– Sikainfluenssarokote kannattaa ehdottomasti ottaa, vakuuttaa apulaisylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Hän on huolissaan yleisestä mielialasta, jonka mukaan sikainfluenssa on ollutta ja mennyttä, eikä rokotteelle enää olisi tarvetta.
– Ihmisten muisti on valitettavan lyhyt. Pitkistä jonoista ja tönimisistä on vain hetki, ja nyt terveydenhuollossa saadaan ponnistella tosissaan, että rokotuskattavuus saataisiin nousemaan, Koivula toteaa.
Asiantuntijoiden mukaan epidemia saadaan nitistettyä vain laajalla rokottamisella.
– Jos moni jättää rokotteen nyt ottamatta, niin virus jää kiertämään ja lähiaikoina riskiryhmään kuuluvat ovat suuressa riskissä saada vakava tautimuoto, Koivula muistuttaa.
Kuuntele Irma Koivulan haastattelu:
Sikainfluenssan ensimmäinen aalto on ohi koko Suomessa. Tautiin sairastui kaikkiaan runsaat 7600 suomalaista. Kuolemantapauksia on tähän saakka ollut 36. Naapurimaista on raportoitu samanlaisia lukemia; Ruotsissa on todettu 22 kuolemantapausta, Norjassa 29 ja Tanskassa 25.
Maailmalta saatujen kokemusten valossa sikainfluenssaepidemian toisen aallon aikana ylitetään aiemmat sairastuneiden määrät. Myös sairaala- ja tehohoidon tarpeen uskotaan kasvavan.
Rokottaminen sikainfluenssaa vastaan aloitettiin Suomessa niistä väestöryhmistä, joissa sikainfluenssavirus todennäköisimmin aiheuttaisi vaikean taudin tai joilla on muita väestöryhmiä suurempi sairastumisriski. Tähän ryhmään kuuluivat muun muassa raskaana olevat naiset.
Riskiryhmien rokottaminen alkaa pääosin olla jo ohi ja nyt rokotetta tarjotaan koko väestölle. Kunnat ilmoittavat rokotuksista paikallislehdissä ja omilla internetsivuillaan.
Kannattaako rokote ottaa, jos epäilee jo sairastaneensa sikainfluenssan?
– Mikäli tautia ei ole laboratoriokokein varmistettu, niin rokote kannattaa ottaa.
Suojaako normaali kausi-influenssarokote myös sikainfluenssalta?
– Ei suojaa, kyseessä on aivan eri rokote.
Voiko molemmat rokotteet ottaa yhtä aikaa?
– Kyllä voi, toinen rokote pistetään toiseen ja toinen toiseen olkavarteen.
Millaisia sivuvaikutuksia rokotteesta on raportoitu?
– Osa ei saa mitään sivuvaikutuksia, ei edes käden kipua. Kohtalaisen isolla osalla tulee pistopaikan aristusta ja kipua, joka voi olla voimakastakin. Pienelle osalle rokotetuista voi tulla kuumereaktio.
Voiko rokotussärkyä lievittää särkylääkkeellä?
– Parasetamolia sisältäviä lääkkeitä kannatta välttää, se saattaa vaikutta heikentävästi rokotteen tehoon.
Kuka hyötyy eniten sikainfluenssarokotuksesta?
– Riskiryhmäläiset hyötyvät eniten. Tässä täytyy huomioida se, että ihmiset eivät välttämättä tiedosta kuuluvansa riskityhmään. Esimerkiksi nuori nainen, joka ei juuri nyt ole raskaana, muuttuu riskiryhmäläiseksi heti raskauden alettua.
Ensimmäinen epidemia-aalto on nyt ohi, milloin Suomeen rantautuu seuraava aalto?
– Sitä on vaikea ennustaa. Mitä paremmin saamme epidemian haltuun rokottamisella, sitä todennäköisemmin toista aaltoa ei tule.
Jos on sairastanut sikainfluenssan ensimmäisessä aallossa, voiko tautiin sairastua uudelleen?
– Se on epätodennäköistä, sillä on tiedossa, että virus muuntuu hitaasti. Eli ensimmäisen sairastamisen antama vasta-ainesuoja tehoaa seuraavassakin aallossa. Mutta jos influenssavirus muuntuu voimakkaasti, niin taudin voi saada uudestaan.
Kuinka suureen rokotuskattavuuteen pitäisi päästä jotta sillä olisi epidemian poisjuurtumisen kannalta merkitystä?
– Kyllä siihen tarvittaisiin 90 prosentin rokotuskattavuus.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Lisätietoja: www.thl.fi
Lisää sikainfluenssasta:
Tapaus Lääkelaitos – faktaa ja fiktiota
24.1.2010
Tietotekniikka syöpähoidon apuna
21.1.2010
Verkkosivusto opiskelutulkkauksen tueksi
18.1.2010
Kyllä ne jonot sinne taas syntyy kun toinen aalto tulee. Toivottavasti sitä ennen ei olla myyty kaikkia rokotteita kehitysmaihin ;)
Kirjoita uusi kommentti