Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin?
Minna Canth oli kirjailija, novelisti ja lehtinainen, jolla oli varmasti sana hallussa. Mutta miten Minna Canth olisi käyttänyt kirjoitustaitoaan nykypäivän sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä? Tätä pohti ajatusleikin omaisesti Minna Canthin juhlavuoden luennolla Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.
Rauha Minnan kanssa
Minna Canth ja kirkko, sen etunenässä silloinen piispa Gustaf Johansson, ajautuivat riitoihin 1880-luvulla. Canth arvosteli maallista kirkkoa kärkkäästi. Kyse ei ollut siitä etteikö Canth olisi ollut kristitty, vaan ennemminkin juuri siitä, että hän nimenomaan oli harras kristitty.
Minna Canthin perilliset, suomalaiset naiskirjailijat näyttämöillämme Canthista Sofi Oksaseen
Aleksis Kiven jälkeen (ajallisesti) seuraava merkittävä näytelmäkirjailija lienee Minna Canth. Klassikoiksi nousseita mieskirjailijoita Kiven jälkeen ei ole teatteridramaturgian saralla juuri nähty. Millainen on Canthin perintö teatterilavoilla? Tästä puhuu Kuopion kaupunginteatterin johtajana reilu puoli vuotta sitten aloittanut ohjaaja Pekka Laasonen.
Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus
Ovatko Minna Canthin ajoista keskeiset tasa-arvoon ja oikeuteen liittyvät ongelmat muuttuneet 170 vuodessa? Entä voisiko Canthin kaltaisilla vaikuttajilla olla sijaa nykypäivän yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä? Näitä asioita pohtii puheenvuorossaan Itä-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Veijo Tarukannel.
Naiset, muoti ja valta
Naiset ovat olleet perinteisesti muodin suunnannäyttäjiä, mutta millaisia yhteiskunnallisia mullistuksia ja muutoksia vallan mekanismeissa on muodin avulla saavutettu? Tätä pohdittiin Minnan päivänä järjestetyssä Humanismin illat -sarjaan kuuluneessa tilaisuudessa. Katso myös kuvat Kuopion muotoiluakatemian opiskelijoiden muotinäytöksestä.
Tähtitieteilijä Esko Valtaoja: Matka elämään ja sen etsimiseen avaruudessa
Kirjat ja elokuvat ovat täynnä avaruusolentoja. Kaikkien satujen ja tarinoiden lisäksi ihan oikeat tähtitieteilijätkin etsivät elämää avaruudesta. Löytyykö sieltä ketään? Professori Esko Valtaoja puhui avaruudesta ja avaruustutkimuksista lapsille Lasten yliopiston toimintaan liittyneessä Humanismin illat -luentosarjassa.
Kirjailija Anja Snellman: Hyvän työpäivän tarina
Miten työpäiväänsä voisi jäsentää ja työssä jaksamista parantaa kirjoittamalla työpäivistään? - Ajatelkaa tästä päivästä lähtien, tai tänään ja huomenna ainakin, työpäiviä yksittäisinä kokonaisuuksina, tarinoina, joita voitte illalla kertoa perheellenne, ystävillenne, kumppanillenne, rohkaisee kirjailija Anja Snellman.
Kirjailija Marko Kilpi: Miten minusta tuli dekkarikirjailija?
Marko Kilpi on tällä hetkellä erityisen kiinnostava nimi, sillä Kuopiossa ollaan juuri käynnistämässä Elävien kirjoihin -romaaniin pohjautuvan elokuvan kuvauksia. Savonia-palkittu Kilpi kertoi Humanismin illoissa siitä, miten poliisista tuli dekkarikirjailija.
Kristiina Kouros: Ihmisoikeudet - kansainvälistä oikeutta vai moraalia?
Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros saapui marraskuussa vanhaan kotikaupunkiinsa Kuopioon puhumaan ihmisoikeuksien käsityksistä. Humanismin illat -luentosarjassa puhunut Kouros lähestyi teemaa neljän tulokulman kautta; oikeudellisesta, poliittisesta, sosiologisesta ja moraalisesta näkökulmasta.
Eero Ojanen: Mitä on sivistys?
Filosofi Eero Ojanen puhuu Humanismin illat -luentosarjassa sivistysvaltion ideasta, jonka hän pohjaa snellmanilaiseen sivistyskäsitteeseen. Siinä juuri valtiolla oli olennainen ja positiivinen rooli. Snellmanilainen sivistysvaltion idea on ollut Suomen kannalta olennainen ja luennolla Ojanen pohtii mitä se voisi tänä päivänä tarkoittaa.