Palvelumuotoilu on lyömässä itseään läpi uutena palveluliiketoiminnan kehittämisen menetelmänä, kertoo yliopettaja Satu Miettinen Kuopion Muotoiluakatemiasta.
Palvelumuotoilussa lähtökohtana on asiakas ja palvelun loppukäyttäjä sekä hänen tarpeensa. Keskeistä on empatia käyttäjää kohtaan, vuorovaikutteinen ajattelu, optimismi, kokeellisuus ja yhteistyö palvelun kehittäjän ja käyttäjien välillä. Tavoitteena on synnyttää hyödyllisiä, käytettäviä, haluttavia ja tehokkaita palvelukonsepteja.
Palvelumuotoilulla asiakkaille halutaan tarjota asetetun tavoitteen mukainen palvelukokemus, joka muodostuu erilaisista kontaktipisteistä. Kontaktipisteitä voivat olla toimitilat, tuotteet, ihmiset tai vaikkapa toimintaprosessit. Eli kaikki se mitä käyttäjä voi kokea ja tuntea.
Kuopion Muotoiluakatemia on mukana palvelumuotoilemassa lasten itsetunnon kuntokoulua Kunnonpaikkaan, joka on kuntoutumis- ja hyvinvointikeskus sekä kylpylähotelli Kuopion naapurissa. Palvelu pyritään käynnistämään kuluvan kevään aikana, kertoo Kunnonpaikan palvelujohtaja Katriina Lahti.
Palvelumuotoilu (service design)
Palvelumuotoilulla asiakkaille halutaan tarjota asetetun tavoitteen mukainen palvelukokemus. Tämä palvelukokemus muodostetaan muotoilluista kontaktipisteistä. Palvelumuotoilussa kaikki kontaktipisteet tulee olla harkittuja palvelun osakokonaisuuksia, ja ne tulee suunnitella niin, että ne muodostavat selkeän, johdonmukaisen ja yhdenmukaisen palvelukokemuksen. Tämä on erittäin tärkeää, sillä asiakkaiden huomio palveluissa kohdistuu nimenomaan kontaktipisteisiin, eli kaikkeen siihen, mitä hän voi aistia ja kokea. On huomioitava, että kenenkään palvelukokemusta ei sinänsä voi suunnitella ja määrittää etukäteen, sillä kokemuksiin sisältyy henkilökohtaisia merkityksiä, arvoja ja odotuksia. Palvelukokemuksen suunnittelulla tarkoitetaankin sitä, että halutaan luoda oikeanlainen ympäristö ja työkalut tapahtumille ja toiminnoille, jotta kokemusta voidaan ohjata tavoiteltuun suuntaan.
Palvelukokemus
Palvelumuotoilussa halutaan suunnitella asiakkaan palvelukokemus. Tämän kokemuksen rakennuspalikoina ovat palvelun kontaktipisteet, palvelutuokiot ja palvelupolku.
Palvelupolku
Palvelujen prosessimainen luonne pitää sisällään ajallisen perspektiivin eli palvelu koetaan ajassa palvelupolkuna useiden eri palvelutuokioiden ja kontaktipisteiden kautta. Asiakkaan palvelupolkuun vaikuttaa suunniteltu palvelun tuotantoprosessi sekä asiakkaan omat valinnat.
Palvelutuokio
Jokainen palvelu rakentuu jaksojen tai episodien sarjasta tai joukosta osapalveluja, jotka yhdessä muodostavat asiakkaalle arvoa tuottavan palvelun kokonaisuuden. Yksittäistä episodia kutsutaan palvelutuokioksi. Jokainen palvelutuokio muodostuu useista eri kontaktipisteistä.
Kontaktipiste
Palvelu muodostuu yksittäisistä kontaktipisteistä, joiden kautta asiakkaat kokevat palvelun. Kontaktipisteet voivat olla tiloja, esineitä, prosesseja ja ihmisiä. Lentoyhtiön palvelussa kontaktipisteitä voivat olla, esimerkiksi mainokset lehdissä ja televisiossa, soitto puhelinasiakaspalveluun, internetsivusto, matkatoimisto, matkalippu, lentoemännät, se mitä henkilökunta sanoo, lentokoneen sisustus, lennolla tarjottava ruoka ja lentokentän opasteet.
Palvelunäytteiden laatiminen
Palvelunäytteiden laatiminen on palvelumuotoilussa käytetty nopea prototypointi -menetelmä, jolla voidaan luoda vaikutelma kuvitellun palvelun vaikutuksista, kuitenkaan rakentamatta toimivaa prototyyppiä suunnittelun alkuvaiheessa. Menetelmän tarkoituksena on edistää palveluideoiden ja -konseptien sekä niiden yksittäisten kontaktipisteiden ymmärtämistä, arviointia ja kommunikointia. Menetelmässä on keskeistä se, että suunniteltavana oleva usein abstrakti palveluidea tai -konsepti pyritään konkretisoimaan palvelua edustavan fyysisen materiaalin avulla. Palvelunäyte voisi olla, esimerkiksi lasku, mainos, uutisjuttu, juliste, tuotearvostelu, kirje tai sopimus.
Vuorovaikutussuunnittelu
Vuorovaikutussuunnittelun käsitteen historiallisen juuret ovat graafisten käyttöliittymien suunnittelussa. Palvelumuotoilun ydintä on useiden kosketuspisteiden suunnittelu; vuorovaikutussuunnittelu taas on enenevässä määrin kiinnostuneempi muista kuin yksittäisen käyttäjän ja digitaalisen laitteen välisistä vuorovaikutuksista.
Lisää aiheesta: http://www.palvelumuotoilu.fi/sanasto ja_metodit/
Haastateltavana:
Puvustusta kahdella vuosisadalla
4.4.2016
Ihmisen ikävä toisen luo
26.2.2016
Islam ja filosofia
2.4.2016
Aivot ovat tietotyöläisen tärkein työkalu
Nimi: Kimmo Salvén
Lisätietoja voi kysellä esimerkiksi tuossa videolla esiintyvältä Petteri Kalliolta Aducatesta...
Näytä kommentti
Aivot ovat tietotyöläisen tärkein työkalu
Nimi: Jorma Väisänen (vieras)
Kuuntelin Yle- areenasta Aspekti- lähetyksen, jossa puhuttiin Tuloksellista tietotyötä- hankkeesta...
Näytä kommentti
Mikä sotessa maksaa?
Nimi: Nimetön (vieras)
vaikutti hyvältä!
saako materiaalin terveysalan tuttavilleni?
Näytä kommentti
Ihmisen ikävä toisen luo
Nimi: Kimmo Salvén
Hei!
Kyseessä on suora MP3-linkki, jonka kanssa ei pitäisi sinänsä olla ongelmia, vrt. tilanteissa...
Näytä kommentti
Ihmisen ikävä toisen luo
Nimi: Irmeli Rajala (vieras)
Onko teillä ajatuksia milloin siirtyä käyttämään sivuston koodauksessa HTML5 muotoa, jolloin ääni...
Näytä kommentti
Aspekti: Salakavala muistisairaus vie työikäisiä laitoshoitoon: 09.04.2016 09.00
9.4.2016
Teemana terveys: Biologiset lääkkeet tuovat tehoa lääkehoitoon (S): 05.04.2016 10.05
5.4.2016
Aspekti: Biohakkerit lenkkipolulla: 02.04.2016 09.00
2.4.2016
Aspekti: Pääsiäinen on ilon ja valon juhla: 26.03.2016 09.00
26.3.2016
Aspekti: Sammakkokirstu varjeli viljasatoa: 19.03.2016 09.00
19.3.2016
Aspekti: Tehoa tietotyöhön?: 12.03.2016 09.00
12.3.2016
Aspekti: Jumala ja seksi pervoteorian silmin: 05.03.2016 09.00
5.3.2016
Teemana terveys: Miksi astma puhkeaa? (S): 29.02.2016 11.46
29.2.2016
Kirjoita uusi kommentti