Internet on noussut yleisesti käytettäväksi kaikkien aihepiirien tietolähteeksi, joka haastaa perinteiset opukset ja muun perinteisen tiedonhankinnan – hyvässä ja pahassa.
Internetin etuna on riippumattomuus ajasta ja paikasta, etenkin kun pääsy nettiin on mahdollista yhä useammin mukana kulkevan matkaviestimen kautta.Painetun sanan netti voittaa kirkkaasti siinä, että tieto voidaan päivittää nettiin helposti ajantasalle.
Onko verkon käyttämisen yleistyminen terveystiedon hankkimisessa hyvä asia, palvelupäällikkö Tuulevi Ovaska, KYS:n tieteellisestä kirjastosta?
– Sanoisin, että enemmän hyvä kuin huono, vaikka siinä varmaan huonojakin puolia on. Kyllähän netissä tieto on, jos löytää oikeaan paikkaan, ajantasaisempaa kuin siinä vanhassa lääkärikirjassa. Netissä on myös vuorovaikutteisuus, voi kysyä alan ammattilaisilta. Lisäksi vielä vertaistuen mahdollisuus - kyllä se kirja on aika mykkä siinä suhteessa, Ovaska toteaa.
Netti on vienyt kansakunnan uudelle aikakaudelle terveystiedon ja sairauksien diagnosoinnin kannalta, enää ei olla riippuvaisia perinteisen median välittämästä terveystiedosta, eikä lääkärillekään tarvitse mennä tyhjin käsin – mukaan kun voi printata nipun itse tehtyä diagnoosia tukevaa materiaalia, ärsytti se lääkäriä tai ei.
Mutta kuinka verkosta löytyvään tietoon tulee suhtautua - kuinka käyttäjä voi arvioida löytämänsä tiedon oikeellisuutta tai ajantasaisuutta?
Kuuntele Tuulevi Ovaskan haastattelu kokonaisuudessaan:
Ovaska laati myös lyhyen linkkilistan suositeltavista terveystiedon lähteistä:
- KELA - www.kela.fi
- Käypähoito - www.kaypahoito.fi
- Terveyskirjasto - www.terveyskirjasto.fi
- Hyvis - www.hyvis.fi
- Hyvinvointipolku - www.hyvinvointipolku.fi
- Terveyspuntari - www.viisaankivi.fi/terveyspuntari
- Elämä on parasta huumetta - www.eoph.fi
- Potilasjärjestöjen verkkosivut