Mikrobit hyvässä ja pahassa

Miksi joku oireilee kosteusvaurioituneessa rakennuksessa, mutta toinen ei? Mitä tehdä kun sisäilmasta ei löydetä selvää altistuksen aiheuttajaa? Entä miksi mikrobit voivat sekä altistaa terveyshaitoille että suojata vaikkapa allergialta? Kansainvälinen mikrobiasiantuntijajoukko kokoontui symposiumiin Kuopioon.

Omatoiminen liikunta parantaa lasten kestävyyskuntoa

Lapsuuden hyvä kestävyyskunto vähentää ylipainon, tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöitä ja voi parantaa valtimoterveyttä. – Olennaista on, että jos on huono kunto lapsena, on usein huono kunto myös aikuisena. Tämä siirtyy lapsuudesta aikuisuuteen ja riskitekijät muuttuvat sairauksiksi, kertoo lasten kestävyyskuntoa tutkinut TtM Niina Lintu.

Radiovesitutkimus paljastaa sepelvaltimotaudin tilan

– Tyypillinen tutkittava on potilas, jolla selvitellään rintakipuoireen syytä. Jos epäillään sepelvaltimotautia, mutta ei olla aivan varmoja siitä, niin tällä tutkimuksella nähdään onko siellä verenkiertovajausta ja tarvitseeko potilas kajoavia hoitomuotoja vai hyötyykö hän parhaiten lääkehoidosta sekä elämäntapaohjauksesta ja riskitekijöiden hoidosta, kertoo kardiologi Marja Hedman sydänlihaksen uudesta perfuusiotutkimuksesta.

Alzheimerin tauti: omaishoitajia kuunneltava tarkalla korvalla

Alzheimerin tautia sairastava potilas saattaa omasta mielestään elää täysipainoista ja normaalia elämää, mutta omaishoitaja on helisemässä muistipulmien, arjessa selviytymisen tai vaikkapa hankalien käytösoireiden kanssa. Potilaan kyky arvioida tilaansa ja elämänlaatuaan näyttää heikkenevän enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa sairautta kuin aiemmin on ajateltu.

Lasten liikunta aktivoi sekä kehoa että aivoja

Anna lapsen leikkiä ja liikkua, varmista oikeanlainen ruokavalio ja laita lapsi illalla järkevään aikaan nukkumaan, siinä pähkinänkuoressa tutkijatohtori Eero Haapalan ohjeet kouluikäisen lapsen vanhemmille. Haapala on tutkinut motoristen taitojen ja liikunnan yhteyksiä lukemisen ja laskemisen perustaitoihin ja ylipäätään koulumenestykseen.

Kananmunien syönti voi pienentää diabetesriskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan kananmunien syönti on yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin sekä matalampaan veren glukoosipitoisuuteen. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa mukana olevilla miehillä jotka söivät viikossa noin neljä kananmunaa, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli 37 prosenttia pienempi kuin miehillä jotka söivät vain yhden kananmunan viikossa.

Lihavuusgeeni saa lapset ja nuoret syömään enemmän

Lihavuusgeeninä tunnettu FTO-geenin muunnos lisää energiansaantia ravinnosta lapsilla ja nuorilla, osoitti laaja kansainvälinen tutkimus. Lapset ja nuoret, joilla on kyseinen geenimuunnos, syövät enemmän tai runsasenergisempää ruokaa kuin muut. FTO-geenimuunnoksen painoindeksiä nostava vaikutus riippui kuitenkin proteiininsaannista.

Kipu sekä suojelee että kiusaa

Kipu on yleinen riesa: yli 40 prosenttia väestöstä kärsii kroonisesta kivusta ja 8 prosentilla kipu on vaikeaa tai sietämätöntä. – Kipu on tärkeä suojaava aisti, jonka avulla vältymme kehon vahingoittumiselta. Siinä vaiheessa kun kipu kroonistuu, sillä ei ole enää tätä varoitusmekanismia, vaan se on sairaus sinänsä ja sitä pitää hoitaa, toteaa pitkän uran kipututkijana tehnyt emeritusprofessori Matti Närhi.

Lasten ylipainoon tartuttava topakammin

Ylipainoinen lapsi on todennäköisesti myös ylipainoinen aikuinen. – Ylipainolla on vahva taipumus seurata ja pahentua aikuisikään ja sen lisää riskiä kansansairauksille, eli tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille, kertoo aiheesta juuri väitellyt LL Anna Viitasalo.

Terveyspelillä voittoon

Kuopiolainen pelialan yritys Caffeine Overdose menestyi kansallisessa Games for Health Finland Challenge 2015 terveyskilpailussa. Yrityksen kehittämä peli on keholla ohjattava avaruusseikkailu, joka ylläpitää fyysistä toimintakykyä.

Tuoreimmat