UV-B-säteilyn ja otsonin muutoksilla ei suurta vaikutusta suoekosysteemeihin

Kimmo Salvén - 9.3.2012 - 08:53:18

Pohjoiset suoalueemme ovat ilmastonmuutoksen näkökulmasta merkittäviä hiilinieluja. Soiden hiilidioksiditaseen on kuitenkin arveltu muuttuvan, jos suokasvien hiilidioksidin sitomisessa tai karikkeen hajotusnopeudessa tapahtuu muutoksia.
 
Yksi muutokseen johtava tekijä on arktisten alueiden otsonikato, jonka seurauksena maan pinnalle pääsee aiempaa enemmän ultravioletti-B-, eli UV-B-säteilyä. Tämän tiedetään heikentävän kasvien biomassan tuotantoa ja vaikuttavan maan hajotusprosesseihin.

FM Jaana Haapalan väitöskirjassa selvitettiin kohotetun alailmakehän otsonin sekä UV-B-säteilyn pitkäaikaisvaikutuksia suoekosysteemien hiilidioksiditaseeseen ja suokasveihin.
– Suoekosysteemit olivat tutkimuksessamme hyvin kestäviä UV-B-säteilyn kannalta. Niissä ei havaittu mitään suurempia vaikutuksia hiilidioksidin sidontaan eikä myöskään suokasveihin, Haapala toteaa.

kuuntele Kesto 5'21"



FM Jaana Haapalan väitöskirja Kohotetun UV-B-säteilyn ja alailmakehän otsonipitoisuuden vaikutus suoekosysteemin hiilidioksiditaseeseen ja suokasveihin tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 16.12.2011.

Kuvituskuva: SeppVei (Public Domain)

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer