Puusta jalostettava bioöljy on osoittautumassa lupaavaksi biopolttoaineeksi. Se on varteenotettava polttoaine vähähiilisyyden sekä muita polttoaineita pienempien rikin ja typen oksidipäästöjen ansiosta. Bioöljyjen jatkojalostukseen liittyy kuitenkin edelleen haasteita, joiden ratkaisu edellyttää bioöljyjen kemiallisen koostumuksen tarkkaa tuntemista. Korkean erotuskyvyn massaspektrometria on uusien tutkimustulosten mukaan osoittautunut erittäin käyttökelpoiseksi kemiallisen koostumuksen analysointimenetelmäksi. Tutkimus on Suomen Akatemian rahoittama.
Bioöljyn hankalat ominaisuudet, kuten korkea happamuus ja korkea vesipitoisuus, rajoittavat tällä hetkellä sen laajamittaista käyttöä polttoaineena tai kemian teollisuuden raaka-aineena. Bioöljyn kemiallinen koostumus tunnetaan ylipäätään melko huonosti, ja vain pieni osa sen kemiallisista komponenteista on tähän mennessä tunnistettu.
– Kemiallisen koostumuksen tarkka tunteminen edistäisi bioöljyjen jatkojalostamista erilaisiksi korkeamman jalostusasteen lopputuotteiksi. Perinteisessä öljynjalostuksessa käytetyt analyysimenetelmät eivät toimi kemiallisesti täysin erilaisten bioöljyjen analysoinnissa, joten uusia menetelmiä tarvitaan, kertoo tutkimushankkeen johtaja, professori Janne Jänis Itä-Suomen yliopiston kemian laitokselta.
Bioöljyä valmistetaan pyrolyysin avulla. Menetelmässä biomassaa kuumennetaan hapettomissa olosuhteissa korkeaan lämpötilaan, jolloin muodostuu bioöljyä. Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu muun muassa männystä, koivusta ja pajusta tuotettuja bioöljyjä.
– Pyrolyysillä tuotetut öljyt ovat kemiallisesti monimutkaisia. Raaka-aineeksi valittu puu sekä pyrolyysin lämpötila ja prosessiin käytetty aika vaikuttavat merkittävästi öljyn kemialliseen koostumukseen.
– Korkean erotuskyvyn Fourier-muunnos-ionisyklotroniresonanssi (FT-ICR) -massaspektrometria on osoittautunut erittäin käyttökelpoiseksi puun uuteaineiden, kuten rasva- ja hartsihappojen sekä erilaisten sokeriyhdisteiden ja ligniinin hajoamistuotteiden tunnistamisessa. Perinteisemmillä menetelmillä näiden yhdisteiden tunnistaminen on hyvin vaikeaa. Esimerkiksi koivun kuoren eli tuohen ja pintapuun uuteaineilla voi olla käyttöä muun muassa teknokemian raaka-aineina, lääkeaineina sekä kosmetiikkateollisuudessa, Jänis toteaa.
Professori Jäniksen mukaan pyrolyysiöljyjä voidaan tulevaisuudessa jatkojalostaa kemiallista reaktiota nopeuttavien aineiden eli katalyyttien avulla. Sopivien katalyyttien löytäminen ja prosessiolosuhteiden ja teknologioiden kehittäminen on mahdollista vain, jos bioöljyjen kemiallinen koostumus on tiedossa.
– Korkean erotuskyvyn massaspektrometria voi tuottaa nopeasti tietoa pyrolyysiöljyjen tuhansista eri komponenteista ja niiden muutoksista mahdollisissa jatkokäsittelyissä.
Tulevaisuudessa pyrolyysiöljyt kilpailevat energiamarkkinoilla erityisesti raskaan ja kevyen polttoöljyn kanssa.
– Pyrolyysiöljyissä saattaa olla pieniä määriä esimerkiksi polyaromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä), joiden määrät ja kemiallinen rakenne täytyy tuntea pyrolyysiöljyjen jatkojalostusta ja -käyttöä suunniteltaessa, Jänis toteaa.
Yksi menetelmä on harvoin riittävä bioöljyjen kaltaisten, erittäin monimutkaisten seosten kokonaisvaltaisessa analysoinnissa. Professori Jäniksen johtama tutkijaryhmä testaa myös ioniliikkuvuusspektrometrian ja kaksi-dimensionaalisen kaasukromatografian käyttöä bioöljyjen koostumuksen selvittämisessä.
– Nämä menetelmät yhdistettynä korkean erotuskyvyn massaspektrometriaan tuottanevat erittäin kattavan kuvan bioöljyjen kemiallisesta koostumuksesta.
Mitä oikeudenmukaisuus on?
5.4.2014
Lepo on yhtä tärkeää kuin liike
4.4.2014
Humak kiinnosti amk-yhteishaussa
3.4.2014
Lepo on yhtä tärkeää kuin liike
4.4.2014
Kaupan kassalta leikkauspöydälle
1.4.2014
Mitä oikeudenmukaisuus on?
5.4.2014
Ruuan turvallisuus
29.3.2014
Mitä oikeudenmukaisuus on?
Nimi: Tuuli (vieras)
Aivan ihanaa että joku julkaisee tällaisia luentoja. Filosofiakahvila on niin kaukana ettei...
Näytä kommentti
Uudet ravitsemussuositukset korostavat kokonaisuutta
Nimi: Jani (vieras)
Olihan tuo tuohon linkitetty.
https://www.kantti.net/artikkeli/2013/09/miten-ravitsemussuositusten-...
Näytä kommentti
Uudet ravitsemussuositukset korostavat kokonaisuutta
Nimi: Turhaa (vieras)
Turhaa, kun kansaa ei kiinnosta. Lihaa ja herkkuja menee niin että vyöstä loppuu reijät. Onko ikinä...
Näytä kommentti
Toisenlainen Timo K. Mukka
Nimi: Niinapa (vieras)
Joo, asuttiin siellä jonkin aikaa vuokralla.
Upea ja aivan uniikki teos.
Näytä kommentti
Toisenlainen Timo K. Mukka
Nimi: Hienoa (vieras)
Taitaa olla tämä seinä se Mukan maalaama?
http://www.hs.fi/kulttuuri/Timo+K+Mukan+maisemamaalaus+l%...
Näytä kommentti
Teemana terveys: Hyvä vai paha kala?
4.4.2014
Parempi päivä: Lepo on yhtä tärkeää kuin liike
4.4.2014
Aspekti: Sairaus vei kaupan kassalta leikkauspöydälle
29.3.2014
Teemana terveys: Suurin osa kokee kipua viikoittain
28.3.2014
Parempi päivä: Kuulostele pulssiasi!
28.3.2014
Aspekti: Villiyrttijuoma haastaa kahvin?
22.3.2014
Parempi päivä: Syömmekö statiineja turhaan?
20.3.2014
Teemana terveys: Vauvan vinkuva hengitys voi ennakoida astmaa
17.3.2014
Kirjoita uusi kommentti