Kun Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja, Kuopion yliopiston emeritusprofessori Ossi V. Lindqvistiä pyytää muistelemaan yli kolmenkymmenen yliopistovuoden parhaita hetkiä hän vastaa näin:
- Parhaita hetkiä ovat olleet ravustamassa vietetyt kesäyöt vuonna 1976. Yhtä aikaa auringon noustessa vedestä nousi rapututkijan tutkimusaineistoa eli rapuja. Ja ne taas syötiin parin päivän kuluttua...
Ossi V. Lindqvist on Kuopion yliopiston ensimmäisiä professoreja. Hän sanoo, että kuluneiden vuosikymmenten aikana korkeakoululaitos on muuttunut eliittijärjestelmästä kansankorkeakouluksi, joka tuottaa osaamista koko yhteiskunnan tarpeisiin. Tänä päivänä opetuksen sisältöön ja laatuun panostetaan enemmän kuin koskaan aiemmin.
Kuopion yliopiston neljä vuosikymmentä ovat olleet varsin värikkäitä. Hammaslääketieteellisen tiedekunnan menetys kirpaisi aikoinaan ja nyt koulutuksen aloittamisesta keskustellaan taas. Mikään ei siis ole pysyvä paitsi muutos.
Millainen rooli Korkeakoulujen arviointineuvostolla on yliopistopolitiikassa? Onko sen tehtävänä laatia ranking-listoja, joissa opinahjot asetetaan paremmuusjärjestykseen?
Korkeakoulujen arviointineuvosto on arvioinut äskettäin suomalaista tohtorikoulutusta. Ossi V. Lindqvist sanoo olevansa huolissaan tohtoreiden työllistymisestä: yliopistot eivät pysty tarjoamaan kaikille valmistuville tohtoreille työtä. Tutkinnosta pitäisikin saada entistä kiinnostavampi myös esimerkiksi teollisuudessa.
Mutta miltä näyttää itäsuomalainen korkeakoulumaailma nykyään - onko 1970-luvun haave sivistysyliopistosta toteutunut?
Haastateltavana:
- Korkeakoulujen arviointineuvoston pj, Kuopion yliopiston emeritusprofessori
Ossi V. Lindqvist
Kommentit
Kirjoita uusi kommentti