Arkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja.
Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.
Taustayhteisöinä mukana ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Yliopistoseura ry ja Karjalan hiippakunnan säätiö.
Maaliskuussa 2009 arkkipiispa Leon vieraaksi saapui eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. Aluksi arkkipiispa esittelee vieraan.
Sauli Niinistö puhuu puheenvuorossaan vastuusta. Hän toteaa, että tällä vuosituhannella esiin noussut yksilöllisyyden trendi on iskostanut päähän myös ajatuksen siitä, että ihmiset myös vastaavat vain itsestään.
Niinistön mielestä vastuunkantoa on monenlaista: toisten mielestä jokaisen pitäisi vastata itsestään, joidenkin toisen mielestä taas yhteiskunnan ja yhteisön tulisi vastata kaikista ja kaikesta. Niinistö maalailee "sopivan" vastuuntunnon sijoittuvaksi jonnekin näiden ääripäiden välille.
Niinistö pohtii onko käynyt niin, että yhtä-äkkiä tietynlainen teknisluonteinen eli ulkoinen kehitys on lyönyt ihmisen sisäisen kehityksen, joka korostaa tai hämärtää yksilöllisyyttä? Esimerkeiksi teknisestä kehityksestä Niinistö mainitsee Facebookin ja muut nettiyhteisöt sekä Big Brotherin tyyppiset tv-ohjelmat, joissa kaikissa itseasiasa korostetaan jokaisen henkilön persoonan suuruutta.
- Jos tässä lankeaa kuvittelemaan olevansa suurempi persoona kuin muut, tai erehtyy korostamaan jotain piirrettään liikaa, se myös korostaa ihmisen yksilöllisyyttä, Niinistö toteaa ja kysyy:
- Joudumme ottamaan vastaan ajatuksen siitä, että olisiko jonkunlainsen arvonpalautuksen paikka?
Talouden nykytilasta puhuessaan Niinistö toteaa, että nyt ollaan globaalistikin kokemassa melkolailla uutta tilannetta: Yhdysvaltain vetämä lännen kehitys saa nyt ensi kertaa todellisen haastajan, se tulee idästä.
- Jo aiemmin oli nähtävissä, että se globalisaatio ei ole ollenkaan vain sitä että yritykset lähtevät ulkomaille, vaan se oli globaalin painopisteen siirtymistä. Sen seurauksena nähtiin jo silloin, että tietynlainen yksinapaisuus, Yhdysvaltain vetämä, saa nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan vastuksen itäisestä kulttuurista ja sen talousmahdista.
Suomalaisen menestyksen Niinistö toteaa johtuvan lähinnä innovaatioista, sillä Suomella ei ole sijaintinsa tai luonnonvarojensa suhteen etulyöntiasemaa markkinoilla.
Innovoinnin Niiinstö määrittää olemassa olevien taitojen yhdistämiseksi täysin uudella tavalla, parhaaksi suomalaiseksi innovaatioksi kautta aikojen Niinistö listaakin Molotovin coctailin.
Edellisestä lamasta Niinistö toteaa, että laman kärsijöinä oli noin viidesosa kansaa, kun samalla loput neljäviidesosaa ei huomannut lamaa juuri lainkaan. Hän ei usko, että nykyisessä taantumassa olisi tulossa mitään suurta konkurssiaaltoa, mutta kannattaa sitä että yksilöiden taakkaa tulisi pystyä keventämään, taakkaa tulisi voida jakaa yhteiskunnallisin keinoin, koko kansan kesken.
- Meidän yhteinen päämäärämme on pitäytyä yhdessä, koska se on suomalaisen yhteiskunnan voimavara, Niinistö toteaa.
Voit kuunnella Niinistön puheenvuoron kokonaisuudessaan oheisen äänilinkin kautta:
Tilaisuuden keskusteluosuudessa esille nousivat muun muassa säästötoimenpiteet, taantuman ja sen voimakkuuden ennakoitavuus, markkinatalouden ja ahneuden merkitys finanssikriisin synnyssä, ilmastomuutoksen, kulutuksen ja taantuman keskinäiset suhteet, valtionvelan ja elvytystoimien suhde sekä Suomen myyminen ulkomaille.
Taltioitu Kuopion kaupungintalolla 17.3.2009
Kommentit
Kirjoita uusi kommentti