Tarua ja totta D-vitamiinista ja ravintolisistä

Kimmo Salvén - 17.4.2012 - 12:56:41

Professori Matti Uusitupa kertoo Ikääntyvien yliopiston luennossaan ravitsemukseen ja terveyteen liittyvistä tekijöistä, jotka ovat olleet pinnalla viimeaikojen keskustelussa. Uusitupa aloittaa rasvoista ja sepelvaltimotaudista, joka on edelleen johtava kuolinsyy maassamme ja keskeinen terveysongelma kaikkialla maailmassa.

- Suomessa on saatu sepelvaltimotautiepidemia kuriin. Suomalaisilla miehillä että naisilla sepelvaltimotautikuolleisuus on alentunut yli 80 prosentilla. Tähän liittyvät ne ravitsetesmustottumuksien muutokset ja muut elämäntapamuutokset, joita on saatu aikaan, Uusitupa kertoo.

Viime syksynä Yhdysvalloissa julkaistun seurantatutkimuksen tulos ravintolisien ja kuolleisuuden yhteydestä herätti laajasti ihmetystä. Ravintolisien ylenmääräinen popsiminen ei siis ole välttämättä tarpeellista tai viisastakaan.
- Se sanoma mikä tässä on, on se että vähemmän voi olla enemmän. Pitäisi alkaa ajattelemaan, että sopiva määrä riittää, Uusitupa toteaa.

D-vitamiinin saanti sen sijaan on suomalaisille edelleen ongelma. Parhaillaan on käynnissä D-vitamiiniin liittyvä tutkimus, jossa selvitetään alhaisen D-vitamiinipitoisuuden yhteyttä sokeriaineenvaihduntahäiriöihin. Lisäksi on käynnistymässä massiivinen D-vitamiinitutkimus, johon pyritään saamaan jopa 18 000 koehenkilöä.
- Ehkä vuonna 2020 ollaan sitten viisaampia siinä, että auttaako tällainen pitkäaikainen, vuosia kestävä D-vitamiinilisä joidenkin kroonisten sairauksien ehkäisyssä.

Uusitupa vertaa puheenvuorossaan myös Välimeren ja Itämeren (pohjoismaisen) ruokavalion yhteneväisyyksiä ja hyviä puolia, sekä käy läpi yksittäisiä ruoka-aineita.

Kuuntele Uusituvan luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 50'54"


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 1.3.2012.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Footer