Valtaosa 90-vuotiaista Alzheimerin tautiin sairastuneista käyttää psyykelääkettä
Psyykelääkkeiden käyttö on yleistä 90 vuotta täyttäneillä Alzheimerin tautiin sairastuneilla. Tutkimuksen mukaan he käyttivät psykoosilääkkeitä viisinkertaisesti ja masennuslääkkeitä noin 2,5 kertaa enemmän verrattuna samanikäisiin tautia sairastamattomiin.
Suuri omega-6-rasvahappojen määrä verenkierrossa pienentää kuolemanriskiä
Mitä suurempi on veren linolihappopitoisuus, sitä pienempi on ennenaikaisen kuoleman riski, todetaan juuri julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo.
Huono uni heikentää lapsen psykologista hyvinvointia ja elämänlaatua
Miten teillä nukutaan? Hammaslääketieteen lisensiaatti, erikoishammaslääkäri Tiina Ikävalko kysyy tätä ahkerasti hammaslääkärin tuoliin istahtavalta lapselta ja hänen perheeltään. Kysymys on tärkeä, sillä moni lapsi kärsii turhaan unenaikaisten hengityshäiriöiden aiheuttamista ongelmista.
Jo toinen KYSin yksikkö mukaan eurooppalaiseen osaamisverkostoon
KYSin lastenhematologian ja -onkologian yksikkö on hyväksytty EU:n eurooppalaisiin osaamisverkostoihin kuuluvan Lasten syöpä -osaamisverkoston (PaedCan-ERN) jäseneksi. Eurooppalaiset osaamisverkostot (European Reference Networks – ERN) ovat eurooppalaisten terveydenhuollon tarjoajien välisiä virtuaalisia verkostoja.
Tyypin 1 diabetes: työtä tehdään joskus hoitotasapainon kustannuksella
TtM Pirjo Hakkaraisen väitöstutkimuksesta käy ilmi, että tyypin 1 diabeetikoilla on monia työn ja diabeteksen yhdistämiseen liittyviä haasteita. Tutkimus osoitti myös, että moni diabetesta sairastava on salannut diabeteksensa työtovereiltaan ja lähiesimiehiltään. Silti suurin osa tyypin 1 diabeetikoista selviytyy työelämässä yhtä hyvin kuin muu väestö.
Koulujen lääkekasvatuksessa on parantamisen varaa
Erilaiset lääkkeet ovat osa arkeamme, halusimmepa sitä tai emme. Siksi lääkkeiden oikean ja järkevän käytön opettaminen lapsille ja nuorille on ensiarvoisen tärkeää.
Rahoitusta poikkitieteelliseen vapaa-ajankalastuksen tutkimukseen
Itä-Suomen yliopistossa on käynnissä maa-ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroin rahoittama mittava tutkimushanke, jossa selvitetään kalastuselämyksen muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä kalastusmatkailun tietoperustaiseksi kehittämiseksi.
Rahoitusta laajapohjaiseen puunsuojaustutkimukseen
Tekesin INKA - Innovatiiviset kaupungit -ohjelmasta on myönnetty rahoitusta puun oman suojamekanismin teollista hyödyntämistä tutkivaan SafeWood-projektiin.
Marjojen terveellisyys: värillä on väliä!
Mitä enemmän väriä sen parempi, näin voi todeta meille tuttujen marjojen terveellisyydestä puhuttaessa. Punaiset, siniset ja violetit marjat kuten mustikka, mustaherukka ja puolukka sisältävät eniten väriaineita, joilla voi olla hyvinkin paljon tekemistä terveyden kannalta.
Itä-Suomen yliopisto maailman sadan parhaan nuoren yliopiston joukossa
Itä-Suomen yliopisto nousi sijalle 54 brittiläisen Times Higher Education -lehden juuri julkaistussa nuorten yliopistojen Young University Rankings -vertailussa. Viime vuonna Itä-Suomen yliopiston sijoitus oli 63.