MSc Kwame Buabengin väitöstutkimus antaa uutta tietoa Ghanalaisten farmaseuttisen perus- ja jatkokoulutuksen kehittämiseen sekä kansallisen malariaohjelman kattavuuden ja tuloksellisuuden parantamiseen Ghanassa. Tutkimuksen mukaan lääkehuollossa toimiva henkilöstö voi tukea muuta terveydenhuoltoa malarian vastaisessa toiminnassa.
Maailman terveysjärjestön mukaan malaria kuuluu pahimpiin terveysongelmiin maailmassa. Siihen sairastuu vuosittain 500 miljoonaa ihmistä, joista yli miljoona kuolee tautiin. Erityisesti Afrikassa, Saharan eteläpuolisilla alueilla, ongelma on suuri, sillä jopa 90 prosenttia kuolemantapauksista on näiltä alueilta. Ghanassa lähes puolet terveydenhuollon käynneistä liittyy malariaan. Se on myös tärkeä äiti- ja lapsikuolleisuuden syy.
Lääkehuollon henkilöstöön kohdistunut tutkimus tehtiin Etelä- ja Pohjois-Ghanassa 130 lääkehuollon toimipaikassa – sairaaloissa, terveysasemilla, yksityisissä apteekeissa ja lääkepuodeissa. Maaseuduilla palveluita oli tarjolla lähinnä lääkepuodeissa, apteekkien sijoittuessa kaupunkialueille ja Etelä-Ghanaan. Toimipaikkojen resurssit ja toimintaolosuhteet olivat tyydyttävät, vaikkakin toimintaa pitää tehostaa malariaohjelman vaikuttavuuden ja kattavuuden parantamiseksi.
Henkilöstön koulutustaustaa Buabeng kuvaa kirjavaksi, lääkepuotien henkilöstöllä ei juuri lainkaan ollut terveydenhuollon koulutusta, Apteekeissa oli sekä koulutettua että kouluttamatonta henkilöstöä. Koulutetulle henkilöstölle olisi Buabengin mielestä tarvetta. Henkilöstöllä oli yleensä hyvät tiedot malarian oireiden tunnistamisesta ja tartunnan ehkäisemisestä, mutta tiedoissa tehokkaiden lääkehoitojen valitsemisesta oli huomattavia puutteita. Tällä osa-alueella tarvitaan lisää perus- ja jatkokoulutusta eri henkilöstöryhmille.
Myös tehokkaisen malarialääkkeiden saatavuus koettiin ongelmalliseksi. Yksityisellä sektorilla apteekeissa ja lääkepuodeissa oli tarjolla runsaasti ei-suositeltuja lääkkeitä, sen sijaan uusia ja myös kalliimpia artemisiinipohjaisia lääkkeitä, jotka ovat malarian hoidossa ensisijaisia lääkkeitä, oli saatavilla vain vähän. Tarjolla oli kuitenkin myös rekisteröimättömiä, laadultaan kyseenalaisia lääkkeitä.
Tutkimuksen yhteydessä aloitettiin myös Ghanan Kumasin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston välinen opettaja- ja opiskelijavaihto.
MSc Kwame Buabengin väitöskirja The role of the pharmaceutical sector in malaria control in Ghana tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 30.1.2010.
Aspekti 11.8.2013
11.8.2013
Varo vaarallisia vaihtoehtoja
6.8.2013
Aspekti 4.8.2013
4.8.2013
Päivitys ikäihmisen lääkekaappiin
1.8.2013
Lihavuusgeeni heikentää suorituskykyä
30.7.2013
Kuulostele hengitystäsi!
Nimi: ante (vieras)
Kiitokset Julia erittäin mielenkiintoisesta ja pätevästä esityksestäsi!
Kun on läheisellä...
Näytä kommentti
Ei varaa kadottaa yhtäkään nuorta
Nimi: Itäinen (vieras)
Olen täysin samaa mieltä huolenpidollisien tehtävien tärkeydestä! Suomessa se on ehdottomasti yksi...
Näytä kommentti
Itä-Suomen yliopisto saa tukea
Nimi: Atro Niiniluoto (vieras)
Muistan hyvin tuon liittoutumisen. Tiedän myös emeritusprofessori Seppo Knuuttilan ja filosofian...
Näytä kommentti
Humak luo uudenlaisia puitteita opiskelulle
Nimi: Janne (vieras)
Positiivinen uutinen, varmasti tuo osaltaan enemmän mielenkiintoa tulkkausopintoihin tämä muutos!
Näytä kommentti
Kiina-yhteistyöhön CIMOlta 50 000 euroa
Nimi: Itainen (vieras)
Enpä tiennyt että Kiinalaiset voivat suorittaa oman tutkintonsa Suomessa, se on jo todella...
Näytä kommentti
Aspekti: Valmistuvien juhlaa!
2.6.2013
Aspekti: Lapsettomuuteen sopeutuminen vie aikaa
26.5.2013
Parempi päivä: Kuorsaamiseen tulisi tarttua heti
16.5.2013
Aspekti: Uni vaikuttaa terveyteen kokonaisvaltaisesti
13.5.2013
Parempi päivä: Arjen muistipulmat
9.5.2013
Teemana terveys: Terveyseväin kohti aikuisuutta
8.5.2013
Aspekti: Voiko musiikkia viittoa?
5.5.2013
Parempi päivä: Työn tauottaminen on jaksamisen A ja O
2.5.2013