Cern onnistui, mitä jäi käteen?

Kari Salmela - 10.4.2010 - 08:23:19

Sveitsin ja Ranskan rajalla Geneven lähistöllä sijaitsevan LHC:n (Large Hadron Collider) rakennustyö kesti toistakymmentä vuotta. Rahaa siihen on uponnut useita miljardeja euroja.
Hiukkaskiihdytin on syvällä maan sisällä, sen pituus on lähes 27 kilometriä. Kiihdyttimessä on mm. yli 9 000 magneettia. Laite kierrättää protoneja lähes valon nopeudella.
Kokeen ydin on satojen miljoonien alkeishiukkasten törmäykset, joita analysoimalla tiedemiehet toivovat löytävänsä vastauksia muun muassa maailmankaikkeuden syntyyn.

Yksi keskeisistä tavoitteista oli saada vahvistus niin kutsutun Higgsin hiukkasen olemassaololle. Hiukkasen katsotaan olevan keskeinen tekijä teorioissa, joissa selitetään aineen rakennetta. Nykykäsityksen mukaan hiukkanen antaisi tilaa massan muille hiukkasille. Toistaiseksi tätä ei ole havaittu.

Maaliskuun lopussa 2010 koe vihdoin onnistui. Hiukkastörmäyksissä syntynyt seitsemän teraelektrovoltin energia on suurin koskaan hiukkastörmäyksissä aikaan saatu energia.

 

Minkälainen maailma on jälkeen Cernin onnistuneen hiukkaskokeen?

Fyysikko, lehtori Jarmo Hallikainen Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselta muistuttaa, että kysymys on vieläkin perustutkimuksesta.

– Jos haluamme ymmärtää aineen perimmäistä rakennetta, niin tällä hetkellä alkeisfysiikan standardimalli selittää siitä osan, mutta ei kaikkea. Siellä on edelleen avoimia kysymyksiä kuten se, mikä määrää alkeishiukkasten massat, sanoo Hallikainen.

Aikanaan kun tiede tunnistaa vielä tunnistamattomia hiukkasia, ymmärrämme paremmin Hallikaisen mukaan aineen rakennetta.

– Samalla voimme ymmärtää paremmin sellaisia asioita kuin pimeä massa ja pimeä energia, jotka askarruttavat tutkijoita tällä hetkellä.

kuunteleKesto 4'23"

 

Kuvituskuvat:
Maximilien Brice / CERN

Footer