Arvot ja strategialinjaukset eivät yksistään tee työpaikasta perheystävällistä, vaan perheen ja työn yhteensovittamisen käytännöt on tuotava osaksi koko organisaation toimintaa. Tuore Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että hyvien perheystävällisten toimintatapojen kehittämiseksi tarvitaan koko työyhteisön panosta, mikä edellyttää yritysjohdolta kykyä niin työntekijöiden kuuntelemiseen kuin keskusteluun perheen ja työn yhteensovittamisen haasteista. Haasteisiin tulisikin etsiä ratkaisuja yhteistyössä työntekijöiden kanssa.
Itä-Suomen yliopiston ja Perheyritysten liiton yhteistyönä tekemässä tutkimuksessa selvitettiin perhe-elämän huomioimista työelämässä. Kesällä 2013 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi 42 Perheyritysten liiton jäsenyritystä. Lisäksi syksyllä 2013 haastateltiin kuuden jäsenyrityksen edustajia. Tutkimuksessa nousi esiin useita monipuolisia käytäntöjä, joilla haastatelluissa yrityksissä pyrittiin vastaamaan perhe-elämän ja työn yhdistämisen haasteisiin.
Tutkituissa yrityksissä oli panostettu muun muassa joustavaan työaikaan, etätyöhön sekä osa-aikatyöhön. Työntekijöiden erilaisia elämäntilanteita huomioitiin tarjoamalla esimerkiksi sairaan lapsen hoitopalveluja sekä joustoja ikääntyviä vanhempiaan hoitaville työntekijöille. Perheiden vapaa-aikaa tuettiin muun muassa järjestämällä edullisia loma- ja vapaa-ajanviettopaikkoja henkilöstölle ja heidän perheilleen, tukemalla työntekijöiden ja heidän lastensa liikuntaharrastuksia sekä tarjoamalla perheille yrityslippuja erilaisiin urheilu- ja kulttuuritapahtumiin. Perheystävällisten yritysten yrityskulttuuriin kuului, että perhe-elämästä keskusteltiin työyhteisön arjessa.
Erilaisten perheen ja työn yhteensovittamisen hyvien käytäntöjen lisäksi yritysten tulisi kohdella työntekijöitään tasa-arvoisesti ja tukea yhteisöllisyyttä. Näin jokainen työyhteisön jäsen ymmärtäisi, miksi joustavia käytäntöjä on olemassa ja miten jokainen voi niistä hyötyä. Tutkimusprojektin vetäjä professori Juha Hämäläinen kuitenkin muistuttaa, etteivät tietyn yrityksen toimintamallit istu sellaisinaan kaikille työpaikoille. Siksi jokaisen yrityksen on luotava omat kehittämistoimenpiteensä itse. Tässä työssä voidaan hyödyntää sekä muiden yritysten että työ- ja perhe-elämän asiantuntijoiden osaamista.
– Yhteistyötä olisi hyvä tehdä myös paikallisyhteisöjen ja muiden sidosryhmien kanssa. Työorganisaatioiden ja paikallisyhteisöjen välisessä yhteistyössä on paljon mahdollisuuksia, Hämäläinen sanoo.
Juha Hämäläisen ja Niina Rahikka-Räsäsen tutkimuksessa Perhe-elämän huomioiminen työelämässä tarkasteltiin sellaisia perhe-elämän huomioimisen hyviä käytäntöjä, jotka eivät olleet lakisääteisiä. Tutkimus on julkaistu Itä-Suomen yliopiston julkaisusarjassa Reports and Studies in Social Sciences and Business Studies.
Aspekti 20.4.2014
20.4.2014
Kuinka ehkäistä suonenvetoa?
19.4.2014
Leena Auvinen Kuopion opetusjohtajaksi
19.4.2014
Hyvä vai paha lääke?
16.4.2014
Kuinka ehkäistä suonenvetoa?
19.4.2014
Rangaistusten oikeudenmukaisuus
12.4.2014
Vesi: välttämätön ja terveellinen
Nimi: Nimetön (vieras)
Vanha juttu, mutta kommentoin silti, koska jutussa on selkeä virhe. Kirjoitatte, että vesi täyttää...
Näytä kommentti
Ainon tarina
Nimi: Sari Hepouro (vieras)
Varmasti meille monella kuten Ainollakin , muutokseen sysää juuri joko hankalat fyysiset oireet,...
Näytä kommentti
Kuinka voin vaikuttaa omaan vanhenemiseeni?
Nimi: Aged (vieras)
Tanskalaiset aikoinaan arvioi kudosnäytteistä
että päänupissa on n 200 000 km hermoratoja....
Näytä kommentti
Millainen on historian Jeesus?
Nimi: tuijukka (vieras)
Jumala sen Marian ja joosefin pojaleen valitsi vanhemiksi ja Se oli jumalan suunitelmaa lähettää...
Näytä kommentti
Millainen on historian Jeesus?
Nimi: tuijukka (vieras)
Huoh kaikki totuus Jeesuksesta löytyy sieltä raamatusta, Nii ihan turha väärentää totuuksia. Ja Se...
Näytä kommentti
Teemana terveys: Kantasolut auttavat sydäninfarktipotilasta
17.4.2014
Parempi päivä: Unohda venyttely!
17.4.2014
Aspekti: Kuuluuko yliopistojen tuottaa bisnestä?
12.4.2014
Parempi päivä: Kuinka ehkäistä suonenvetoa?
11.4.2014
Teemana terveys: Hyvä vai paha kala?
4.4.2014
Parempi päivä: Lepo on yhtä tärkeää kuin liike
4.4.2014
Aspekti: Sairaus vei kaupan kassalta leikkauspöydälle
29.3.2014
Teemana terveys: Suurin osa kokee kipua viikoittain
28.3.2014
Kirjoita uusi kommentti