Moni ikäihminen kärsii turhaan kroonisesta kivusta

Anne Heikkinen - 12.11.2014 - 12:15:05

– Monella ikäihmisellä on se uskomus, että kivut kuuluvat vanhuuteen, eikä niille ole mitään tehtävissä, vaan niiden kanssa pitää pystyä elämään. Tämä on väärä luulo. Kipuja pystytään vähentämään ja sitä kautta ihmisen elämänlaatua parantamaan, toteaa kotona asuvien ikäihmisten kipua ja kipulääkkeiden käyttöä väitöstutkimuksessaan selvittänyt proviisori Niina Karttunen.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoKipu on yleinen seuralainen suomalaisten ikäihmisten keskuudessa eikä sen hoito ole meillä parhaalla mahdollisella tolalla.
– Ikäihmiset toivoisivat, että kivut otettaisiin esille potilas-lääkäri-kohtaamisessa. Myös kipujen arvioinnin jälkeinen hoito ja seuranta ovat asioita, joihin kaivattiin enemmän huomiota.

Pitkäaikainen kipu rajoittaa elämää monella tavalla ja aiheuttaa sosiaalista, fyysistä ja psyykkistä toimintakyvyn laskua.
– Krooninen kipu voi aikaansaada masennusta, unettomuutta ja ahdistusoireita. Kivun vaikutukset ovat moninaiset ja se uhkaa kotona selviytymistä, Niina Karttunen kertoo.

– Kivunhoitoa voisi tehostaa monella eri tavalla. Olisi tärkeää, että lääkärit tunnistaisivat ja arvioisivat kipua systemaattisesti. Toisaalta kipulääkkeiden osalta neuvontaa ja koulutusta tarvitaan sekä hoitohenkilöstön että käyttäjienkin parissa.

kuuntele Kesto 10'36"

 

Proviisori Niina Karttusen väitöstutkimus Kipu, Kivun pysyvyys ja kipulääkkeiden käyttö kotona-asuvilla iäkkäillä suomalaisilla tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 7.11.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer