Ruisleivällä ja hapattamalla valmistetulla täysjyvävehnäleivällä on myönteisiä vaikutuksia aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin, todetaan tuoreessa TtM Jenni Lapin väitöstutkimuksessa. Ruisleivän ja hapatetun täysjyvävehnäleivän syöminen aiheutti matalamman verensokeri- ja insuliinivasteen kuin valkoisen vehnäleivän syöminen sekä terveillä tutkittavilla että niillä, joilla oli metabolinen oireyhtymä.
Täysjyväviljatuotteiden käytön on havaittu useissa väestötutkimuksissa vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavatkin syömään päivittäin vähintään kolme annosta täysjyväviljatuotteita. On kuitenkin epäselvää, miten tai millä mekanismilla täysjyväviljatuotteet vähentävät diabetesriskiä.
Lappi pyrki väitöstutkimuksessaan selvittämään suoliston kautta mahdollisesti välittyviä vaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan. Aterianjälkeisten vasteiden lisäksi tutkimuksen kohteena olivat suoliston mikrobikoostumus, suolistokäymisessä viljakuidusta muodostuvat lyhytketjuiset rasvahapot sekä viljakuituun sitoutuneet fenolihapot, kuten ferulahappo, ja niiden aineenvaihduntatuotteet.
Tutkimuksessa havaittiin, ettei suoliston mikrobikoostumuksessa ollut eroa kahdentoista viikon päivittäisen valkoisen vehnäleivän tai ruisleivän syömisen jälkeen, vaikka näiden ruokavalioiden viljakuitupitoisuus oli huomattavasti erilainen. Runsaskuituisen ruista sisältävän leivän syöminen neljän viikon ajan kuitenkin lisäsi terveillä tutkittavilla paksusuoliperäisten lyhytketjuisten rasvahappojen pitoisuutta veressä.Lyhytketjuisten rasvahappojen vaikutukset sokeriaineenvaihduntaan vaativat lisätutkimuksia.
Tulokset tukevat aiempaa tietoa siitä, että sokeriaineenvaihdunnan kannalta valkoista vehnäleipää parempi valinta on leipä, joka on leivottu rukiista tai täysjyvävehnästä hapattamalla. Koska hapatetun täysjyvävehnäleivän saatavuus Suomessa on huono, ruisleipä on helppo ja kätevä valinta, sillä se on myös aina erinomainen viljakuidun lähde.
Terveystieteiden maisteri Jenni Lapin kliinisen ravitsemustieteen alaan kuuluva väitöskirja Täysjyväviljatuotteiden ja viljakuidun – erityisesti vehnä- ja ruisleivän – vaikutukset suolistossa liittyen verensokeriaineenvaihduntaan tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 9.5.2014.
Kuvia SciFest 2014 -tapahtumasta
4.5.2014
Aspekti 4.5.2014
4.5.2014
Julkaise tai tuhoudu?
2.5.2014
Vesi: välttämätön ja terveellinen
Nimi: Nimetön (vieras)
Vanha juttu, mutta kommentoin silti, koska jutussa on selkeä virhe. Kirjoitatte, että vesi täyttää...
Näytä kommentti
Ainon tarina
Nimi: Sari Hepouro (vieras)
Varmasti meille monella kuten Ainollakin , muutokseen sysää juuri joko hankalat fyysiset oireet,...
Näytä kommentti
Kuinka voin vaikuttaa omaan vanhenemiseeni?
Nimi: Aged (vieras)
Tanskalaiset aikoinaan arvioi kudosnäytteistä
että päänupissa on n 200 000 km hermoratoja....
Näytä kommentti
Millainen on historian Jeesus?
Nimi: tuijukka (vieras)
Jumala sen Marian ja joosefin pojaleen valitsi vanhemiksi ja Se oli jumalan suunitelmaa lähettää...
Näytä kommentti
Millainen on historian Jeesus?
Nimi: tuijukka (vieras)
Huoh kaikki totuus Jeesuksesta löytyy sieltä raamatusta, Nii ihan turha väärentää totuuksia. Ja Se...
Näytä kommentti
Aspekti: SciFest sytyttää tieteen kipinöitä
3.5.2014
Aspekti: Liikunta suojaa dementialta - mutta auttaako se laihduttamisessa?
26.4.2014
Parempi päivä: Älä unohda ateriarytmiä
24.4.2014
Teemana terveys: Potilastarina: sydäninfarkti heilautti kauppiaan elämänarvot uusiksi
23.4.2014
Teemana terveys: Kantasolut auttavat sydäninfarktipotilasta
17.4.2014
Parempi päivä: Unohda venyttely!
17.4.2014
Aspekti: Kuuluuko yliopistojen tuottaa bisnestä?
12.4.2014
Parempi päivä: Kuinka ehkäistä suonenvetoa?
11.4.2014
Kirjoita uusi kommentti