Tuotanto- ja hoitoprosesseissa jokainen niihin osallistuva työntekijä tekee päivittäin suuren määrän ratkaisuja. Ne ovat usein ratkaisuja, joihin tarvitaan paljon tukitietoa. Nykyajan neuvonantaja on tietokone. Itä-Suomen yliopiston tutkija, FM Henri Ruotsalainen lähti testaamaan menetelmiä, joilla helpotetaan ja nopeutetaan päätöksentekoa.
Ruotsalainen kehitti väitöskirjatutkimuksessaan uusia menetelmiä, joilla ratkoa entistä johdonmukaisemmin ja tehokkaammin erilaisia matemaattisia pulmatilanteita tietokoneiden, mallinnuksen ja optimoinnin avulla.
Menetelmät soveltuvat sellaisten ongelmien ratkomiseen, jotka ovat matemaattisesti mallinnettuja ja sisältävät ristiriitaisia tavoitteita. Usein tämäntyyppisistä menetelmistä, jotka on toteutettu tietokoneohjelman muotoon, käytetään yleisnimitystä päätöksenteon tukijärjestelmä.
Ruotsalainen muistuttaa, että tietokoneen tehtävä on auttaa, ei kahlita päätöksen tekijää.
- Tärkeää on, että tietokone on tiedon tuottaja. Siinä pitää olla sopivat päätöksen tekoon lisätietoa tuovat ohjelmat, painottaa Ruotsalainen.
Henri Ruotsalaisen väitöstutkimuksessa sovellettiin kehitettyjä menetelmiä päätöksen teon tueksi sairaala- ja ympäristössä syövän hoidon apuna ja paperiteollisuudessa laadun valvonnan apuna.
Syöpäkasvaimen sädehoidossa on tarkoituksena tappaa kasvain vahingoittamatta ympäröiviä terveitä kudoksia. Suurella sädeannoksella syöpäkudos kuolee, mutta samalla kasvaa myös terveen kudoksen saama haitallinen annos ja annosrajoitteet ylittyvät helposti. Näin ollen joudutaan hakemaan parasta mahdollista kompromissia, joka on yleensä haastavaa. Siksi tässä väitöstutkimuksessa esitellyt menetelmät ovat tarpeellisia tukemaan ja helpottamaan tällaista päätöksentekoprosessia, kirjoittaa Ruotsalainen.
Paperiteollisuuden prosessin mallintamiseksi kehitettiin Ruotsalaisen mukaan ohjelma, jossa mallinnettiin koko paperinvalmistusprosessi, mihinkäs muuhun kuin tietokonepeliä muistuttavalle pohjalle.
Tapaus Lääkelaitos – faktaa ja fiktiota
24.1.2010
Tietotekniikka syöpähoidon apuna
21.1.2010
Verkkosivusto opiskelutulkkauksen tueksi
18.1.2010
Kirjoita uusi kommentti