Maaseutumatkailuun on panostettu viime vuosina ja sen suosio on mukavassa nousussa. Tutkija Juho Pesonen Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksesta toteaa, että matkailijoiden lisääntyvään kysyntään pystytään vastaamaan varsin monipuolisesti. – Tarjonta on perinteisesti keskittynyt mökkimajoitukseen tai maatilamajoitukseen. Lisäksi maaseudulla on lomakyliä, karavaanaripaikkoja sekä hotelleja ja motelleja pienissä kaupungeissa.
Yrittäjyyden kannalta maaseutumatkailu on ongelmallista, sillä se on vahvasti sesonkiluonteista.
– Maaseutumatkailusta on hyvin vaikeaa saada elantoa, suurimmalla osalla yrittäjistä on myös muuta toimintaa.
Olennaista yritysten menestymisen kannalta on luoda omannäköisiä ja vetovoimaisia maaseutumatkailutuotteita erilaisille kohderyhmille. Tuotekehittelyn tueksi kaivataan tietoa siitä, millaisia motiiveja ja tarpeita maaseutumatkailijoilla on.
– Selvitimme sitä, mikä ajaa ihmiset lähtemään matkalle ja millainen matkakohde heidän mielestään on hyvä paikka matkustaa, Juho Pesonen kertoo.
Savonlinnassa toimivan Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuksessa maaseutumatkailijat jaettiin neljään pääryhmään riippuen siitä, millaisia matkailijoita he ovat. Mitä hyvinvointimatkailijat, kotiseutumatkailijat, perhematkailijat ja sosiaaliset matkailijat kaipasivat lomaltaan?
– Sosiaaliset matkailijat ovat mielenkiintoinen ryhmä. He ovat pääsääntöisesti keski-ikäisiä naisia, mutta myös nuoria miehiä ja naisia. He eroavat muista matkailijoista siinä, että suosivat hotellimajoitusta, tutustuvat lomallaan uusiin ihmisiin ja hakevat uusia kontakteja. He ovat myös potentiaalisia tulevaisuuden maaseutumatkailijoita, Pesonen luettelee.
Perhematkailijat sen sijaan majoittuvat ensisijaisesti mökeissä. He etsivät lapsille turvallisia lomakohteita ja haluavat saada lomallaan uusia kokemuksia. Yritysten ympäristövastuullisuus on perhematkailijoille tärkeä asia.
Entä millaisia ovat hyvinvointimatkailijat?
– He ovat perinteisiä mökkimatkailijoita, haluavat olla omassa rauhassaan, uida ja nauttia maisemista. Ryhmä on nimetty hyvinvointimatkailijoiksi, sillä käsite hyvinvoinnista on kytköksissä luontoon ja rentoutumiseen.
Kyselyn toinen ja vertaileva osa tehtiin keskieurooppalaisille matkailijoille Tyrolissa. Juho Pesonen kertoo, että suomalaisten ja keskieurooppalaisten vastaukset olivat yllättävän samanlaisia.
– Karkeasti voidaan sanoa, että keskieurooppalaiset kaipaavat aktiivista, tekemiseen liittyvää lomaa ja Suomessa taas kaivataan rentoutumista ja rauhassa oloa.
Lapsen menetys muuttaa vanhemman elämän
5.12.2011
Arki luo turvaa myös konfliktialueella
31.12.2014
Korkeakoulujärjestelmä syynissä
30.3.2015
Liike luo tarinan
27.3.2015
Omistaminen filosofisena ongelmana
4.4.2015
Muuttuva perhe Raamatussa
1.4.2015
Supikoiran talvehtiminen
Nimi: Nimetön (vieras)
16.2.2015 omakotitalon takapihalla seebramännyn alla yksinäinen supikoira! apua ! miten saan sen...
Näytä kommentti
Viittomakielen alkeita
Nimi: Liisa Sammalpenger (vieras)
Sormiaakkosia oi hyvinkin käyttää kuuroutuneiden kanssa, vaikeasti huonokuuloiset mukaanluetuna,...
Näytä kommentti
Tekikö Jeesus ihmeitä? Parantumiset ja eksorkismit
Nimi: Nimetön (vieras)
Kiitos, nyt kuuluu!
Näytä kommentti
Tekikö Jeesus ihmeitä? Parantumiset ja eksorkismit
Nimi: Kimmo Salvén
Pahoittelen virhettä, nyt pitäisi olla kunnossa.
Näytä kommentti
Tekikö Jeesus ihmeitä? Parantumiset ja eksorkismit
Nimi: Nimetön (vieras)
Ei näitä luentoja, Jeesus parantaja- ja ihmeiden tekijä, sekä Jeesus kohtaa Paholaisen ja pahat...
Näytä kommentti
Aspekti: Kuntosaliharjoitteluun liittyy väärinkäsityksiä
4.4.2015
Teemana terveys: Medical Emergency Team on sairaalan sisäinen ambulanssi
1.4.2015
Aspekti: MET on sairaalan sisäinen ambulanssi
28.3.2015
Aspekti: Älykästä koululiikuntaa!
23.3.2015
Teemana terveys: Potilas on tärkein lenkki lääkehoidon onnistumisessa
20.3.2015
Aspekti: Mentoroinnista apua sairaanhoitajien työoloihin?
14.3.2015
Aspekti: Satufantasiaa näyttämöllä
7.3.2015
Tiedetuokio: Tavoitteena tehokas ja nopea siedätyshoito
4.3.2015
Jos maaseutumatkailijat jakaantuvat pääasisssa noihin neljään ryhmään (mitä en epäile), on käsittämätöntö, että meillä on panostettu ainakin 10 miljoonaa euroa moottorikelkkareitteihin, joiden tuloa omille mailleen suuri osa vihaa. Todella vihaa ja vastustaa.
Miten paljon meillä taas heitetään rahaa turhuuteen ja suorastaaan haitakkeeseen?
Moottorikelkkareitit ovatkin erinomainen esimerkki matkakohteen ominaisuuksista, jotka pois sulkee osan segmenteistä. Moottorikelkkareiteille on varmasti kysyntää tietyn matkailijaryhmän keskuudessa (ehkä pääosin sosiaalisten?), mutta voisin kuvitella rauhaa ja hiljaisuutta rakastavien maaseutumatkailijoiden karttavan sellaiset matkakohteet kaukaa, jossa moottorikelkkareitit kulkevat mökin takana.
En käy tässä vaiheessa enempää ottamaan kantaa asiaan, mutta toivon juuri alkamassa olevan jatkotutkimuksemme antavan lisää tietoa muun muassa siitä, minkälaiset maaseutumatkailijat ovat kiinnostuneita moottorikelkkailemaan lomallaan.
Kirjoita uusi kommentti