Kuinka voin vaikuttaa omaan vanhenemiseeni?

Kimmo Salvén - 18.1.2011 - 11:47:54

Väestö ikääntyy päivä päivältä ja vuosi vuodelta, tasapuolisesti ja samaa tahtia. Mutta pitäisikö ikääntymistä tarkastella muutenkin kuin ikävuosissa? Voiko omaan ikääntymiseensä jotenkin vaikuttaa?

Kuva: Kimmo SalvénAiheesta luennoi Itä-Suomen yliopiston geriatrian professori Raimo Sulkava, joka toteaa että "onnistuneeseen vanhenemiseen" kannattaa pyrkiä.
– Se ettei ole pahempia sairauksia, kognitiiviset kyvyt, älykkyys ja muisti säilyvät hyvänä, fyysinen toimintakyky on hyvä ja on aktiivinen elämänote. Tämä on ilman muuta se mihin pitää pyrkiä, Sulkava toteaa.

Sulkava kiinnittää puheenvuorossaan huomiota useisiin hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta olennaisiin tekijöihin, esimerkiksi syömiseen ja kolesterolilääkkeisiin.
– Ne jotka syö hyvin, vaikkakin vähän epäterveellisesti, elää ja porskuttaa pitkään. Jos haluatte säilyä hengissä, syökää hyvin, Sulkava kehottaa.
Hän huomauttaa, että nuorille suunnatut ohjeet ruokavalion parantamisesta eivät välttämättä päde vanhemman väestön kohdalla, eikä ruokavaliota pidä muokata rajattomasti esimerkiksi kolesterolin huomioidakseen, vaikka rasvoja voikin toki vaihtaa paremmiksi.
– Kolesterolilääkket voivat auttaa ikääntyneellä myös sydän- ja aivoinfarktin välttämisessä. Ruokavaliota ei pidä käyttää vanhana kolesterolin laskemiseen, Sulkava painottaa.

Eikä se syöminen yksin, vaan myös liikunta on tärkeää. Ongelmien ilmaantuessa taas tarvitaan varhaista diagnosointia ja hyvää hoitoa, sekä tarvittaessa aktiivista kuntoutusta.

Oma ongelmansa on myös ikääntyvien lääkitys, useat ikääntyneet syövät vääriä lääkkeitä, voi olla päällekkäisiä lääkkeitä tai lääkeaineiden määrät eivät ole kohdallaan. Näistä kannattaisi keskustella lääkärinsä kanssa. Sulkava puhuu terveydenhoidon lisäksi myös ikääntyneiden seksuaalisuudesta sekä siihen liittyvistä tekijöistä.

Ja tämä on vain pintaraapaisu siitä kaikesta, mitä Raimo Sulkava luennossaan käsittelee.
Kuuntele luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 1' 13'10"


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 11.11.2010.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Lähettäjä: Aged (vieras) - 7.4.2014 - 21:40:00

Tanskalaiset aikoinaan arvioi kudosnäytteistä
että päänupissa on n 200 000 km hermoratoja.

Biosähkösignaalitkin vaatii eristeitä.

No joking, here

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer