Kirkon kuurojentyö oli etenkin 1900-luvun alussa tärkeää myös kuurojen toimeentulon kannalta. Kuurojenpapit ja -diakoniatyöntekijät tulkkasivat, järjestivät asuntoasioita ja hoitivat sosiaalihuoltoon liittyviä kysymyksiä. Vasta kun yhteiskunta alkoi ottaa vastuuta kuurojen sosiaalisten kysymysten hoitamisesta, kirkon työssä tuli mahdolliseksi keskittyä hengelliseen työhön, todetaan TM Liisa Rantalan kirkon kuurojentyön historiaa selvittäneessä väitöstutkimuksessa.
Tutkimus osoittaa, että kirkon kuurojentyöntekijät olivat merkittäviä sillanrakentajia kuurojen yhteisölle. Pappien välityksellä kuurot saivat yhteyden toisiinsa, kotiseurakuntaan ja myös kuulevien maailmaan. Puolen vuosisadan ajan kuurojenpapit olivat ainoat valtion viittomakielentaitoiset työntekijät. Sekä kuurojenpapit että -diakoniatyöntekijät pyrkivät myös muokkaamaan kuulevien asenteita kuuroja kohtaan.
Kuurojenpappien työn alkaminen merkitsi viittomakielisen hengellisen toiminnan muuttumista satunnaisesta säännölliseksi. Heidän toimintapiirinsä olivat kuitenkin varsin laajoja, joten esimerkiksi jumalanpalveluksia järjestettiin useimmilla paikkakunnilla vain kerran vuodessa. Lisäksi kuurojentyöntekijät järjestivät rippikouluja, antoivat sielunhoitoa ja järjestivät säännöllistä ryhmätoimintaa. Kirkon kuurojentyön kieli oli viittomakieli myös aikana, jolloin sen käyttäminen kuurojenkouluissa oli kiellettyä.
Kirkon kuurojentyöntekijöiden työ oli usein yksinäistä. Papit olivat suuren osan työajastaan matkoilla. Myös diakoniatyöntekijät kokivat usein jäävänsä yksin työalan erityishaasteiden kanssa.
Kuurojenpapit kohtasivat työssään myös rotuhygieniaan liittyvän keskustelun. Vuoden 1929 avioliittolaki pyrki suojaamaan yhteiskuntaa ja tulevia sukupolvia ei-toivotuilta ominaisuuksilta, jollaiseksi myös kuurous määriteltiin. Synnynnäisesti kuurot saivat avioitua keskenään ainoastaan presidentin erityisluvalla. Suomessa viimeiset kuuroja koskevat rajoitukset poistettiin avioliittolaista varsin myöhään, vasta vuonna 1969.
Teologian maisteri Liisa Rantalan väitöskirja Sielunhoitajat sillanrakentajina. Kirkon kuurojentyö 1896-1982 tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 6.3.2010.
Menneen jäljillä: Liina Inkinen
11.10.2010
Varhain kotiin vauvan kanssa
10.10.2010
Uutta virtaa bioenergialle
6.10.2010
Geenihoito tehoaa munasarjasyöpään
30.9.2010
Geenihoito tehoaa munasarjasyöpään
30.9.2010
Taitaja-lukuvuosi käyntiin Kuopiossa
20.9.2010
Uutta virtaa bioenergialle
6.10.2010
Älyä purkista - mentaalisen suorituskyvyn parantaminen lääkkeillä yleistyy
Nimi: Nimetön (vieras)
Aivan hullua. Ei unentarvetta voi poistaa, vaikka lääkkeiden avulla voisikin pysyä virkeänä ja...
Näytä kommentti
Liikuteltava Inssisauna on projektiopetuksen taidonnäyte
Nimi: Komiaa! (vieras)
Komialta näyttää! Näin saunan vilaukselta messuilla mutta en ennättänyt tutustumaan. Tällainen...
Näytä kommentti
Viittomakielen alkeita
Nimi: Janne Pitkänen (vieras)
Mielenkiintoinen aihe.
Näytä kommentti
Liikuteltava Inssisauna on projektiopetuksen taidonnäyte
Nimi: Hanu (vieras)
Hienoa pojjaat ja tytöt?
Inssisaunaprojektinne on juuri sitä, mitä oppilaitosten kannattaa tukea....
Näytä kommentti
Turpeen energiakäytössä hyvää ja pahaa
Nimi: Nimetön (vieras)
Todellakin keskustelua riittää. Tässä lissää:
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/09/...
Näytä kommentti
Kirjoita uusi kommentti