Lihakset säätelevät rasvahappojen varastoitumista

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 15.4.2010 - 10:02:15

Tuoreen Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mukaan sydämen verisuonet ja lihakset voivat säädellä ravinnosta saatavien rasvahappojen varastoitumista. Aiempien tutkimusten mukaan rasvan liiallinen kertyminen lihassoluihin on keskeinen osatekijä insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä. Onkin tärkeää ymmärtää, miten elimistö säätelee rasvan ottoa verenkierrosta ja miten siihen voidaan vaikuttaa. Rasvahappojen siirtyminen verenkierrosta lihaksiin edellyttää niiden kulkua verisuonten seinämien läpi, mutta siihen liittyviä mekanismeja ei ole ennen juuri tutkittu.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin solutason viestinviejänä lihaksista verisuonten seinämiin toimivan VEGF-B-kasvutekijän roolia. Tutkimus osoitti, että VEGF-B voi säädellä verisuonten seinämien FATP-proteiinien eli rasvahappojen kuljettajaproteiinien määrää. VEGF-B-signalointi lihaksista verisuonten seinämän soluihin lisäsi kyseisten proteiinien määrää ja siten rasvanottoa verisuonten seinämien läpi lihaksiin.

Eläinkokeissa hiirillä, joilta puuttui joko VEGF-B -kasvutekijää tai sen reseptoreita verisuonten seinämistä, lihaksiin ja sydämeen kertyi vähemmän rasvaa. Hiiret tosin lihoivat hieman, koska ravinnon ylimääräinen rasva kertyikin rasvakudokseen. Merkittävin havainto oli tutkijoiden mukaan kuitenkin se, että näillä VEGF-B-poistogeenisillä hiirillä sokerin sisäänotto sydänlihakseen oli kasvanut.

Koska insuliiniresistenssille ja tyypin 2 diabetekselle on tyypillistä on sokerin heikentynyt lihaksiin otto ja kohonnut verensokeritaso, tutkimustulosten toivotaan antavan uusia näkökulmia näiden aineenvaihduntasairauksien hoitojen kehittämiseen. Tutkijoiden mukaan on kiinnostavaa selvittää esimerkiksi, voisiko verensokeritasoa saada laskemaan estämällä VEGF-B-kasvutekijän toimintaa.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Karoliinisen Instituutin, Uppsalan ja Göteborgin yliopistojen sekä Karoliinisen yliopistosairaalan ja Sahlgrenska-yliopistosairaalan yhteistyönä.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer