ultraäänen takaisinsirontamenetelmän kehittäminen ja soveltaminen hohkaluun diagnostiikkaan uudenlaisen ultraäänitekniikan luun murtumariskin arvioimiseen. Tekniikka parantaa ultraäänimittauksen luotettavuutta ja tekee siitä yksinkertaisen.

Kuormaa kantavan rakenteen, esimerkiksi maantiesillan, lujuuteen vaikuttavat käytetyn rakennusmateriaalin määrä, koostumus ja sisärakenne. Samat tekijät määräävät myös luun lujuuden ja kuormankantokyvyn, Riekkinen toteaa. Nykyiset osteoporoosin diagnosointimenetelmät kertovat vain luun määrästä unohtaen luun rakenteen ja koostumuksen merkittävän vaikutuksen luun kuormituskestävyyteen. Tutkimuksessa kehitetyn ultraäänitekniikan havaittiin tuottavan tietoa kaikista edellä mainituista luun lujuuteen vaikuttavista tekijöistä. Tulos antaa vahvaa uskoa ultraäänen käyttöön osteoporoosin diagnosoinnissa, Riekkinen toteaa.

Perinteisesti ultraääntä on käytetty muun muassa sikiöiden ja pehmytkudosten tutkimiseen, jolloin luiset rakenteet ovat kuvausvirhettä aiheuttava ongelma. Luuston tutkimisessa asia on juuri päinvastoin. Jotta tulokset olisivat luotettavia, luun päällä olevan pehmytkudoksen vaikutus tulee määrittää ja sen aiheuttama virhe täytyy pystyä poistamaan. Riekkinen esittelee väitöksessään myös uudenlaisen laskentatekniikan, joka poistaa pehmytkudoksen aiheuttaman virheen ja mahdollistaa periaatteellisesti ultraäänimittauksen tekemisen tyypillisistä osteoporoottisista murtumakohdista.

Tutkimuksessa esitetty tekniikka voi mahdollistaa väestön seulontatutkimukset. Tekniikkaa voidaan käyttää myös lasten ja nuorten luuston kehittymisen seurantaan ja esimerkiksi liikunnan ja ruokavalion vaikutuksen tutkimiseen. Röntgentekniikka soveltuu tällaiseen huonommin potilaalle aiheutuvan säderasituksen vuoksi. Nuoruusiällä tehtyä ultraäänimittausta voidaan erityisesti hyödyntää tutkimuksissa joiden tavoitteena on kehittää menetelmiä myöhäisemmällä iällä kehittyvän osteoporoosin ehkäisemiseksi.

D-vitamiini auttaa ylläpitämään luun terveyttä

Osteoporoosiliitosta todetaan, että Suomessa ainakin 40 prosenttia väestöstä kärsii D-vitamiinin puutteesta talviaikaan. Riittävä D-vitamiinitaso veressä auttaa ylläpitämään tervettä luuntiheyttä ja -kovuutta kaikenikäisillä, erityisesti ikääntyvillä. Terve luu paranee nopeammin murtumasta kuin pehmennyt. D-vitamiini myös lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä, jolloin kaatumiset vähenevät. Suomessa on arviolta noin 400 000 henkilöä, joilla luukudoksen määrä on merkittävästi alentunut ja vuosittain tapahtuu noin 30 000 - 40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luustonhaurastuminen. Ravintolähteistä D-vitamiinin kannalta arvokkaimpia ovat kala, metsäsienet ja vitaminoidut elintarvikkeet. D-vitamiini säätelee yli kahta sataa geeniä, jotka vaikuttavat solujen lisääntymiseen, erilaistumiseen ja kuolemaan. Riittävän saannin on osoitettu vähentävän riskiä sairastua eturauhasen, rintarauhasen ja imukudoksen syöpiin, sekä I että II tyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

kuuntelekuuntele Kesto 24'14"
 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Tutkija, FM (väit.) Ossi Riekkinen, Kuopion yliopisto

20.12.2008




Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: