Matka vanhan testamentin maailmaan
Miten maailma sai alkunsa? Entä ihminen? Miksi ihmiset tekevät niin paljon pahaa toisilleen? Luento- ja keskustelusarjassa käydään läpi peruskertomukset huipulta huipulle. Luentosarjassa pohditaan sitä, miten ne ovat syntyneet ja mitä ne kertovat kirjoittajistaan.
Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 1/4
Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.
Ruotsinkielinen taidevartti: Ferdinand von Wright – Kyyhkyslakka
Enligt tidens anda födde Ferdinand von Wright upp tama duvor i sitt hem i Haminalax, och de figurerar i många av hans konstverk. I veckans konstkvart tar vi en närmare till på målningen Duvslag från 1877.
Taidevartti: Antti Immonen – Kumulatiivistynyt
Mitä tarkoittaa termi "pareidolia" ja miten termi liittyy Antti Immosen (s. 1973) teokseen Kumulatiivistynyt?
Taidevartissa tutustutaan kuopiolaiseen kuvanveistäjään, hänen taiteeseensa ja työskentelytapoihinsa.
Tunnustuskirjat reformaation ilmentäjänä
Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa juhlavuoden teemaan liittyvä luentosarja. Yksi luennoitsijoista on kirkkoneuvos, Kirkon Ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, joka puhui omassa luennossaan tunnustuskirjoista reformaation ilmentäjinä.
Taidevartti: Pekka Halonen – Rakennusmestari
Suomen tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Pekka Halonen tunnetaan erityisesti talvisista maisemakuvistaan. Taidevartissa tutustutaan tällä kertaa Halosen muotokuvaan “Rakennusmestari”, jonka hän maalasi veljestään Antista vuonna 1903.
Taidevartti: K. E. Jansson – Valkohilkkainen eukko
Taidevartissa esittelyssä K. E. Janssonin Valkohilkkainen eukko (n. vuodelta 1868), joka on mainio esimerkki Janssonin osuvasta henkilökuvauksesta. Samalla tutustumme tähän taitavana kansanelämän kuvaajana tunnettuun ahvenanmaalaistaustaiseen taiteilijaan.
Ihmiskunta riitautuu ja eheytyy
Ihmiskunta on jakautunut elintilasta kiisteleviin toisiaan sortaviin etupiiriryhmiin. Peruskertomukset päättyvät suureen hajaannukseen ja loppuhuipentuma saadaan vasta Uuden testamentin lopussa. Alussa Aadam ja Eeva elävät ihanassa puutarhassa, lopussa ihmiskunta kootaan taivaalliseen Jerusalemin kaupunkiin.
Filosofi Eero Ojanen: Mistä puhumme kun puhumme sivistyksestä?
Sivistys ei ole sama asia kuin muodollinen koulutus tai käytös. Ne ovat vain sivistyksen elementtejä. Inhimillisyys on tosiasia ja vaatimus yhtä aikaa. Ollaan ihmisiksi -sanonta on nasevin ilmaus sivistyksestä. Mistä siis puhumme kun puhumme sivistyksestä? Tästä meille kertoo filosofi Eero Ojanen.
Taidevartti: Jussi Heikkilä – Pieni lintukirjasto
Luonto ja erityisesti linnut ovat läheinen aihe käsitetaiteilija Jussi Heikkilälle (s. 1952). Tarkasteltava oleva teos Pieni lintukirjasto on esillä Taiteilijan katse -näyttelyssä, jonka nykytaiteen osio liittää näyttelyn Veljekset von Wright -näyttelyyn.