Minna Canth oli kirjailija, novelisti ja lehtinainen, jolla oli varmasti sana hallussa. Mutta miten Minna Canth olisi käyttänyt kirjoitustaitoaan nykypäivän sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä?
Tätä pohti ajatusleikin omaisesti Minna Canthin juhlavuoden luennolla Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.
– Jos me lähdetään siitä, että Minna halusi vaikuttaa novellien, romaanien, näytelmien ja sanomalehtitekstiensä kautta sekä salongeissa keskustelemalla ja olemalla muutenkin sosiaalisesti aktiivinen, niin ehkä me pääsemme jyvälle siitä, mitä Minna Canth tuolla sosiaalisessa mediassa tekisi, Tourunen arvelee.
Voiko sosiaalinen media sitten toimia sellaisena vaikuttamisen kanavana, että se korvaisi perinteisempiä kirjoittamisen tai vaikuttamisen kanavia? Ei välttämättä, mutta perinteisten markkinoinnissa nämä voisivat toimia.
– Lähtökohtaisesti ajattelisin, että Canth tuskin twiittaisi mitään siitä, että tänä iltana mä katson Putouksen ja Viidakon tähtöset ja sen jälkeen mä otan selfie-kuvia ja lataan ne instaan.
– Sen sijaan voisin kuvitella, että Minna Canth käyttäisi Twitteriä ja Facebookkia houkutellakseen ihmisiä lukemaan uusimman bloginsa, jota toivottavasti julkaistaisiin osoitteessa www.savonsanomat.fi, tai ennakkomarkkinoidessaan uusinta novellia tai näytelmäänsä.
– Ja olisipa Minna saattanut käväistä vaikkapa kumppaninhakusivustoillakin, jos ei muuten niin uteliaisuudesta.
Miten syvälle Canth sitten sosiaalisen maailman verkostoihin uppoutuisi?
– Väittämäni on, että Minna Canth olisi sosiaalisen median kohtuukäyttäjä, Tourunen toteaa.
Mistä ja miten Minna Canth sosiaalisessa mediassa kertoisi ja miten? Kuuntele Tourusen puheenvuoro kokonaisuudessaan:
Luennot ovat osa Humanismin iltojen luentosarjaa. Luentosarjan järjestäjinä toimivat Snellman-kesäyliopisto, Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.