Saimannorppapopulaation perinnöllinen monimuotoisuus on erittäin alhainen ja näyttää alenevan edelleen. Noin 300 yksilön kanta on jakaantunut pieniin osakantoihin, joiden välinen muuttoliike on erittäin vähäistä – näin todetaan tuoreessa FM Mia Valtosen uhanalaisen saimaannorpan perinnöllisen monimuotoisuuden ajallista vaihtelua ja alueellista jakautumista selvittäneessä väitöstutkimuksessa.
Tutkimuksessa kehitettiin menetelmä, jonka avulla saimaannorppayksilöt voidaan tunnistaa DNA-näytteestä, ja osoitettiin, että poikaspesäpaikoilta kerätyt istukat soveltuvat populaation geneettiseen seurantaan. Tutkimusta varten analysoitiin kuolleina löydettyjen saimaannorppien kudosnäytteitä ja poikaspesäpaikoilta kerättyjä istukoita sekä vertailunäytteitä itämeren- ja laatokannorpista.
Norpat saapuivat Itämeren altaaseen jääkauden jälkeen, ja niitä jäi saarroksiin maankohoamisen seurauksena syntyneisiin järviin, kuten Saimaaseen ja Laatokkaan. Tutkimus osoitti, että saimaannorppa on menettänyt valtaosan alkuperäisestä perinnöllisestä muuntelustaan lähes 10 000-vuotisen eristyneisyytensä aikana. Viime vuosisadalla ihmisen toiminnasta, kuten metsästyksestä, kalastuksesta ja elinympäristön pilaantumisesta, aiheutunut kannan romahdus on edelleen köyhdyttänyt perimää.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että saimaannorpan perinnöllinen monimuotoisuus on alhaisempi kuin millään muulla hyljepopulaatiolla maailmassa ja että muuntelu vähenee edelleen. Sitä vastoin laatokannorppa, jonka yksilömäärä on yli kymmenkertainen saimaannorppaan verrattuna, on säilyttänyt geneettisen monimuotoisuutensa lähes yhtä korkealla tasolla kuin merinorpat.
Väitöskirjatutkimuksessa havaittiin merkittävää perinnöllistä eriytymistä saimaannorpan lisääntymisalueiden välillä, eli kanta on pirstoutunut pienempiin osakantoihin. Tämä on yllättävä havainto, sillä norppa on liikkuvainen nisäkäs ja etäisyydet Saimaalla ovat varsin lyhyitä verrattuna meriympäristöön, missä tuhansien kilometrien etäisyydellä sijaitsevien norppakantojen välillä on havaittu vain heikkoa eriytymistä.
Saimaannorppakannan jakautuminen pieniin osakantoihin johtuu elinympäristön pirstoutuneisuudesta, kannan pienuudesta ja norppien käyttäytymispiirteistä. Naarasnorpat ovat erittäin paikkauskollisia ja jäävät lisääntymään synnyinalueelleen. Urosten muuttoliikettä tapahtuu enemmän, muttei kuitenkaan riittävästi ylläpitämään kannan geneettistä yhtenäisyyttä.
Geneettisten menetelmien ja näytteiden, joita voidaan kerätä pyydystämättä tai edes näkemättä eläintä, käyttö helpottaa harvalukuisten, piilottelevien ja uhanalaisten lajien seurantaa. Tutkimuksessa kehitettiin saimaannorpalle geneettinen yksilöiden tunnistusmenetelmä. Lisäksi testattiin poikaspesäpaikoilta kerättyjen istukoiden käyttökelpoisuutta geneettisen informaation lähteenä.
Osoittautui, että kuutin DNA voidaan luotettavasti eristää napanuorasta, ja näin olleen istukka toimii kuutin DNA-näytteenä. Verrattaessa myöhemmin tavattavan yksilön DNA-näytettä istukkanäytteisiin voidaan saada selville yksilön syntymäpaikka ja siten tietoa sen levittäytymisestä synnyinpaikaltaan.
Perinnöllinen monimuotoisuus kuvastaa eliöiden kykyä sopeutua ympäristömuutoksiin. Pienet ja pirstoutuneet populaatiot menettävät perinnöllistä muuntelua nopeammin kuin suuret, yhtenäiset kannat. Saimaannorpan kannalta huolestuttavinta on se, että pieni kanta on jakautunut vielä pienempiin osakantoihin ja että geneettinen muuntelu näyttää vähenevän edelleen.
Paras keino ehkäistä saimaannorpan perimän köyhtymistä on saada kanta voimakkaaseen kasvuun. Lyhyen aikavälin toimenpiteenä tulisi myös harkita saimaannorppien siirtoistutuksia geenivirran lisäämiseksi Saimaan eri alueiden välillä. Geneettisten menetelmien merkitys norppakannan seurannassa ja suojelutoimien vaikutusten arvioinnissa korostuu tulevaisuudessa.
FM Mia Valtosen väitöskirja Conservation Genetics of the Saimaa Ringed Seal – Insights into the History of a Critically Endangered Population (Saimaannorpan suojelugenetiikka – näkökulmia äärimmäisen uhanalaisen populaation historiaan) tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa 31.10.2014.
Uutta puhtia koulukiusaamisen ehkäisyyn
13.11.2014
Matematiikan opetus murroksessa
30.5.2014
Sienet ovat ravinnerikasta villiruokaa
16.9.2014
Magneettistimulaatio antaa uutta apua moniin sairauksiin
Nimi: Nimetön (vieras)
Hei,
Onko kellään tietoa siitä, onko meillä suomessa/itä-suomen läänissä saatavilla tinnitukseen...
Näytä kommentti
Taidevartti: Taiteilijatoveruutta 2/12: Helene Schjerfbeck
Nimi: MK (vieras)
Onneksi näitä voi katsoa netissä. Nyt on sitten vaan sellainen ongelma, etten tiedä missä vaiheessa...
Näytä kommentti
Taidevartti: Taiteilijatoveruutta 2/12: Helene Schjerfbeck
Nimi: Nimetön (vieras)
Harmillista, kun taidevartit ovat aina arkipäivisin keskellä päivää. Päivisin töissä olevilla ei...
Näytä kommentti
Voiko huumoria säveltää?
Nimi: Kimmo Salvén
Huumori toimii mainiosti myös baletissa.
Näytä kommentti
Reetan tarina: Lukihäiriöinen yliopistossa
Nimi: Nadja (vieras)
Kiitos, että kerroitte tarinanne. Itselleni todettiin lukihäiriö pari viikkoa sitten (vasta amk:ssa...
Näytä kommentti
Aspekti: Kalpa kiusaamista vastaan
15.11.2014
Aspekti: Luther peräänkuulutti kirkon uudistumista
8.11.2014
Teemana terveys: Millainen rasva on hyväksi sydänterveydelle?
3.11.2014
Aspekti: Mistä löytyy työn flow?
1.11.2014
Parempi päivä: Tankkaamalla huippusuoritukseen!
30.10.2014
Teemana terveys: Voiko nuoria suojella piilottamalla alkoholin katukuvasta?
25.10.2014
Aspekti: Nyt linjataan kirkon tulevaisuuden suuntaa
25.10.2014
Parempi päivä: Treenaa oikein maratonia tai massahiihtoa varten!
24.10.2014
Kirjoita uusi kommentti