Tutkijana tundralla
Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä ilmastonmuutoksen edetessä kun ikirouta sulaa ja arktinen alue lämpenee? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta? Näihin kysymyksiin paneutui Aktiivisten aikuisten luentosarjan luennolla tutkijatohtori Maija Marushchak.
Lehmä – ystävä ja tuotantoeläin
Kotieläimillä ja erityisesti lehmillä on ollut aina paikkansa suomalaisten sydämessä. FT Taija Kaarlenkaski kertoo, että vielä noin viisikymmentä vuotta sitten Suomessa oli yli 200 000 lypsykarjatilaa. Viime vuosikymmenien maatalouden murroksen myötä tuotanto on erikoistunut ja kotieläintilojen määrä on laskenut huimaa vauhtia, samalla kun itse työkin on koneistunut.
Ilmastotutkijat ehdottavat hiilitulleja vastatoimena Trumpin protektionismille
Itä-Suomen yliopiston ilmasto-oikeuden ja -politiikan professorin Harro van Asseltin johtama tutkimusryhmä ehdottaa Nature-aikakauslehdessä julkaistussa kommentissa hiilitulleja vastatoimena Yhdysvaltain aloittamalle kauppasodalle.
Löylynhenki-palkittu tutkija neuvoo kuinka polttaa puuta puhtaasti
Tyhjennä tuhkat, käytä vain kuivaa puuta, tee hyvät sytykkeet ja sytytä päältä, näe vaivaa paremman palamisen puolesta – näillä neuvoilla meitä mökkisaunojen lämmittäjiä neuvoo tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon saanut dosentti, yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta. Palkinnon taustalla on Suomen Saunaseura ry.
Ohran kuoresta on moneksi
Ohra on tuttu viljelyskasvi, joka maistuu muun muassa leivässä ja puurossa. Ohran kuoresta löytyy kuitenkin yllättävän kiinnostavia aineita, joista voidaan tulevaisuudessa tehdä korkean lisäarvon tuotteita kasviensuojelukäytöstä aina auton renkaiden ominaisuuksien parantamiseen sekä jopa avaruussukkuloiden lämpösuojalevyihin saakka.
Kuinka ilmansaasteet vaikuttavat aivoterveyteen?
– Eniten on tutkittu ilmansaasteiden vaikutuksia sydämeen ja hengityselimiin, mutta hiljattain on havaittu, että ilmansaasteilla voi olla vaikutusta myös muihin elimiin, kuten aivoihin. On tutkimuksia, joissa on jo osoitettu, että ilmansaasteilla ja Alzheimerin taudilla on yhteys, kertoo dosentti, akatemiatutkija Katja Kanninen.
Marjojen terveellisyys: värillä on väliä!
Mitä enemmän väriä sen parempi, näin voi todeta meille tuttujen marjojen terveellisyydestä puhuttaessa. Punaiset, siniset ja violetit marjat kuten mustikka, mustaherukka ja puolukka sisältävät eniten väriaineita, joilla voi olla hyvinkin paljon tekemistä terveyden kannalta.
Suurapuraha ilmansaasteiden ja aivoterveyden yhteyden selvittämiseen
Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa toimivalle akatemiatutkija Katja Kanniselle ja työryhmälle on myönnetty 100 000 euron suuruinen suurapuraha ilmansaasteiden vaikutuksia aivojen terveyteen selvittävään tutkimukseen.
Rahoitusta poikkitieteelliseen vapaa-ajankalastuksen tutkimukseen
Itä-Suomen yliopistossa on käynnissä maa-ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroin rahoittama mittava tutkimushanke, jossa selvitetään kalastuselämyksen muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä kalastusmatkailun tietoperustaiseksi kehittämiseksi.
Luontovartti: Vierailijoita lintulaudalla
Von Wrightin taiteilijaveljekset ovat tunnettuja taiteestaan. He olivat myös harjaantuneita luonnontuntijoita. Tällä kertaa Veljekset von Wright -näyttelyyn tutustutaankin luonnontieteilijän näkökulmasta, teemana ovat useissa teoksissa esillä olevat pikkulinnut.