10 vuotta lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä
– Tavoitteena on löytää kroonisten sairauksien riskiryhmiä jo lapsuusiässä, toteaa professori Timo Lakka lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen lähtökohdista. Lakka puhui aiheesta Lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen 10-vuotisjuhlaseminaarissa.
Aikuisiän terveyden pohja luodaan lapsuudessa
– Kyllä näitä elämäntapatekijöitä kuten liikuntaa, ravitsemusta ja unta pitäisi nykyistä paremmin ja systemaattisemmin mitata neuvoissa ja kouluterveydenhuollossa, toteaa Lasten liikunta ja ravitsemus-tutkimuksen johtaja, lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka.
Lasten liikunta aktivoi sekä kehoa että aivoja
Anna lapsen leikkiä ja liikkua, varmista oikeanlainen ruokavalio ja laita lapsi illalla järkevään aikaan nukkumaan, siinä pähkinänkuoressa tutkijatohtori Eero Haapalan ohjeet kouluikäisen lapsen vanhemmille. Haapala on tutkinut motoristen taitojen ja liikunnan yhteyksiä lukemisen ja laskemisen perustaitoihin ja ylipäätään koulumenestykseen.
Kuinka ilmansaasteet vaikuttavat aivoterveyteen?
– Eniten on tutkittu ilmansaasteiden vaikutuksia sydämeen ja hengityselimiin, mutta hiljattain on havaittu, että ilmansaasteilla voi olla vaikutusta myös muihin elimiin, kuten aivoihin. On tutkimuksia, joissa on jo osoitettu, että ilmansaasteilla ja Alzheimerin taudilla on yhteys, kertoo dosentti, akatemiatutkija Katja Kanninen.
Mikä on lapsuuden elintapojen merkitys sairastumisriskiin aikuisena?
Mikä on lapsuuden elintapojen, biologisten ja psykologisten riskitekijöiden sekä perimän merkitys sairastumisriskiin aikuisena? Tätä selvitetään Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät eli LASERI-tutkimuksessa. joka on väestöön perustuva seurantatutkimus sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä.
Fysiologisia mittauksia voidaan hyödyntää tunteiden tutkimisessa
Millaisia fysiologisia reaktioita tunteet aiheuttavat? Hikoilevatko kädet, rypistyykö otsa, mitä tapahtuu verenpaineelle, silmänliikkeille, sykkeelle tai aivojen aktiivisuudelle? FM Pekka Kuopan väitöstutkimuksessa tutkittiin ruokakuvien aiheuttamia fysiologisia vasteita eli millaisia reaktioita syntyi kun koehenkilöille näytettiin kuvia ruuista.
Yhdenvertaisuus korostuu vaihtoehtoliikunnassa
Skeittauksen, roller derbyn, parkourin ja muiden uusien liikuntalajien harrastajia yhdistää uudenlainen ymmärrys siitä, mitä liikunta on. Näissä lajeissa leikki on kilpailua tärkeämpää ja liikuntaa harrastetaan epätyypillisissä tiloissa ja paikoissa, kuten kaupungin kaduilla. Vaihtoehtolajit alleviivaavat uusia tapoja ja tiloja, missä liikunta tapahtuu ja millä tavalla.
Linolihappo on mainettaan parempi
Kuuluuko ruokavalioosi runsaasti auringonkukkaöljyä tai rypsiöljyä, siemeniä ja pähkinöitä? Jos vastasit kyllä, niin elimistösi linolihappopitoisuus on todennäköisesti varsin hyvä. Mitä suurempi on veren linolihappopitoisuus, sitä pienempi on ennenaikaisen kuoleman riski.
Kipu sekä suojelee että kiusaa
Kipu on yleinen riesa: yli 40 prosenttia väestöstä kärsii kroonisesta kivusta ja 8 prosentilla kipu on vaikeaa tai sietämätöntä.
– Kipu on tärkeä suojaava aisti, jonka avulla vältymme kehon vahingoittumiselta. Siinä vaiheessa kun kipu kroonistuu, sillä ei ole enää tätä varoitusmekanismia, vaan se on sairaus sinänsä ja sitä pitää hoitaa, toteaa pitkän uran kipututkijana tehnyt emeritusprofessori Matti Närhi.
Sähköinen resepti toimii
Sähköistä lääkereseptiä pidetään esimerkkinä onnistuneesta terveydenhuollon digitalisaatiosta. Eikä ihme, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan apteekkien asiakkaista peräti 96 prosenttia on tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä sähköisen reseptin toimivuuteen.