Kevään Filosofiakahvila-sarja on keskittynyt mm. talouden, tuotannon, omaisuuden, ja markkinatalouden teemoihin. Samalla linjalla jatkaa myös Filosofiakahvilassa vieraillut yliopistonlehtori Markku Oksanen Itä-Suomen yliopistosta ja VTT:ltä, joka puhui alustuksessaan omistamisesta filosofisena ongelmana.
Moraalinen omistajuus, tunneomistajuus, psykologinen omistajuus, tietoisuuden omistajuus – omistaminen on hyvin laaja-alainen ja joskus vaikeastikin määriteltävissä oleva asia. Vai mitä ajattelette esimerkiksi tytön tunneomistajuudesta entiseen poikaystävään nähden siten, ettei tytön ystävätär voisi kiilata tähän väliin? Tai työntekijän omistusoikeudesta työnsä hedelmiin – vaiko sittenkin työnantajan oikeudesta maksamansa työn hedelmiin?
Voisiko omistamisen määrittää jotenkin yhdellä virkkeellä? Oksanen tiivistää omistajuuden näin:
– Omistaminen on yhteiskunnallinen instituutio, joka ohjaa ihmisten tarvitsemien resurssien saatavuutta ja käyttöä ja määrittelee ihmisten välisiä suhteita.
Millainen ongelma omistaminen sitten on filosofisessa mielessä? Kuuntele Oksasen luento kokonaisuudessaan:
Alustus on on taltioitu Filosofiakahvilassa Kuopiossa 10.3.2015.
Filosofiakahviloissa tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan heitä koskettavista kysymyksistä. Tavoitteena on elävyys, toisten kohtaaminen kasvokkain, eri-ikäisten ja eri elämänpiireistä tulevien ihmisten näkeminen ja kuunteleminen sekä uusien näköalojen avaaminen yhdessä.
Kantti taltioi Filosofiakahvilan alustuksia yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston kanssa.