Kiirastorstai

Kulunut viikko on ollut hiljainen viikko. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen. Esillä ovat meille kaikille tutut tarinat Getsemanen puutarhasta sekä Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta.

Piispa Henrik on sekä legenda että pyhimys

Eletään tammikuuta vuonna 1156. Köyliönjärven jäällä käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Osapuolina ovat piispa Henrik ja talonpoika Lalli. Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman, mutta jäi elämään sekä legendana että pyhimyksenä.

Loppiainen muistuttaa lähetystyöstä

Loppiainen päättää joulunajan. Tai sitten ei, toisenlaisiakin tulkintoja asiasta löytyy. Joulun ajankohdastakinhan on erilaisia tulkintoja. Mutta loppiaisena tuli kuitenkin itämaan viisaita tietäjiä katsomaan syntynyttä Jeesus-lasta. Nuo kolme kuningasta muistuttavat meitä edelleen lähetystyöstä.

Uusivuosi kääntää katseet menneeseen ja tulevaan

Moni viettää uuttavuotta rakettien paukkeessa, tinaa valaen, luoden katseen kohti tulevaa, mutta samalla ehkä myös pohtien mennyttä vuotta. Mennyt ja tuleva nousevat esiin kalenterivuoden vaihtuessa myös kirkollisissa teemoissa, mutta sinänsä uudenvuoden juhla ei ole mitenkään erityisen kirkollinen juhla.

Itsenäisyyspäivä on vapauden ja kiitollisuuden juhlapäivä

Itsenäisyyspäivä kuuluu varmaankin niiden hartaimpien ja kunnioitetuimpien suomalaisten juhlapyhien joukkoon, se herättää paljon tunteita ja varmasti myös kiitollisuutta. Itsenäisyyspäivä on hyvin valtiollinen juhla, mutta mitä itsenäisyyspäivä on kirkon näkökulmasta? Millaisia perinteitä itsenäisyyspäivään liittyy?

Adventtikynttilä symboloi odotusta

– Tuntuu, että se on meille tarpeellinen aika että myös ajatuksemme ehtivät mukaan joulun tulolle. Ehkä toisaalta kirkollinen adventti voi olla vastavoimana kaupalliselle joululle, muistutetaan siitä, että se joulun sanoma on kuitenkin muuta kuin mitä on siinä kaupallisen joulun keskiössä, toteaa pastori Anna Väätäinen.

Valvomisen sunnuntai johdattaa kohti tuomiosunnuntaita

Kirkkovuoden lopulle sijoittuva valvomisen sunnuntai on monille tuntematon pyhä. Pyhän nykyinen nimitys on ollut käytössä vasta vuodesta 2001, tätä ennen se tunnettiin nimellä kirkkovuoden lähinnä viimeinen sunnuntai. Mistä valvomisen sunnuntaissa on kyse?

Pyhäinpäivänä kynttilän liekki vie viestiä

Suomessa pyhäinpäivä on perinteisesti ollut hiljainen ja harras päivä, mutta ajan saatossa sen viettoon on ujuttautunut uudenlaista sisältöä. Miten kurpitsalyhdyistä ja pelottavista asuista tunnettu halloween istuu pyhäinpäivän teemoihin? Entä mitä pyhä merkitsee nykyajan ihmisille?

Kirkastussunnuntai, Kristuksen kirkastumisen päivä

Kirkastussunnuntaita, toiselta nimeltään Kristuksen kirkastumisen päivää, vietetään kahdeksantena sunnuntaina helluntaista. Tänä vuonna päivä sijoittuu sunnuntaille 19. heinäkuuta. Suomessa kirkastussunnuntaita on vietetty 1500-luvulta lähtien. Mutta mikä on kirkastussunnuntain merkitys?

Juhannusta vietetään tulisieluisen julistajan muistoksi

Juhannuksena Suomessa vietetään keskikesän juhlaa yöttömässä yössä. Mutta moniko meistä muistaa, että juhannuskin on kirkollinen juhlapyhä? Juhannusta vietetään Johannes Kastajan muistoksi, mutta ken oli tämä päänsä menettänyt tulisieluinen julistaja?

Tuoreimmat