Neuvolat tarvitsevat lisää resursseja

Kari Salmela - 4.11.2008 - 13:06:00

Neuvolat ovat avainasemassa tunnistamaan lapsiperheiden mielenterveyttä vaarantavat riskiolosuhteet, mutta neuvoloilla ei ole tarvittavia resursseja, toteaa Ttt Hilkka Honkanen Kuopion yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessaan.

- Neuvoloiden terveydenhoitajat tapaavat kaikki suomalaiset lasta odottavat ja lapsiperheet, muistuttaa Honkanen.

Kauhajoen ja Jokelan tragedioiden jälkeen koulujen terveydenhuoltoon ohjattiin lisää varoja, mikä on Honkasen mielestä aivan oikein.

Hän vaatii lisää varoja myös neuvoloille, joissa perhettä tai lasta koskevat ongelmat voidaan havaita riittävän ajoissa.

Hilkka Honkanen keräsi aineistonsa neuvoloiden terveydenhoitajilta lapsiperheiden mielenterveyden näkökulmasta

Tavoitteena oli tuottaa tietoa neuvolatoiminnan kehittämiseksi. Yksi keskeinen kehittämishaaste liittyy neuvolapalvelujen kohdentamiseen niitä eniten tarvitseville perheille, mikä on lapsiperheiden terveyseroja kaventavaa ja syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa.

Honkasen mukaan suurimpana huolena terveydenhoitajat toivat esille päihteiden käytön lisääntymisen lapsiperheissä. Myös vanhempien mielenterveysongelmat kuormittivat terveydenhoitajien työtä enenevästi.

Työttömyyttä pidettiin riskiolosuhteena lapsiperheissä, sillä siihen liittyi usein myös muita riskioloja, esimerkiksi taloudellista ja koulutuksellista huono-osaisuutta ja mielenterveysongelmia.

Riskioloiksi kuvattiin myös parisuhteen ristiriidat ja avioerojen seurauksena tapahtuneet perherakenteen muutokset.

Terveydenhoitajat tiedostivat perheväkivaltaa olevan enemmän kuin heidän tietoonsa tuli. Perheiden riskiolosuhteeksi määriteltiin myös nykyisin yhä enemmän korostuva vanhempien jaksamattomuus, avuttomuus ja osaamattomuus toimia vanhempana.

Riskiolosuhteiden tunnistaminen vaatii aikaa ja luottamuksellista yhteistyösuhdetta

Riskiolosuhteiden epäsuotuisaa vaikutusta lapsen mielenterveyteen voidaan ehkäistä tunnistamalla perheen riskiolot riittävän varhain ja tukemalla perheen voimavaroja ja sitä kautta lasta suojaavia tekijöitä.

Perheen voimavaroista tärkein on toimiva vanhemmuus, joka riskioloissakin suojaa epäsuotuisilta lapsuuden kokemuksilta.

- Tutkimuksessa ilmeni, että terveydenhoitajilla on tahtoa ja osaamista tunnistaa perheiden riskioloja ja tukea vanhemmuutta, mutta liian suurista asiakasmääristä johtuva kiire heikentää huomiokykyä ja estää luottamuksellisen keskustelun syntymisen. Yhdistetty äitiys- ja lastenneuvolatyö edisti luottamuksellisen yhteistyösuhteen kehittymistä perheen kanssa.
- Tehtyjen laskelmien mukaan kuukauden hoito lastenpsykiatrian osastolla maksaa yhtä paljon kuin kuuden lapsen neuvolapalvelut syntymästä kouluikään, muistuttaa Honkanen.

kuuntele Kesto 19'41"

 


Haastateltavana:

  • TtT Hilkka Honkanen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer