Ylipaino on alati kasvava terveysongelma koko maailmassa sekä aikuisten että lasten osalta. Yhteiskuntamme on muuttunut varsin lyhyessä ajassa niin, että terveyttä edistävien elämäntapojen noudattamisesta on tullut entistäkin haastavampaa.
– Kyseessä on elinympäristön muuttuminen, on entistä helpompaa olla liikkumatta ja toisaalta ruokatarjonta on yltäkylläistä, toteaa ravitsemusterapeutti Marja Kalavainen.
Kalavainen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten ylipainoisten kouluikäisten lasten painoon voidaan vaikuttaa erilaisten lihavuuden hoito-ohjelmien avulla.
Lasten lihavuuteen on syytä puuttua, sillä lihavuus heikentää lapsen somaattista ja psykososiaalista terveyttä sekä altistaa aikuisiän lihavuudelle.
– Tuoreen tutkimuksen mukaan espoolaisista pojista 25 prosenttia oli lihavia tai ylipainoisia, tytöistä 15 prosenttia, Kalavainen kertoo.
– Usein ylipainon ensimmäinen haitta on psykososiaalinen, eli lasta voidaan kiusata hänen painostaan, lapsi tuntee itsensä kömpelöksi ja voi olla vaikeaa löytää hänelle vaatteita. Lihavuus aiheuttaa myös somaattisia ongelmia, kuten heikentynyttä sokerin sietoa ja tuki- ja liikuntaelimistön kuormitusta. Lihava lapsi on usein lihava aikuisenakin.
Marja Kalavaisen tutkimuksessa verrattiin tiiviin ryhmähoidon ja tavanomaisen hoidon vaikuttavuutta ylipainoisten lasten painoon. Käyttäytymisterapiaa soveltavassa ryhmähoidossa vanhemmille ja lapsille järjestettiin 15 tapaamiskertaa. Tavanomaisessa yksilöhoidossa lapsi tapasi kouluterveydenhoitajan kahdesti puolen vuoden aikana.
– Lyhyellä tähtäimellä ryhmähoito oli tavanomaista hoitoa tehokkaampaa, mutta kun katsottiin tilannetta 2-3 vuotta tutkimuksen jälkeen, niin hoitomuotojen välillä ei ollut enää eroja. Ilahduttavaa oli, että lapset eivät olleet enää pyöristyneet ja olivat jopa kohtuullisesti hoikistuneet molemmissa hoitomuodoissa. Sehän me tiedetään, että pysyvä painonhallinta on valtavan vaikeaa, Kalavainen toteaa.
MMM Marja Kalavaisen väitöskirja Lasten lihavuuden hoito, perhekeskeisen ryhmäohjelman vaikuttavuus verrattuna tavanomaiseen hoitoon tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 1.10.2011.
Lisävaloa pienhiukkasten ilmastovaikutukseen
14.11.2011
Savonialle eurooppalainen laatupalkinto
11.11.2011
Aikuiskoulutustietoa yhdestä pisteestä
10.11.2011
Savoniaan KONSTA-palkinto
8.11.2011
Aikuiskoulutustietoa yhdestä pisteestä
10.11.2011
Savonialle eurooppalainen laatupalkinto
11.11.2011
Kausi-influenssaa kannattaa torjua
3.11.2011
Opettajan arki on tasapainoilua resurssien ja tavoitteiden veistenterällä
Nimi: Lumisade (vieras)
Kiitos haastattelusta ! Todella mukava ja hyödyllinen pätkä(t) .
Näytä kommentti
Toisenlainen Timo K. Mukka
Nimi: Niinapa (vieras)
Timo K. Mukka on maalannut 60-luvun loppupuolella meiltä yhden seinän. Paljonko lie arvoa seinällä...
Näytä kommentti
Itä-Suomen yliopisto saa tukea
Nimi: Atro Niiniluoto (vieras)
Itse en ole Joensuussa vieraillut, mutta olen tyytyväinen siihen, että myös Suomalaisen...
Näytä kommentti
Pohjaveden kovuus voi selittää osan sydäntautien alueellisista eroista
Nimi: Jukka (vieras)
Mielestäni tässä asiassa on totuuden siemen.
Omakohtaisia kokemuksia asiasta löytyy myös. Useamman...
Näytä kommentti
Toisenlainen Timo K. Mukka
Nimi: Atro Niiniluoto (vieras)
Mukan teoksia minulla ei ole, mutta tiedän hänestä keskusteltavan marraskuussa Ateneumissa ja...
Näytä kommentti