Joulun historia: suomalaisten jouluperinteiden synty
Millaisia joulukoristeita löytyi 1800–luvun säätyläiskodin joulukuusesta? Entä miksi hellahuoneessa asustavan lapsiperheen kuusi oli ripustettu kattoon roikkumaan? Milloin joululahjojen antaminen yleistyi ja miksi hengenvaaralliselta kuulostavasta lipeäkalasta tuli suomalaisten suosima jouluherkku?
Kestikievareista hyvinvointimatkailuun - matkailu osana maailmaamme
Yliopettaja Hilkka Lassila käy Ikääntyvien yliopiston luentosarjaan kuuluvassa luennossaan läpi matkailun historiaa menneiden vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen ajalta.
Monikulttuurinen Kuopio
Millainen kaupunki Kuopio on monikulttuurisuuden näkökulmasta? Kuopiossa on maahanmuuttajia alle maan keskiarvon, mutta miten vetovoimainen kaupunki Kuopio on kansainvälisesti ja millaista työtä kansainvälisyyden eteen tehdään? Tästä kertoi Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa Kuopion kaupungin pakolaisterveydenhoitaja Leila Savolainen.
Ihmemaa Oz – Liike luo tarinan
– Kyllä tämä on unelmien täyttymys. Olen aina toivonut, että vitsi kun pääsisi teatterin lavalle ja saisi käyttää tanssin lahjaa. Tosin onhan tämä raskasta, kun me opiskellaan täysipäiväisesti ja siiten lisäksi on harjoitukset teatterilla, kommentoi Savonia-amk:n tanssinopiskelija pestiään Kuopion kaupunginteatterin Ihmemaa Oz -näytelmässä.
Kirkkotekstiilit ja käyttöesineistö ovat aikansa käsityöläisten taidonnäytteitä
Hopea kiiltää ja kasukoiden kultalangat kimaltelevat kynttilän valossa kun kirkkoväki on aikoinaan saapunut soutaen järven selkien yli Kuopion Tuomiokirkkoon. Kirkkotekstiilit ja kirkkojen käyttöesineistö ovat aina olleet näyttäviä ja jopa prameita – miksi näin? Entä kuinka aikaa on mitattu kynttiläkellolla tai kuinka kirkot valaistiin kauan ennen sähkövalon tuloa?
Klassinen musiikki koulussa ja harrastuksena – haasteet ja mahdollisuudet 100-vuotiaassa Suomessa
Kuopion Musiikkikeskuksen keskustelusarjassa keskusteltiin klassisen musiikin haasteista ja mahdollisuuksista 100-vuotiaassa Suomessa. Keskustelijoina Mari Koistisen johdolla Atso Almila, Maija Kukila ja Ilja Venäläinen.
Talouden logiikka vs. taiteen logiikka
Miten taide ja kapitalismi on sovitettavissa yhteen, voiko ne sovittaa ilman talouden ja taiteen logiikoiden yhteentörmäystä? Saneleeko talous taiteilijan vapautta? Näitä kysymyksiä pohti taiteensosiologian professori Erkki Sevänen Filosofiakahvilassa.
Kirkon usko ja tieteellinen maailmankuva
Millainen on uskon ja tieteen välinen suhde? Usein ajatellaan, että ne ovat keskenään jyrkästikin ristiriidassa. Filosofiakahvilassa oman näkemyksensä asiaan toi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
Taidevartti: Beda Stjernschantz – Kaikkialla ääni kaikuu…
Tällä kertaa taidevartissa syvennytään Suomen taiteen tarina -näyttelyssä esillä olevaan Beda Stjernschantzin teokseen Kaikkialla ääni kaikuu..., joka on maalattu Virossa vuonna 1895.
Teatteriohjaaja: lapset ovat paras ja armoton yleisö
– Lapset ovat paras ja armoton yleisö. Lastennäytelmässä pitää olla sydäntä, iloa, huumoria ja jännitystä, listaa Kuopion kaupunginteatteriin tänä keväänä Ihmemaa Oz -näytelmän ohjaava Olli-Matti Oinonen.