Missä on moniarvoisuuden itäraja?
Kevätkauden ensimmäisenä vieraana Filosofiakahvilaan saapui Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori Jukka Korpela, joka pohti omassa alustuksessaan moniarvoisuuden itärajan paikkaa. Missä ajallisessa pisteessä länsi erosi idästä, ja minne raja voidaan maantieteellisesti vetää? Löytyykö erottavaa rajaa?
Oikeus elää ja kuolla – kristillisen etiikan näkökulmia eutanasiaan
Mistä puhutaan, kun puhutaan eutanasiasta? Voiko potilas kieltäytyä aktiivisesta hoidosta kuollakseen, tai voiko potilas vaatia hoitona eutanasiaa - ja voidaanko lääkäri velvoittaa antamaan kuolinapua? Tätä pohdittiin Puijon seurakunnan keskustelusarjassa.
Suomalaisten yksinäisyys
Viidennes suomalaisista kokee itsensä yksinäisiksi. Syvemmin tarkastelemalla havaitaan, että noin viisi prosenttia suomalaisista on minuudeltaan yksinäisiä. Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari puhui suomalaisten yksinäisyydestä Café Smartissa.
Valtasuhteet politiikassa
Professori Ilkka Ruostetsaari pohtii Ikääntyvien yliopiston luennossaan vallan olemusta. Hän kertoo luennossaan kansalaisten ja päättäjien käsityksistä vallan jakautumisesta ja pohtii, kuka meillä käyttää poliittista valtaa ja miten valtasuhteet ovat muuttuneet 90-luvun alun jälkeen.
Eurooppa filosofisena ideana
Euroopan ideasta Filosofiakahvilaan saapui puhumaan Eurooppa-tutkimuksen tutkijatohtori Timo Miettinen, joka valotti alustuksessaan ajatusta yhtenevän Euroopan synnystä. Idea on peräisin jo satojen vuosien takaa.
Paras valtio ikinä - luterilaisuuden visio yhteiskunnasta
Millainen on luterilainen näkemys yhteiskunnasta? Mitä annettavaa kirkolla on yhteiskunnalle? Näitä teemoja pohdittiin kuopiolaisen Puijon seurakunnan keskustelusarjassa kirkkoherra Jaana Marjasen johdolla.
Esitys: Lääkäreille suositus sairauspoissaolon tarpeen ja keston arviointiin
Lääkäreille on mahdollista tehdä suositus sairauspoissaolon tarpeen ja keston arviointiin, esittää Työterveyslaitoksen selvitystyöryhmä. Tällä hetkellä arviot sairauspoissaolon tarpeesta ja kestosta samassa sairaudessa vaihtelevat riippuen lääkäristä, erikoisalasta tai maantieteellisestä alueesta.
Rohkeat naiset hoivayrittäjinä
Minnan päivien ohjelman yhteydessä pohdittiin myös naisyrittäjyyttä. Hyvinvointipalvelujen professori Sari Rissanen puhui Itä-Suomen yliopiston tiedekahvilassa otsikolla Rohkeat naiset hoivayrittäjinä.
Kuplatietoisuus ja valhemediat – informaatioyhteiskunnan sudenkuopat
Nykyisin jokainen voi valita oman totuutensa. Näin toteaa tiedosta ja mediasta Puijon seurakunnan keskustelusarjassa puhunut pastori Teemu Voutilainen, joka analysoi kuplatietoisuuden ilmiötä aikamme yhteiskunnassa. Miksi uskomusfaktat vetoavat ihmisiin? Miksi yksittäisen kokemusasiantuntijan näkemys kumoaa tutkitun tieteellisen tiedon? Ovatko arvot puhtaasti makuasioita?
Ateismi yhteiskunnallisena ilmiönä
Filosofiakahvilan kevään viimeisessä tapahtumassa keskusteltiin ateismista, tilaisuuden alustajana toimi FT, uskontotieteen yliopistonlehtori Teemu Taira. Hän ei halua pohtia filosofisesta näkökulmasta onko ateismi oikeutettu kanta, tai mikä on oikea, analyyttinen ateismin määritelmä, ennemminkin hän lähestyy ateismia yhteiskunnallisena ilmiönä.