Siilinjärven Vuorelasta löytyy hydraulisylinterien valmistukseen erikoistunut Hydroline Oy. Yhtiö kehittää aktiivisesti robotiikan ja automaatioalan koulutusta yhteistyössä Savon ammatti- ja aikuisopiston kanssa. Hydrolinen tiloihin on rakennettu robottiteknologiaa sisältävä teollisuusautomaation oppimisympäristö.
Mutta mitkä ovat syyt sille, että Hydroline haluaa päästää opiskelijat ja opettajat oman toimintansa ytimeen?
– Osaavan työvoiman tarve sekä nykyisen työvoiman koulutustarve ja kehittyminen, kiteyttää hallituksen puheenjohtaja Jukka Laakkonen.
Samalla kun Suomessa kärvistellään taantuman kourissa, Hydrolinen ongelmana on pikemminkin työvoiman löytäminen. Hydroline ei kuitenkaan ole ongelmansa kanssa yksin.
– Pohjois-Savon alueelle on keskittynyt paljon vientiteollisuutta joka vetää, tällä hetkellä me kaikki vähän taistelemme osaavan, motivoituneen työvoiman saannista, Laakkonen toteaa.
Savon ammatti- ja aikuisopiston näkökulmasta koulutuksen vieminen yritysten tiloihin on luonteva tapa järjestää koulutusta. Nyt toteutettu koulutuksen vieminen Hydrolinen tiloihin on jatkoa jo aiemmalle yritysyhteistyölle. Vuoteen 2017 mennessä noin puolet opetuksesta on tarkoitus siirtää yrityksiin.
– Meillä tätä on tosiaan Suomenkin mittakaavassa poikkeuksellisen paljon, pelkästään kone- ja metallialan sektorilla ollaan lähes 10:ssä yrityksessä täällä Pohjois-Savossa, kertoo Savon ammatti- ja aikuisopiston rehtori Jukka Kosunen.
– Olemme havainneet tämän hyväksi toimintatavaksi siinäkin mielessä, että silloin myös meidän opettajien ja henkilökunnan työelämäosaaminen lisääntyy.
Robotiikan ja automaation käyttö lisääntyy teollisuudessa koko ajan. Tämä on kehityssuunta jossa Savon ammatti- ja aikuisopisto haluaa olla mukana. Alan yritystoiminnalle koulutetun työvoiman saatavuus on iso kysymys, sillä teollisuuden automaatio on avainasemassa palautettaessa teollista tuotantoa halpatuotantomaista takaisin Suomeen.
– Automaatio luo lisää työpaikkoja, tuottavuutta, pystytään valmistamaan kappaleita kustannustehokkaammin ja nopeammin. Näin pystytään investoimaan laajempiin kokonaisuuksiin, joihin tarvitaan enemmän erikoistuneita ihmisiä, Laakkonen arvioi.
Kuuntele Laakkosen ja Kosusen haastattelu kokonaisuudessaan:
Kommentit
Kirjoita uusi kommentti