Maahanmuuttajataustaisten farmaseuttien ja proviisorien pätevöittämiskoulutus alkoi Kuopion yliopistossa elokuussa 2005. Koulutuksen tavoitteena on etsiä ratkaisuja sekä alati pahenevaan farmaseuttipulaan että korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien hankalaan työllistymistilanteeseen.
Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistymisesteenä on monilla aloilla tarvittava muodollinen pätevyys ja ammatin harjoittamiseen tarvittava lupa. Näin on etenkin opetus- ja terveydenhuoltoaloilla ja siksi erityisesti lääkäreiden, hammaslääkäreiden, aineenopettajien ja farmaseuttien pätevöitymis- ja täydennyskoulutukselle on tarvetta, kertoo projektipäällikkö Hannu-Pekka Hänninen Turun työvoimatoimistosta.
Sortavalasta kotoisin oleva Natalia Uski on yksi maahanmuuttajataustaisten farmaseuttien ja proviisorien pätevöittämiskoulutuksessa opiskelevista.
Hän on valmistunut farmaseutiksi Pietarissa ja täydentää nyt tutkintoaan vastaamaan suomalaista farmaseutin tutkintoa. Hän toteaa, että koulutus on ollut vaativaa, mutta antoisa urakka.
Maahanmuuttajataustaisten farmaseuttien ja proviisorien pätevöittämiskoulutus on osa valtakunnallista SPECIMA-projektia, jonka tavoitteena on luoda uusia pätevöitymis- ja täydennyskoulutusmalleja korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille. Kuopion yliopistossa koulutuksesta on saatu hyviä kokemuksia, kertoo koulutussuunnittelija Maarit Turrek.
Haastateltavana:
- Koulutussuunnittelija Maarit Turrek, Kuopion yliopisto,
Koulutus- ja kehittämiskeskus - Projektipäällikkö Hannu-Pekka Huttunen, Turun työvoimatoimisto,
kansainväliset palvelut - Farmaseuttiopiskelija Natalia Uski, Kuopion yliopisto
Kommentit
Kirjoita uusi kommentti