Pitkä, intensiivinen psykoterapia voi muodostua merkittäväksi muutoksia aikaansaavaksi kokemukseksi elämässä. Parhaimmillaan ihmiselle tarjoutuu terapian avulla mahdollisuus ohjata elämäänsä toivomaansa suuntaan tai löytää kokonaan uusi polku elämälleen, todetaan tuoreessa PsM, KM Sirpa Tokola-Kempin psykologian alan väitöstutkimuksessa.
Väitöskirjatutkimuksessa haastateltiin kuutta suomalaista kirjailijaa, joilla on omakohtainen kokemus pitkästä psykoanalyyttisesta hoitosuhteesta (ainakin 2–3 vuotta jatkuva hoitosuhde, jossa asiakkaan ja terapeutin välillä on vähintään kaksi tapaamista viikossa).
Tutkimuksessa mukana olleet haastateltavat kokivat pitkät terapiansa pääosin onnistuneiksi. Hyvässä terapiasuhteessa suhde terapeuttiin koettiin yhdeksi elämänkulun läheiseksi ihmissuhteeksi. Haastateltavat kertoivat terapiaan liittyen erityisesti sisäisen kokemistavan muutoksista. Terapian avulla itseä ja omia kokemuksia koskeva tarina muuttui myönteiseen suuntaan joko hyvin kokonaisvaltaisesti tai olemassa oleva tarina kehittyi toimivammaksi.
Sisäisten muutosten lisäksi haastateltavat kertoivat, että terapian avulla muun muassa heidän ihmissuhteissaan tapahtui myönteisiä muutoksia, päihteidenkäyttö väheni ja työkyky parani. Haastateltavat, joilla oli lapsia, kertoivat terapiaan auttaneen heitä olemaan parempia vanhempia. Terapiaan hakeutumisen syyt eivät poistuneet kokonaan, mutta haastateltavat löysivät uusia tapoja kohdata ja käsitellä ongelmiaan ja vaikeuksiaan.
Onnistuneessa psykoterapiassa terapeuttien työskentelytyylit osoittautuivat asiakkaiden kokemusten perusteella hyvin vaihteleviksi. Osa terapeuteista oli pidättyviä ja vähemmän kantaaottavia, osa puolestaan osoitti selvästi oman mielipiteensä ja myös neuvoi ja opasti asiakasta. Onnistuneessa hoitosuhteessa olleet kokivat terapeuttinsa läsnä oleviksi ja myötäeläviksi.
Haastateltavien hoitokokemukset vastasivat hyvin pitkälle niitä odotuksia, joita heillä oli ennen terapian aloittamista. Hoidon pituus, intensiivisyys ja kalleus olivat silti asioita, jotka kuormittivat kaikkia haastateltavia.
Haastateltavien tarinat kuvaavat yksilöllisiä, ainutkertaisia terapiaprosesseja, joiden kautta avautuu uusia näkökulmia psykoterapian yleisiin merkityksiin. Tokola-Kempin tutkimus tuo tärkeää tietoa psykoterapiakoulutuksen ja palvelujärjestelmän kehittämiseen ja siitä hyötyvät myös psykoterapiassa olevat tai terapiaan hakeutuvat ihmiset.
PsM, KM Sirpa Tokola-Kempin väitöskirja Psykoanalyyttisen psykoterapian merkityksiä kirjailijahaastattelujen valossa tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa 9.5.2014.
Muista ateriarytmi
5.5.2014
Aspekti 4.5.2014
4.5.2014
CSP - Avain vapauteen
4.5.2014
Kuvia SciFest 2014 -tapahtumasta
4.5.2014
Korttitempuilla matematiikan imuun
4.5.2014
Vesi: välttämätön ja terveellinen
Nimi: Nimetön (vieras)
Vanha juttu, mutta kommentoin silti, koska jutussa on selkeä virhe. Kirjoitatte, että vesi täyttää...
Näytä kommentti
Ainon tarina
Nimi: Sari Hepouro (vieras)
Varmasti meille monella kuten Ainollakin , muutokseen sysää juuri joko hankalat fyysiset oireet,...
Näytä kommentti
Kuinka voin vaikuttaa omaan vanhenemiseeni?
Nimi: Aged (vieras)
Tanskalaiset aikoinaan arvioi kudosnäytteistä
että päänupissa on n 200 000 km hermoratoja....
Näytä kommentti
Millainen on historian Jeesus?
Nimi: tuijukka (vieras)
Jumala sen Marian ja joosefin pojaleen valitsi vanhemiksi ja Se oli jumalan suunitelmaa lähettää...
Näytä kommentti
Millainen on historian Jeesus?
Nimi: tuijukka (vieras)
Huoh kaikki totuus Jeesuksesta löytyy sieltä raamatusta, Nii ihan turha väärentää totuuksia. Ja Se...
Näytä kommentti
Aspekti: SciFest sytyttää tieteen kipinöitä
3.5.2014
Aspekti: Liikunta suojaa dementialta - mutta auttaako se laihduttamisessa?
26.4.2014
Parempi päivä: Älä unohda ateriarytmiä
24.4.2014
Teemana terveys: Potilastarina: sydäninfarkti heilautti kauppiaan elämänarvot uusiksi
23.4.2014
Teemana terveys: Kantasolut auttavat sydäninfarktipotilasta
17.4.2014
Parempi päivä: Unohda venyttely!
17.4.2014
Aspekti: Kuuluuko yliopistojen tuottaa bisnestä?
12.4.2014
Parempi päivä: Kuinka ehkäistä suonenvetoa?
11.4.2014
Kirjoita uusi kommentti