Uutta tekniikkaa ilmansaasteiden haitallisuuden tutkimiseen

Kimmo Salvén - 17.2.2010 - 09:26:22

Päästötutkimus ottaa jälleen Itä-Suomen yliopistossa uuden vaihteen silmään, kun Kuopioon rakennetaan uusi, todellisia altistumisolosuhteita jäljittelevä tutkimusympäristö. Uuteen tutkimusympäristöön rakennettavan laitteiston avulla voidaan altistaa hengitystien soluja suoraan todellisille polttokattiloiden ja moottoreiden päästöille. 

Tuloksena saadaan tietoa päästöjen vaikutusmekanismeista elimistössä ja siitä, mitkä tekijät päästössä ovat haitallisimpia. Tarkempien ja täsmällisempien tietojen avulla päästöjen rajoittamistoimet voidaan kohdentaa oikein. 

– Uusi laitteistokokonaisuus rakennetaan päästötekniikan, ympäristöfysiikan ja toksikologian asiantuntemusta edustavien tutkimusryhmien yhteistyönä, kertoo hankkeen johtaja, professori Maija-Riitta Hirvonen Itä-Suomen yliopistosta.

Ilmansaasteet ovat merkittävin ympäristöterveydellinen riskitekijä, jolla on laajoja kansanterveydellisiä ja -taloudellisia vaikutuksia. Suuri osuus päästöjen pienhiukkasista on peräisin erilaisista polttoprosesseista, kuten biomassan poltosta ja liikenteestä. Palamisperäisten päästöjen terveyshaittojen tutkimukseen tarvitaan uusia menetelmiä, koska käytössä olevissa tutkimusmenetelmissä on puutteita.

Laitteisto vastaa EU:n pyrkimyksiin vähentää eläinkokeita ja lisätä soluilla tehtävää toksikologista testausta. Laitteistoa voidaan hyödyntää muun muassa biopolttoaineisiin, nanohiukkasiin ja rakennusten kosteusvaurioihin liittyvässä tutkimus- ja kehitystyössä.

Hankkeessa ovat mukana Itä-Suomen yliopiston lisäksi myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ilmatieteen laitos ja VTT. Hanke on osa Kuopion kampuksella toimivan Bioenergian tuotannon ja käytön vaikutusten tutkimuskeskus KANTIVAn sekä Kuopion pienhiukkastutkimuskeskuksen Kcar:n toimintaa.

Laitteistolle on myönnetty Itä-Suomen lääninhallituksen kanavoimaa EU:n EAKR-rahoitusta 415 000 euroa. Lisäksi Itä-Suomen yliopisto tukee hanketta 60 000 eurolla. 

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer