Venäjä-yhteistyö nousee vahvasti esiin etenkin itäsuomalaisten korkeakoulujen suunnitelmissa ja arjessa. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistolla ja sitä edeltävillä Joensuun ja Kuopion yliopistoilla on varsin pitkät perinteet Venäjään liittyvän ja venäläisten kanssa tehtävän tutkimus- ja koulutusyhteistyön saralla.
Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Kalervo Väänänen kertoo, että Venäjässä kiinnostaa tällä hetkellä useakin asia.
– Meitä kiinnosta lisätä yhteistyötä niin tutkimuksen kuin opetuksenkin alueella erityisesti hyvien ja korkeatasoisten venäläisten koulutus- ja tutkimusyliopistojen ja -laitosten kanssa, sekä tietenkin lähialueiden yhteistyö, Väänänen summaa.
Venäjä on useilla tutkimussektoreilla kansainvälisestikin hyvin vahva osaaja. Väänänen toteaakin meillä olevan hyvät mahdollisuudet olla erilaisen yhteistyön kautta oppivana osapuolena.
Väänänen kertoo Itä-Suomen yliopiston aikovan satsata jatkossa nykyistä enemmän panoksia Venäjä-yhteistyöhön. Tämä tapahtuu tutkimuksen substanssiosaamisen tukemisen, olemassa olevan Venäjä-tutkimuksen kehittämisen sekä opiskelijoiden ja opettajien liikkuvuuden, kielellisen osaamisen ja kulttuurituntemuksen lisäämisen kautta.
Kuuntele rehtori Kalervo Väänäsen haastattelu kokonaisuudessaan:
Yksi viimeaikojen Venäjä-avauksista on lokakuussa Moskovan valtionyliopiston kanssa kirjoitettu yhteistyösopimus. Osin sopimus vakiinnuttaa jo nykyistä yhteistyötä, mutta samalla se luo uusia mahdollisuuksia yhteistyölle.
Sopimuksen piiriin kuuluu monitieteistä tutkimus- ja koulutusyhteistyötä, mutta myös tohtoritason kaksoistutkinto-ohjelma. Jatkossa on tarkoitus kehitellä myös yliopistojen yhteisiä maisteriohjelmia.
– Kaksoistutkinnot ovat nyt muotia maailmalla. Ne ovat yksi elementti nuorien maisteri- ja tohtoriopiskelijoiden kansainvälistämisessä. Opiskelija opiskelee molemmissa kumppaniyliopistoissa ja saa tutkinnot molemmista yliopistoista, kunkin yliopiston omien sääntöjen mukaan, kertoo dekaani Timo Jääskeläinen.
Sopimus kattaa myös fotoniikan ja nanoteknologian alalla tehtävää tutkimus- ja koulutusyhteistyötä. Joensuun yliopisto teki tätä yhteistyötä vuosien ajan, nyt yhteistyö jatkuu luontevana osana Itä-Suomen yliopiston Venäjä-strategiaa.
– Tavoitteenamme on päästä yhteistyössä maailman huipputasolle tietyillä fotoniikan ja nanoteknologian aloilla. Moskovasta löytyy esimerkiksi hiili- ja nanorakenteiden tutkimuksessa valtavasti osaamista, Jääskeläinen toteaa.
Kuuntele dekaani Timo Jääskeläisen haastattelu kokonaisuudessaan:
Hunajasta on moneksi
10.1.2012
Kuultavaa maisemaa
29.12.2011
Hormonihoidot eduksi, kalsiumlisät haitaksi?
13.12.2011
Terveyttä ravinnosta - ei purkista
30.3.2006
Metyylifenidaatti amfetamiinin vieroitushoitoaineeksi?
Nimi: Nimetön (vieras)
Aivan!
Näytä kommentti
Ilmastonmuutoksella on myös sosiaalisia vaikutuksia
Nimi: Nimetön (vieras)
Ilmasto on muuttunut aina kautta historian. Muutoksen suuruutta on vahvasti liioiteltu. Muutoksella...
Näytä kommentti
Monikulttuurisia kohtaamisia
Nimi: Ei se auta (vieras)
silloin edes suomalaisia työpaikalla kohdatessa, kyllä näitä ammattitaidottomia riittää ihan...
Näytä kommentti
Monikulttuurisia kohtaamisia
Nimi: kohtaaja (vieras)
Ei täällä sorvin ääressä auta vaikka kuinka osaisi "kohdata" ja "ymmärtää" JOS sitä ammattitaitoa...
Näytä kommentti
Terveyttä ravinnosta - ei purkista
Nimi: Annukka (vieras)
Olen ollut VHH ruokavaliolla 7 kk, paino on pudonnut 10 kg (BMI oli 40), verenpaine liki...
Näytä kommentti