Pääjohtaja Pekka Puska: Kansainvälisen terveystyön haasteita

Kimmo Salvén - 10.6.2010 - 15:08:58

Kuopion tohtoripromootion yhteydessä järjestettiin Studia Generalia -yleisöluentotilaisuus, jossa pohdittiin ihmiskunnan haasteita.

Kuva: Anne HeikkinenPekka Puska totesi, että ihmisten hyvinvointi kasvaa kaikkialla. Samalla kun se tuo mukanaan paljon hyvää, myös kehittyvät maanosat törmäävät uusiin, länsimaisiin ongelmiin. Mitä paremmin ihmiset selviävät välttämättömistä materialisista haasteista, saadaan katto pään päälle, ruokaa, muita perustarpeita, sitä enemmän arvostetaan ei-materiaalisia asioita kuten terveys ja ympäristö.

Terveyttä voidaan mitata ja ilmaista hyvin monella tavalla. Yhtenä perusmittarina Puska nostaa esiin perinteisen elinikäodotteen. Samalla kun kansanterveys maapallolla paranee, myös elinaikaodotukset kasvavat.

Kansanterveys kuitenkin paranee globaalisti kovin eri tahtiin. Kehittyneissä länsimaissa kehitys jo hidastuu, samalla kun aiemmin jälkeen jääneet maat etenevät huimaa vauhtia.
- Kiinassa ja itäisessä Aasiassa ja Etelä-Amerikassa kehitys on ollut tavattoman nopeaa, ollaan monin tavoin tavoittamassa länsimaita. Shanghaissa odotettavissa oleva elinikä on esimerkiksi 10 vuotta suurempi kuin New Yorkissa. Sen sijaan esimerkiksi Saharan eteläpuolinen Afrikka on kuitenkin jäänyt jälkeen.

Samalla kehitysmaissa ollaan siirtymässä aliravitsemuksesta ja perinteisistä tartuntataudeista elintapasairauksiin, lihavuuteen, tupakan ja alkoholin tuottamiin ongelmiin..
- Maailman lihavimmat väestöt eivät suinkaan ole kuten yleensä sanotaan amerikkalaiset tai suomalaiset, ne ovat eräissä kehitysmaissa, Tyynenmeren maissa kuten Tongalla, Samoalla ja monessa muussakin kehitysmaassa, Puska huomauttaa.

Globaalisti joka kolmas kuolintapaus on sydän- ja verisuonitauteja, sen sijaan aliravitsemuksesta johtuvia ongelmia ja kuolemantapauksia on yhä vähemmän. Puska ei kuitenkaan vähättele aliravitsemuksesta ja perinteisistä ongelmista johtuvia sairauksia tai kuolemantapauksia.
- Ne ovat edelleen suuria ongelmia ja vaativat toimenpiteitä.

Tartuntatautien torjunnassa on siis edistytty globaalisti, mutta vastapainoksi tulee elintapojen muutokset syömisen, tupakoinnin ja alkoholin kautta. Länsimaiset elintavat siis globalisoituvat.

Kuuntele Pekka Puskan luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 23'06"

Katso myös:

  • Pekka Puskan Powerpoint-esitys (Itä-Suomen yliopiston sivuilla)

 

Muut tilaisuudesta taltioidut luennot:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer