Aivot kaipaavat myös lepoa

Anne Heikkinen - 20.9.2013 - 09:16:54

Työn luonne on muuttunut ratkaisevasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Fyysisesti raskaista töistä on siirrytty aivoja ja ajattelua vaativaan henkiseen työhön.

– Jos ajatellaan, että tehdään rukkasilla töitä tai aivoilla töitä, niin totta kai se mitä käytetään, kuormittuu, puntaroi työnohjaaja, työyhteisökouluttaja Satu Roos.

Henkistä kuormitusta aiheuttavat etenkin tilanteet, joissa työntekijä kokee työn kuormituksen hallitsemattomaksi ja töitä pusketaan voimien äärirajoilla hampaat irvessä.
– Voidaan ajautua tilanteeseen, jossa ainoa keino on hakea sairauslomaa ja yrittää päästä lepäämään. Mutta työ ja olosuhteet eivät muutu lepäämällä. Pitäisi löytää oikea tapa puhua työstä esimiesten ja työntekijöiden itsensä kannalta ennen kuin tapahtuu ylimääräistä kuormitusta ja pahimmillaan uupumista.

Fyysisen työn rasittama kroppa kaipaa ja saa tarvitsemaansa lepoa, mutta miten aivotyötä tekevän kannattaisi palautua työstä? Entä voisiko työ itsessään palauttaa ja elvyttää? Satu Roos neuvoo, että olennaista on tunnistaa ja määrittää rajat työn ja vapaa-ajan välillä.
– Täytyy löytää työvapaata aikaa, eli aikaa, jolloin oikeasti voi olla irti työajatuksista.

Kuuntele Roosin haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 10'51"

 

Työhyvoinvoinnin teemat ovat esillä myös Snellman-kesäyliopiston virtuaalisessa hyvinvointikahvilassa. Vuorovaikutteisen kahvilan tavoitteena on tarjota huojentumishetki työviikon päätteeksi perjantaisin.

Kahvilakeskustelun teemat:

  • pe 4.10.2013 klo 14, "Kuinka voit? - Johdattelua työhyvinvoinnin äärelle"
  • pe 1.11.2013 klo 14, "Opettajan työhyvinvointi - ammatillinen näkökulma"
  • pe 29.11.2013 klo 14, "Ennakoiva työhyvinvointi yksilön ja työyhteisön näkökulmasta

Lisätietoja:

Snellman-kesäyliopisto: Virtuaalikahvila

 

Footer