Kalojen myrkkyjen terveysvaikutukset: Talvivaaran päästöt

Kimmo Salvén - 29.10.2013 - 08:24:47

Kuva: Kimmo Salvén

PCB-yhdisteet, elohopea, dioksiinit, bromi – altistumme erilaisille ympäristömyrkyille ruuan, juomaveden ja ilman kautta. Itä-Suomen yliopiston professori emerita Terttu Vartiainen puhui Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa ympäristömyrkyistä ja niiden kulkeutumisesta, painottuen etenkikn kalojen terveysvaikutuksiin. Hän sivuaa luennossaan myös Talvivaaran kaivosongelmien vaikutuksia.

- Ihminenhän voi altistua ympäristömyrkyille ihon, ravinnon tai juomaveden kautta, sekä tietenkin hengittämällä. Jos päästöt ovat lähinnä vedessä, altistuminen tapahtuu joko juomalla vettä tai syömällä vedessä eläviä mereneläviä tai kaloja, toteaa Terttu Vartiainen.

Veteen haitalliset aineet kulkeutuvat usein ilmateitse ja satavat lopulta maahan ja vesistöihin. Ravintoketjun kautta haitta-aineet kulkeutuvat erityisesti isoihin petokaloihin ja siitä tyypillisesti ihmisen lautaselle.

Luonnon kiertokulku on tyypillisimmillään nerokas järjestelmä, jossa ei ole mitään vain huvin vuoksi. Siksi esimerkiksi dioksiinit ovat luonnossa haitallinen kummajainen.
- Niillä ei ole ollut koskaan mitään käyttötarkoitusta, eikä tule olemaankaan. Ne tulevat epäpuhtautena teollisuudesta ja poltosta, kun panette saunaan muovitavaraa, siellä syntyy näitä supermyrkkyjä. Myös kaatopaikkapalot ovat erittäin haitallisia, Vartiainen listaa myrkkyjen lähteitä.

Miten paljon ympäristömyrkyille altistumme ja miten ne meihin vaikuttavat? Näistä asioista kertoo luennossaan Terttu Vartiainen.

kuuntele Kesto: 46'54"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Footer