Apteekit huolissaan kannattavuudestaan

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 14.4.2010 - 09:24:13

Kuopion torin laidalla Itä-Suomen yliopiston apteekin ovet käyvät tiuhaan. Sisällä kassalla on pientä jonoa, vaikka on aamupäivä. Joku kyselee vitamiineista, joku rientää hakemaan vuoronumeroaan taitettu resepti kädessään. Farmaseutit selittävät kärsivällisesti ja ystävällisen hymyn saattelemana ohjeita lääkkeiden käytöstä. Henkilökohtaista neuvoa saa niin allergiaan kuin flunssaankin.

Reseptitiskillä ilmeet ovat jo paljon keskittyneempiä, kun lääkkeiden käyttöä opastetaan ja opastusta kuunnellaan.

Itä-Suomen yliopiston apteekin aamupäiväinen hyörinä tuskin poikkeaa muista maan apteekeista. Suomalainen saa hyvää, luotettavaa ja ystävällistä opastusta apteekista. Tämän suomalaiset ovat myös kertoneet miltei kaikissa aiheesta tehdyissä tutkimuksissa. Suomalaiseen apteekkijärjestelmään luotetaan.

 

Apteekit unohtuivat lääkkeiden hintajärjestelmissä

Ensin astui voimaan lääkevaihtojärjestelmä vuonna 2003 ja asiakkaalle piti kertoa myös edullisemmasta rinnakkaislääkkeestä, jos sellaista oli tarjolla. Lääkkeiden hinnat kääntyivät laskuun.

Sitten astui voimaan vuonna 2009 lääkkeiden viitehintajärjestelmä, jossa korvattavat lääkkeet on rajattu omiksi ryhmikseen. Lääkkeiden hinnat laskivat edelleen. Kansa on mielissään. Mielissään ovat myös KELA ja lainsäätäjä kun odotetun 85 miljoonan säästöt paisuivat vuodessa 140 miljoonaan euroon.

Apteekeille on jäänyt käteen koko ajan romahtaneet katteet ja vanhan ansaintalogiikan ajoilta periytyneet lakisääteiset tehtävät.

Itä-Suomen yliopiston apteekkari Tomi Järvisen ilme on vakava.

– Jos otetaan reseptilääke, jonka hinta oli vuonna 2003 esimerkiksi 100 euroa. Se putosi ensin johonkin 60 euroon lääkevaihtojärjestelmän ansiosta. Viitehintajärjestelmä ja lääketehtaiden kilpailu on pudottanut saman lääkkeen hinnan 10 euroon. Apteekkien kate on pudonnut samassa suhteessa, sanoo Järvinen.

 

Toimitusmaksusta kompensaatio?

Apteekkariliitto on nostanut keskusteluun kohtuullisesta toimitusmaksusta, jonka apteekit voisivat lisätä lääkkeen hintaan.

– Nyt toimitusmaksu on 42 senttiä ja sillä katetaan jokaiselle lääkkeen ostajalle kuuluva opastus, reseptityö, jne. Jokaiselle on selvää, että korvaus on pieni, sanoo Järvinen.

Korvaus oli Järvisen mielestä ennen viitehintajärjestelmää ihan kohtuullinen, mutta silloin apteekit saivat aivan toisenlaista katetta myymistään lääkkeistä.

Järvinen ei lähde tarkempaa ennakoimaan, minkä suuruinen toimitusmaksun tulisi olla.

– Joka tapauksessa suurempi kuin nyt. Euroista per lääke puhutaan, sanoo Järvinen.

Kuuntele apteekkari Tomi Järvisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuunteleKesto 23'15"

 

Lähettäjä: Jani (vieras) - 7.5.2010 - 12:27:00

http://apteekkari.fi/uutisarkisto/yksittainen-artikkeli/huhtikuun-laakem...

Tuolla näkyikin olevan tuoretta dataa apteekkien ahdingosta

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer