Ihmisen ikävä toisen luo

Kuva: Kimmo Salvén

Ihminen kaipaa yhteyttä toiseen ihmiseen. Ilman näitä yhteyksiä, joskus niiden kanssakin, koemme itsemme yksinäisiksi. Mutta mitä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia yksinäisyydellä on? Onko yksinäisyys yksilön vai yhteiskunnan vika tai ongelma, vaiko molempien?

Yksinäisyydestä puhuttiin Ikääntyvien yliopistossa, kun Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari puhui ihmisen ikävästä toisen luo, ja valotti yksinäisyyden ja onnettomuuden tutkimusnäkökulmia.

– Hyvinvointitutkijana olen päätynyt tämän aihepiirin pariin siksi, että tutkimus on hyvin paljon valon ja varjon leikiä. Me hyvin pitkään tutkittiin sitä, mikä tekee ihmiset onnelliseksi, me selvitimme, miten osa siitä johtuu geeneistä.
– Samaten me tiedämme miten sosiaaliset suhteet tähän vaikuttavat, asema yhteiskunnassa yleensä, tulevaisuusodotukset, ja itseasiassa hyvinvointivaltio tekee ihmiset onnellisemmiksi kuin talouskasvu.

Kun Saari on aikansa tutkinut onnellisuutta ja niitä mekanismeja, joilla onnellisuus syntyy, on ollut aika kääntää katse kohti onnettomuutta - kuinka onnettomuus syntyy ?

– Mitä ovat ne asiat elämässä, jotka vievät ihmisen onnellisuuden? Mitkä ovat ne näihin tekijöihin liittyvät sosiaaliset ja terveydelliset kysymykset, jotka vaatisivat meidän huomiotamme?

Onnettomuuden syntyyn riittää yleensä Saaren mukaan kaksi tekijää:
– Ensimmäinen on epävarmuuden tuottaminen elämässänne: taloudellinen epävarmuus, asumisen epävarmuus, parisuhteen epävarmuus, ja muut tämän tyyppiset kysymykset, ne tekevät ihmisen hyvin nopeasti hyvin onnettomaksi.
– Toinen tapa, ja kaikkein selkein tekijä mikä vaikuttaa ihmisten onnellisuuteen, on yksinäisyyden kokemus. Ei se, mikä on sosiaalisten kontaktien objektiivinen määrä, vaan yksinäisyyden kokemus on universaali ja yksihuippuinen, ja sillä on hyvin voimakas vaikutus ihmisten elämäntyytyväisyyteen ja terveyteen.

Millaisia ilmenemismuotoja onnellisuudella ja onnettomuudella on yhteiskunnassamme, ja miten voitaisiin yhteiskunnallisesti lisätä väestön onnellisuutta? Muun muassa näitä aiheita Saari käsittelee luennossaan.

Kuuntele Juho Saaren luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 65'40"

 


Luento on taltioitu Itä-Suomen yliopistolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Kommentit

Äänityksen tallennusmuoto

Yritin kuunnella Saaren luentoa. Lieneekö teillä joku virhe tiedostomuodossa, kun ei soittanut suoraan web-sivulta. Latasin sitten tiedoston koneelleni testausta varten. Ei soittanut sielläkään MP3-muotoa. Toivottavasti saatte mahdollisen virheenne korjattua. Kuuntelisin mielelläni luentojanne.
Ystävällisin terveisin
Irmeli Rajala

Äänityksestä

Hei! Testasin äänitiedostoa pikaisesti ja ainakin omalla koneellani se toimi. Pitää tutkia asiaa vielä lähemmin. Mikäli kyseisen luennon toistamisessa on ongelmia, sen voi kuunnella myös soundcloudissa:

https://soundcloud.com/kanttinet/juho-saari-ihmisen-ikava-toisen-luo

juho saari

Kiitokset nopeasta vastauksesta. Antamastanne linkistä tuli seuraava kommentti:
The server returned an invalid or incomplete response.
Ystävällisin terveisin
Irmeli Rajala

Äänityksen tallennusmuoto ei toiminut Edge selaimella

Kun kokeilin samaa käyttää Chrome selaimella se toimi suoraan.

Äänityksen tallennusmuoto ei toiminut Edge selaimella

Onko teillä ajatuksia milloin siirtyä käyttämään sivuston koodauksessa HTML5 muotoa, jolloin ääni ongelmia ei syntyisi enää ollenkaan.

Mielenkiintoista

Hei!

Kyseessä on suora MP3-linkki, jonka kanssa ei pitäisi sinänsä olla ongelmia, vrt. tilanteissa joissa käytetään flashia - joihin taas HTML5 on ratkaisu. Suora MP3-linkki johtaa suoraan tiedoston lataamiseen / suoratoistoon (riippuen ophjelmasta), joka on periaatteessa universaali tapa linkittää tiedostoihin internetissä.

Kun mainitsitte Edgen, kokeilin sitä. Se toistaa Kantin sivuilla olevan MP3-tiedoston ongelmitta. Soundcloudin kanssa sillä tuntuu olevan sertifikaattiongelma, mikä on toki mielenkiintoista sekin. Edge on jossain määrin raakile, ongelmien ilmetessä selaimen vaihtaminen on usein hyvä ensimmäinen testausvaihtoehto.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.