Nykyisellä tietokoneiden ja internet-yhteyksien aikakaudella on ilmaantunut uusi surrealismin aalto, niin kutsuttu hypersurrealismi, osoittaa Alexandra Simon-Lópezin väitöstutkimus. Näin ollen 1920-luvulla alkunsa saanut surrealistinen ajattelu elää edelleen ja se on tuottanut digitaalisissa taiteissa uudenlaisen kapitalismi-kritiikin aallon. Hypersurrealismi ei ole ainoastaan surrealismin ja hypertekstien välinen risteytymä kirjallisella ja tekstuaalisella tasolla vaan se edustaa myös radikaalia, länsimaisen yhteiskunnan ja kulttuuriin juuriin asti menevää kriittistä maailmankuvaa.
Avantgardetaiteen suuntauksista surrealismi on ehkä ollut kaikkein monimuotoisin. Se on saanut vaikutteita paitsi edeltävästä taiteesta ja kirjallisuudesta myös politiikasta, filosofiasta, kielitieteestä, sosiaalitieteistä ja kulttuurista yleensä. Hypertekstuaalisuus on muotoutunut samalla tavalla, ja hypertekstit ovat samassa mielessä avoimia kokeiluille kuin surrealistinen taide on pyrkinyt olemaan luonteeltaan kokeellista ja avointa erilaisille tulkinnoille.
Simon-López on verrannut tutkimuksessaan surrealistisia teorioita hypertekstiteorioihin. Tutkimuksen keskeisenä aineistona toimii ranskalaisen Matt Lechienin surrealistinen hyperteksti "Une histoire de science fiction", joka voidaan käsittää hypersurrealismin ensimmäiseksi edustajaksi - siis ensimmäiseksi nimenomaan tietokoneita ja verkkoyhteyksiä varten laadituksi surrealistiseksi tekstiksi. Simon-López tekee media-analyysin avulla näkyväksi Lechienin tekstin yhteyksiä muihin teksteihin.
FM Alexandra Simon-Lópezin kirjallisuuden alan väitöskirja Hypersurrealism - Surrealist Literary Hypertexts (Hypersurrealismi - surrealistinen hypertekstikirjallisuus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 28.5.2010.
Lentokoneasentajan perustutkinto
26.4.2010
Uraauurtavaa tietoa asumisterveydestä
18.5.2010
Lääkitse oikein lapsen kipua
20.5.2010
Työpäivä alkaa pyöräillen
6.5.2010
Historiallisesti merkittävän Tiukanlinnan peruskorjaus valmis
Nimi: Juhlapalvelua (vieras)
Elokuussa 2009 Vip Catering teki sopimuksen Kyy:n nyk. Itä Suomen Yliopiston ylioppilaskunnan...
Näytä kommentti
Farmaseuttien näyttökoe uudistuu
Nimi: Tuleva farmaseutti? (vieras)
Suurin osa farmaseuttien työstä on ollut ja on edelleen asiakaspalvelua ja lääkeneuvontaa. Eikös se...
Näytä kommentti
Farmaseuttien näyttökoe uudistuu
Nimi: Nimetön (vieras)
Asiakaspalvelun näyttökoe! Mitä se tekee yliopistossa? Farmaseuteista tehdään näköjään yhä enemmän...
Näytä kommentti
Apteekit huolissaan kannattavuudestaan
Nimi: Jani (vieras)
http://apteekkari.fi/uutisarkisto/yksittainen-artikkeli/huhtikuun-laakem...
Tuolla näkyikin olevan...
Näytä kommentti
Työpäivä alkaa pyöräillen
Nimi: Nimetön (vieras)
... mutta on niin kapea maantie, ettei ne rekat siellä oikein kannusta. Mutta muuten kyllä.
Näytä kommentti
Kirjoita uusi kommentti