Ohjelmasarjat

Tälle sivulle kootaan Kantissa julkaistuja sarjoitettuja kokonaisuuksia.

 

Aspekti

Aspekti on Yle Puheella kuultava tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini.

Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootio Kuopiossa 4.-6.6.2015

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tohtoripromootiossa vihitään kesäkuun alussa 146 Itä-Suomen yliopistossa tai Kuopion yliopistossa väitellyttä tohtoria sekä 12 kunniatohtoria.

Promootiotapahtuma on akateeminen juhla, jota juhlitaan perinteitä kunnioittaen, mutta raikkain tuulin. Kuopiossa uutena perinteenä on soihdunkiillotus- ja hatunsovitusseremonia.

Huonokuuloisuus

Tässä ohjelmasarjassa kuulemme monta tarinaa huonokuuloisuudesta. Ohjelmat on tehty yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun Kuopion alueyksikön tulkkikoulutuksen kanssa. Haastattelijoina olivat neljännen vuoden huonokuuloisten, kuuroutuneiden ja kuurosokeiden tulkkaukseen suuntautuvat tulkkiopiskelijat. Ohjelmasarjaa toimittaa Anne Heikkinen.

Kuntoa ja terveyttä salilta

Miksi hyvä lihaskunto on niin kovin tärkeä juttu terveydenkin kannalta kaiken ikäisillä? Millaisia ovat yleisimmät väärinkäsitykset kuntosaliharjoitteluun liittyen? Entä miten ravitsemus tukee voimaharjoittelua?

Ihmemaa Oz

Ihmemaa Ozissa pieni, pippurinen tyttö, peltinen mies, variksenpelätin ja leijona etsivät aivoja, sydäntä, rohkeutta ja tietä kotiin. Ihmemaassa nähdään eloisia maiskisia, eläviä unikoita ja lentäviä noitia.
Mutta kuinka mielikuvituksellinen satufantasia luodaan eläväksi teatterin näyttämölle? Sitä pääsemme seuraamaan kuluvan kevään aikana, kun Ihmemaa Oz rakentuu Kuopion kaupunginteatteriin.

Mitä tiedämme Jeesuksesta?

Kertovatko evankeliumit niin kuin asiat tapahtuivat? Mitä tiedämme Jeesuksesta on 5-osainen ohjelmasarja, joka valottaa Jeesuksen elämää ja siitä kirjoitettua historiaa. Sarjan luennoitsijoina toimivat Puijon seurakunnan 2. kappalainen Kari Kuula ja Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijat.

LOKKI - Erään näytelmän tarina

Kuopion kaupunginteatterin lavalla rakastetaan, kaivataan, petytään, vihataan ja etsitään totuutta elämästä. Anton Tsehovin Lokki on ihmissuhteiden monimuotoinen kudelma, joka nähdään nyt uutena tulkintana tämän päivän todellisuudessa.

Tässä ohjelmasarjassa kuullaan näytelmän synnystä aina ensimmäisistä lukuharjoituksista ensi-iltaan saakka.

Kirkon pyhät

Kirkkovuoden pyhät rytmittävät arkeamme pitkin vuotta. Juhannus, helatorstai ja laskiainen lienevät juhlapyhistä tutuimpia, mutta miksi vietämme kynttilänpäivää, kirkastussunnuntaita tai tuomiosunnuntaita? Mikkelinpäivästä alkava ohjelmasarja esittelee 12 kirkkovuoden pyhää.

Minna Canth 170 vuotta

Humanismin iltoihin kuuluvassa juhlavuoden luentosarjassa pohditaan miten Minna käyttäisi nykypäivän sosiaalista mediaa, arvioidaan Minna Canthin perillisiä näytelmäkirjallisuuden saralla, puhutaan tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta ja pohditaan, osaammeko arvostaa merkkihenkilöitämme riittävästi. Kuopion nykyinen Piispa hakee myös rauhaa Minnan kanssa, 1880-luvun välirikon jälkeen.

Taidevartti

Taidevartissa tutustutaan Kuopion taidemuseon aarteisiin. Esille pääsevät mm. Arvid Liljelundin Lähtö Pariisista, Fridolf Weurlanderin Maisema Kuopiosta sekä Ferdinand von Wrightin Heinäsorsia.

Ajankohtaista Pohjois-Savosta viittomakielelle tulkattuna

Kantti ja Humanistisen ammattikorkeakoulun viittomakielen yksikkö jatkavat yhteistyötään viitotun ajankohtaismateriaalin saralla. Kuukausittain julkaistavassa katsauksessa käsitellään ajankohtaisia pohjoissavolaisia aiheita.

Joulutarina

Joulutarinat ovat koululaisten kirjoittamia, jouluisia tarinoita. Tarinat on myös tulkattu viittomakielelle Humanistisen ammattikorkeakoulun viittomakielentulkkiopiskelijoiden harjoitustöinä.

Viittomakielelle tulkattu joulukalenteri

Koululaisten kirjoittamat lennokkaat tarinat virittävät meidät joulun tunnelmaan. Kaikki 24 tarinaa on myös tulkattu viittomakielelle Humanistisen ammattikorkeakoulun viittomakielentulkkiopiskelijoiden harjoitustöinä.

Liikunnalla terveyttä

Millainen on liikunnan ja terveyden yhteys? Millaisia asioita liikkujan tai liikkumisen aloittajan pitäisi ottaa huomioon?

Miten ennen sisustettiin?

Tervetuloa nojatuolimatkalle Kuopion korttelimuseoon! Kuulemme museoassistentti Maria Myersin kertovan kaupunkiasumisen historiasta, vanhanajan sisustustyyleistä ja siitä, millaista arki ja elämä on ollut herrasväen huusholleissa tai tehdastyöläisten parituvissa.

Filosofiakahvila

Tervetuloa syventymään filosofian maailmaan ja keskustelemaan alustusten pohjalta! Filosofisia keskusteluryhmiä on jo eri puolella Suomea – nyt siis myös Kuopiossa!

Sinun ei tarvitse olla filosofi: kahviloissa tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan heitä koskettavista kysymyksistä. Tavoitteena on elävyys, toisten kohtaaminen kasvokkain, eri-ikäisten ja eri elämänpiireistä tulevien ihmisten näkeminen ja kuunteleminen sekä uusien näköalojen avaaminen yhdessä.

Parempi päivä

Parempi päivä -ohjelmasarja koostuu lyhyistä ohjelmista, joissa asiantuntijat muistuttavat meitä elämän pienten valintojen merkityksestä. Tavoitellessamme hyvinvointia, terveyttä tai turvallisuutta meidän ei tarvitse aina kiivetä ylitsepääsemättömältä tuntuvien esteiden yli, vaan pienilläkin valinnoilla on merkitystä.

Lähdetään sieneen

Sienisarjassamme kuljetaan metsässä Kolmisoppi-Neulamäen alueella etsien sienimaastoja ja sienten kasvupaikkoja sekä tunnistellen ruokasieniä ja niiden näköissieniä - ruoanvalmistusvinkkejä unohtamatta.

Ikääntyvien yliopisto

Ikääntyvien yliopisto järjestää kaikille avoimia luentoja ja opintoryhmiä opiskelijoiden omien toivomusten pohjalta. Pohjakoulutusvaatimuksia tai ikärajoituksia ei ole. Toimintaa ideoi Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston ja Kuopion kesäyliopiston kanssa opiskelijoista koottu suunnitteluryhmä.

Humanismin illat

Humanismin illat ovat kaikille avoimia luentoja, joiden tarkoituksena on virittää ja edistää humanistista keskustelua Pohjois-Savossa. Humanistin iltojen järjestäjinä toimivat Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Kuopion kesäyliopisto.

Miksi Jumala on piilossa

Monet suuret kysymykset tekevät uskon Jumalaan vaikeaksi. Miksi Jumala ei tee itseään ilmeisemmäksi? Miksi hän sallii suunnatonta kärsimystä? Miten voi uskoa sellaiseen, mitä ei näe ja mitä ei pysty todistamaan? Vaikka näihin kysymyksiin ei ehkä ole lopullisia vastauksia, joitakin suuntaviittoja on mahdollista löytää. Niitä etsitään Puijon kirkolla keskustelusarjassa syyskuussa.

Kirkkopäivät Kuopiossa

Kirkkopäivät järjestetään Kuopiossa 17.-19.5.2013. Kantti liikkuu Kirkkopäivien teemoissa ennen ja jälkeen tapahtuman.

Asiaa taloudesta

Talous nousee uutisissa esiin, aina oman talouden hoitamisesta maailmaa ravistuttaviin kriiseihin asti. Mutta onko meillä aina riittävä pohjatieto käsitellä uutisten esiin nostamia asiota, tai miten ne meidän elämäämme vaikuttavat? Asiaa taloudesta -ohjelmasarjassa käsitellään talouden ajankohtaisia ja arkisiakin aiheita.

Kuopion museoiden näyttelyitä

Käymme tutustumassa kuopiolaiseen museotarjontaan. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Kuopion luonnontieteellinen museo ja Kuopion taidemuseo muodostavat yhdessä Kuopion museokeskuksen.

Ammattipankki

Ammattipankissa esitellään eri alojen koulutusta. Sivuille kootaan tietoa, kokemuksia ja tunnelmia eri ammattien ja ammattilaisten arjesta, koulutuksesta valmistuvien osaajien opiskelusta, työnäkymistä ja urakehityksestä.

Kysy biologeilta

Kysy biologeilta on Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen nettipalvelu, jossa vastataan biologian alaan liittyviin kysymyksiin. Osa kysymys-vastauspareista taltioidaan myös radio-ohjelmiksi.

Hän seimessä nukkuu

Mitä tiedämme Jeesuksen syntymästä? Millainen äiti Maria oli? Entä mitä symboloivat aasit, härät ja enkelit? Muun muassa näitä jouluun liittyviä kysymyksiä pohditaan neliosaisessa ohjelmasarjassa Hän seimessä nukkuu.

Viittomakielelle tulkattu joulukalenteri

Mitä tapahtuu kun Petteri Punakuono sairastuu pahaan flunssaan juuri ennen joulua? Entä kuinka Joulupukista oikein tuli Joulupukki? Ja mitä ihmettä tarkoittaa tonttukapina tai mitä tehdä jouluvarkaalle? Näitä asioita selvitellään Kantin viittomakielelle tulkatussa joulukalenterissa. Tarinat ovat alakoululaisten kirjoittamia ja näyttelijöiden lukemia.

10 kysymystä ikääntymisestä

Elämänkokemusta, hiljaista tietoa ja valoisaa virtaa – näitä piisaa senioreissamme. Ohjelmasarjassa 10 kysymystä ikääntymisestä kurkataan ikäihmisten elämään monelta nurkalta.

Liikettä tietotyöhön

Hartiat jumissa, silmiä särkee ja ajatus takkuaa - nyt on aika laittaa liikettä tietotyöhön! Kantin ohjelmasarjassa puhutaan istumatyöläisen ergonomiasta ja kuullaan vinkkejä oman työhyvinvoinnin parantamiseen.

Tikankontista idänuunilintuun – uskallatko astua urbaanierämaahan?

Lisääntyvä vihreys kutsuu luontoon haistelemaan ja kuulostelemaan uuden kevään ihmeitä. Nyt kumisaappaat jalkaan ja menoksi, kevään perässä ei pysy kuin juosten!
Seuraamme kevään etenemistä luonnossa aina juhannukseen saakka - siispä tervetuloa radion tarjoamalle nojatuolimatkalle suomalaisiin urbaanierämaihin.

Puutarhan kevät

Pehmoinen lumivaippa peittää vielä maat ja mannut, mutta se ei estä puutarhaharrastajan heräilevää intoa kevääseen. Toisaalta jos meinaa nauttia kesän sadosta ja kukkaloistosta, alkaa olla jo kiire herätä talvihorteesta ja kaivaa mullat ja siemenet esille.

Talviautoilun ABC

Lumi, jää ja pakkanen muuttaa autoilua paljon. Kaiken a ja o on varautuminen, mutta silti yllättäviin tilanteisiin joudutaan. Kaluston kunnolla ja yhteispelillä on talviautoilussa pärjäämisen kannalta suuti merkitys.

Dieetit syyniin

Kuusiosaisessa ohjelmasarjassa käydään läpi erilaisia laihdutusdieettejä ja pohditaan millä eväin painoa kannattaa lähteä pudottamaan. Sarjassa paneudutaan niin karppaukseen kuin pikadieetteihinkin, ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota unohtamatta.

Peruskoulun käsikirja vanhemmille

Omista kouluvuosista on jo aikaa ja aikahan tunnetusti kultaa muistot – vai kultaako? Onko koulu samanlainen paikka kuin omassa lapsuudessa ja nuoruudessa? Peruskoulun käsikirja vanhemmille valottaa nykykoulun arkea ja arvoja.

Vitamiinien ABC

D-vitamiini on noussut viime aikoina voimakkaasti tapetille, sen harteille on povailtu jo melkoisen ihmevitamiinin viittaa. Ovatko muut vitamiinit jääneet keskustelussa D-vitamiinin jalkoihin?

Taitaja 2011, Kuopio

Taitaja2011-kisat käytiin Kuopiossa 3.-5.5.2011. Kantti oli mukana tapahtumassa tuottaen itse materiaalia radioon ja Kantin verkkosivuille, mutta myös ohjaten Savon ammatti- ja aikuisopiston media-alan opiskelijoista ja Varkauden lukiolaisista koostuvaa radiotiimiä.

Kantin Taitaja2011-sivustolta löydät kisojen tunnelmia ja tapahtumia kuvin ja äänin.

Jaksaako taivaassa olla ikuisesti?

Jaksaako taivaassa olla ikuisesti –ohjelmasarjassa pohditaan vaikeita uskonkysymyksiä neljän eri teeman kautta. Sarjassa kysytään miksi maailmassa on kärsimystä, toimiiko eettinen aistisi, voiko ei-kristitty pelastua ja taivaaseen vai helvettiin?

Kilvoittelijan erämaavaellus

Juutalainen pääsiäiskertomus kuvaa Israelin kansan pääsyn Egyptin orjuudesta erämaavaelluksen jälkeen luvattuun maahan.
Luentosarjassa kuopiolaisten pappien pitämät virikepuheet johdattelevat Exoduksen rikkaaseen tulkintahistoriaan – ja hengellisyyden hoitamiseen arjessa.

Menneen jäljillä

Menneen jäljillä -ohjelmasarjassa tutustutaan kahdeksaan pohjoissavolaiseen historian merkkihenkilöön. Mukana on kiinnostavia hahmoja kulttuurin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralta, sotasankareita unohtamatta.

Arkkipiispalla vieraana

Arkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja. Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.

Hellekesä vaikuttaa luontoon

Kesällä 2010 laitettiin lämpöennätykset uusiksi moneen kertaan. Millaisia vaikutuksia pitkäkestoisella lämpöaallolla oli luontoon?

Tiellä ken vaeltaa

Tiellä ken vaeltaa -ohjelmasarjassa kuljetaan neljän adventin kautta kohti joulua pohtien hyveitä; viisautta, urhoollisuutta, oikeudenmukaisuutta, kohtuutta sekä uskoa, toivoa ja rakkautta.

Nykyajan teologian suuria kysymyksiä

Puijon papisto valmisteli kotikirkon juhlavuoden kunniaksi luentosarjan "Nykyajan teologian suuria kysymyksiä". Kantti taltioi neljä aiheeseen liittyvää alustusta, jotka voit kuunnella näillä sivuilla.

Miten yhdistys toimii?

Näillä sivuilla valotetaan yhdistystoiminnan periaatteita ja käytäntöjä. Sivusto on toteutettu yhteistyössä Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan kanssa.

Helvetin historia

Puijon kirkossa Kuopiossa järjestettiin 2006 - 2007 13-osainen luentosarja helvettiopin vaiheista. Luennoitsijana on teologian tohtori Kari Kuula. Luentosarja perustuu Kuulan kirjaan Helvetin historia. Pohjalta pohjalle Homeroksesta Manaajaan (2006).

J.V. Snellman 200 vuotta

J.V. Snellman 200-juhlavuoden Kuopion osuus painottuu erityisesti perustuskimustyyppiseen paneutumiseen J.V.Snellmanin elämään ja toimintaan. Lukuisissa juhlavuonna 2006 järjestettävissä seminaareissa alan johtavat spesialistit pohtivat aikaisemmin käsittelemättömiä teemakokonaisuuksia. Lähtökohtana on teemojen tieteellis-kriittinen tarkastelu.

Viittomakommunikaatio puheen kehityksen tukena

Humanistisessa ammattikorkeakoulussa Kuopiossa toteutetaan Esteetön kommunikointi viittoen -projektia, jossa kehitetään muun muassa viitotun puheen ja tukiviittomien opetusta.

Studia Generalia - Kuopion yliopiston 40-vuotisjuhlaseminaari

Kuopion yliopisto järjesti 40-vuotisen taipaleensa kunniaksi juhlaseminaarin, joka käsitti neljä Studia Generalia -yleisöluentoa. Luentojen aihealueiksi nousivat geeniterapia, tieteellinen laskenta, ilmastonmuutos sekä hyvinvointipalvelujen kehittyminen.

Hyvän elämän eväät

Hyvän elämän eväät –luentosarjassa terveystieteiden maisteri, ravitsemusterapeutti Jaakko Mursu Kuopion yliopistosta pyrkii ohjaamaan kuulijansa pysyvään, elinikäiseen painonhallintaan.

Asiaa ravusta

Kolmeosaisessa Asiaa ravusta -ohjelmasarjassa kerrotaan ravuista, rapuviljelystä sekä rapuihin liittyvästä elinkeinosta.

Asiaa ilmastonmuutoksesta

Seitsenosainen maapallolla tapahtuvaa ilmastonmuutosta käsittelevä ohjelmasarja. Sarjassa pohditaan mm. ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia.

Terveyden edistämisen perusteet

Terveyden edistäminen ja terveystieto on oppiaine, joka perustuu useiden eri tieteenalojen tietoperustaan. Oppiainetta voi opiskella Kuopion yliopiston avoimessa yliopistossa.

Terveyssosiologian peruskurssi

Kantin terveyssosiologiaa käsittelevä ohjelmasarja koostuu kuudesta n. 20-30 minuutin mittaisesta ohjelmasta (johdanto-osa), jotka ovat osa Kuopion yliopiston Avoimen yliopiston terveyssosiologian peruskurssia (1,5 ov).

Sano muikku!

Sano muikku! on sisävesikalan menekinedistämishankkeeseen kuuluva ohjelmasarja sisävesiemme ammattikalastuksen tärkeimmästä saaliista, Pohjois-Savon maakuntakalasta muikusta.

Globalisaatio - uhka vai mahdollisuus

Onko globalisaatio ainoastaan huono asia – onko sen liittäminen pääosin taloutta koskevaan keskusteluun hämärtänyt globalisaation myönteisen kehityksen?

Kosketinsoitinten historiaa klavikordista flyygeliin

Tässä ohjelmasarjassa uppoudumme klaveerisoittimen maailmaan. Klaveerisoittimilla tarkoitetaan periaatteessa kaikkia kosketinsoittimia kuten esimerkiksi pianoa, cembaloa, flyygeliä ja erityisesti vanhimpia kosketinsoittimia klavikordeja, joiden tunnettu historia ulottuu 1300-luvulle.