Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 06.00-07.00 ja uusintana sunnuntaina klo 17.15-18.15.

Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 23.6.2018

Kuuntele Löylynhenki-palkitun tutkijan vinkit puhtaaseen puunpolttoon. Millaista on hyve-etiikka, miten ihminen voi tähdätä hyveelliseen elämään tai harjoittaa hyveellisiä taitojaan? Juhannusta vietetään Johannes Kastajan muistoksi, mutta ken oli tämä päänsä menettänyt tulisieluinen julistaja?

Aspekti 16.6.2018

Ohran kuoresta löytyy aineita, joista voidaan tulevaisuudessa tehdä korkean lisäarvon tuotteita. Ikääntyvien yliopistossa kuultiin erilaisista muoveista ja niiden käyttötarkoituksista – ja vaikutuksista luonnolle ja terveydelle. Käymme myös luonnonkukkapäivän retkellä.

Aspekti 9.6.2018

Liian vähän liikuntaa, korjattavaa ravitsemuksessa, vähenevä uni ja lisääntyvä ylipaino – karua kertomaa suomalaisten lasten hyvinvoinnista. Miten voi seurata oman kehon toimintaa ja mitä iloa siitä on? Navettateknologia kertoo onko Mansikki sairas ja joko Mustikki poikii.

Aspekti 2.6.2018

Anna lapsen leikkiä ja liikkua, varmista oikeanlainen ruokavalio ja laita lapsi illalla järkevään aikaan nukkumaan, siinä tutkijatohtorin ohjeet. Millainen oli pappien rooli sisällissodassa? Kuinka ilmansaasteet vaikuttavat aivoterveyteen?

Aspekti 26.5.2018

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion vaikutukset mielenterveyttä ylläpitävänä tekijänä ja jopa hoitona ovat erittäin lupaavia. Sata vuotta sisällissodasta: Miksi punakaarti hävisi? Joensuussa järjestetty SciFest tarjosi sateenkaaria koeputkessa, harmonografin piirtämää taidetta, liikkuvia robotteja, valeuutisia ja paljon muuta.

Aspekti 19.5.2018

Mikä on lapsuuden elintapojen, biologisten ja psykologisten riskitekijöiden sekä perimän merkitys sairastumisriskiin aikuisena? Millainen on suomalainen yksinäisuus ja yksinäisyyden ja elintapojen yhteys? Sairaalaklovni on ilon puolustaja.

Aspekti 12.5.2018

Mitä enemmän väriä sen parempi, näin voi todeta meille tuttujen marjojen terveellisyydestä puhuttaessa. Mistä etsiä korvasieniä ja kuinka korvasienen myrkyllisyyteen tulisi suhtautua? Sydämen kodit -näyttelyssä kerrotaan siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Suomessa sen jälkeen.

Aspekti 5.5.2018

Camelinaöljy on osoittautunut hyödylliseksi sydän- ja verisuoniterveydelle. Ateismi yhteiskunnallisena ilmiönä. Millainen on brändäyksen graalin malja? Mikä helatorstai?

Aspekti 28.4.2018

StopDia-tutkimushankkeen verkkosivuilta löytyvä diabeteksen riskitesti avattiin verkossa reilu vuosi sitten. Tietokonepelit voivat olla motivoiva ja kustannustehokas hoitomuoto kuntoutuksen saralla. Väitöstutkimuksessa selvitettiin ruokakuvien aiheuttamia fysiologisia vasteita eli millaisia reaktioita syntyi kun koehenkilöille näytettiin kuvia ruuista. Viime kesänä noin 160 opiskelijaa eri puolilta Suomea suoritti kieliopintoja verkkokurssin avulla.

Aspekti 21.4.2018

Vaihtoehtolajit alleviivaavat uusia tapoja ja tiloja, missä liikunta tapahtuu ja millä tavalla. Ikääntyvien yliopistossa kuultiin erilaisista muoveista ja niiden käyttötarkoituksista – ja vaikutuksista luonnolle ja terveydelle. Verkon datamassaa louhimalla ja analysoimalla voidaan vaikuttaa vaikkapa ihmisten kulutustottumuksiin tai poliittisiin trendeihin.

Tuoreimmat