Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin?

Minna Canthin 170-vuotisjuhlavuoden luentosarja

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Päätoimittaja Jari Tourunen

Minna Canth oli kirjailija, novelisti ja lehtinainen, jolla oli varmasti sana hallussa. Mutta miten Minna Canth olisi käyttänyt kirjoitustaitoaan nykypäivän sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä?

Tätä pohti ajatusleikin omaisesti Minna Canthin juhlavuoden luennolla Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.

– Jos me lähdetään siitä, että Minna halusi vaikuttaa novellien, romaanien, näytelmien ja sanomalehtitekstiensä kautta sekä salongeissa keskustelemalla ja olemalla muutenkin sosiaalisesti aktiivinen, niin ehkä me pääsemme jyvälle siitä, mitä Minna Canth tuolla sosiaalisessa mediassa tekisi, Tourunen arvelee.

Voiko sosiaalinen media sitten toimia sellaisena vaikuttamisen kanavana, että se korvaisi perinteisempiä kirjoittamisen tai vaikuttamisen kanavia? Ei välttämättä, mutta perinteisten markkinoinnissa nämä voisivat toimia.
– Lähtökohtaisesti ajattelisin, että Canth tuskin twiittaisi mitään siitä, että tänä iltana mä katson Putouksen ja Viidakon tähtöset ja sen jälkeen mä otan selfie-kuvia ja lataan ne instaan.
– Sen sijaan voisin kuvitella, että Minna Canth käyttäisi Twitteriä ja Facebookkia houkutellakseen ihmisiä lukemaan uusimman bloginsa, jota toivottavasti julkaistaisiin osoitteessa www.savonsanomat.fi, tai ennakkomarkkinoidessaan uusinta novellia tai näytelmäänsä.
– Ja olisipa Minna saattanut käväistä vaikkapa kumppaninhakusivustoillakin, jos ei muuten niin uteliaisuudesta.

Miten syvälle Canth sitten sosiaalisen maailman verkostoihin uppoutuisi?
– Väittämäni on, että Minna Canth olisi sosiaalisen median kohtuukäyttäjä, Tourunen toteaa.

Mistä ja miten Minna Canth sosiaalisessa mediassa kertoisi ja miten? Kuuntele Tourusen puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 23’15”


Luennot ovat osa Humanismin iltojen luentosarjaa. Luentosarjan järjestäjinä toimivat Snellman-kesäyliopisto, Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.

Lisää Minna Canthista:

Canthin ja Järnefeltin salongeissa haaveiltiin vapaudesta, rakkaudesta ja tasa-arvosta

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo - näin on otsikoitu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uusi näyttely. Museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä. Kaiken keskellä ovat kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä. Niiden kautta keskusteluun astuu mukaan myös Juhani Aho.
video

Puvustusta kahdella vuosisadalla

Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun opiskelijat sukelsivat halki vuosisatojen valmistellessaan Kuopion Tuomiokirkon vaiheista kertovan Kivi Kiveltä -näytelmän puvustusta. Oman pukunsa sai muun muassa Minna Canth.

Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin?

Minna Canth oli kirjailija, novelisti ja lehtinainen, jolla oli varmasti sana hallussa. Mutta miten Minna Canth olisi käyttänyt kirjoitustaitoaan nykypäivän sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä? Tätä pohti ajatusleikin omaisesti Minna Canthin juhlavuoden luennolla Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.

Rauha Minnan kanssa

Minna Canth ja kirkko, sen etunenässä silloinen piispa Gustaf Johansson, ajautuivat riitoihin 1880-luvulla. Canth arvosteli maallista kirkkoa kärkkäästi. Kyse ei ollut siitä etteikö Canth olisi ollut kristitty, vaan ennemminkin juuri siitä, että hän nimenomaan oli harras kristitty.

Minna Canthin perilliset, suomalaiset naiskirjailijat näyttämöillämme Canthista Sofi Oksaseen

Aleksis Kiven jälkeen (ajallisesti) seuraava merkittävä näytelmäkirjailija lienee Minna Canth. Klassikoiksi nousseita mieskirjailijoita Kiven jälkeen ei ole teatteridramaturgian saralla juuri nähty. Millainen on Canthin perintö teatterilavoilla? Tästä puhuu Kuopion kaupunginteatterin johtajana reilu puoli vuotta sitten aloittanut ohjaaja Pekka Laasonen.

Vastaa