Kirjailija Sofi Oksanen: Tuhottu historia

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 24.3.2010 - 02:08:50

Kuva: Kimmo SalvénArkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.

Taustayhteisöinä mukana ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Yliopistoseura ry ja Karjalan hiippakunnan säätiö.

» Ohjelmasarjan etusivulle

 

Kirjailija Sofi Oksanen vieraili luennoimassa arkkipiispa Leon isännöimässä ”Arkkipiispalla vieraana” -luentosarjassa Kuopion kaupungintalolla tiistaina 23.3. Tilaisuus aiheutti suoranaisen yleisöryntäyksen, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet edes sisälle kuulemaan luentoa. Sofi Oksanen onkin noussut vauhdilla suomalaiskirjailijoiden kärkikastiin esikoisromaaninsa ”Stalinin lehmät” julkaisemisen 2003 jälkeen ja saavuttanut sekä kriitikkojen että suuren yleisön suosiota.

Aluksi arkkipiispa esittelee vieraan:

kuuntele Kesto: 6'19"

 


 

Sofi Oksasen tähän mennessä menestynein teos on Viron uuden itsenäisyyden aikaan, vuoteen 1992, sijoittuva romaani ”Puhdistus”. Oksanen kirjoitti Puhdistuksen alun perin näytelmäksi, joka sai kantaesityksensä Kansallisteatterissa helmikuussa 2007. Sittemmin Oksanen halusi kuitenkin kuvata yksityiskohtia näytelmätekstiä laajemmin ja päätyi kirjoittamaan tekstin edelleen romaanin muotoon. Romaanina Puhdistus julkaistiin maaliskuussa 2008 ja se on ensimmäinen teos, jolle on myönnetty sekä Finlandia- että Runeberg-palkinto.

Sofi Oksasen kiinnostus Viroa ja virolaisia kohtaan nousee sukutaustoista; hänen isänsä on suomalainen, mutta äiti on virolaissyntyinen ja sukulaissuhteet Viroon vahvat. Oksasen mielenkiinto kohdistuu erityisesti virolaisten identiteettiin mahtavan naapurivaltionsa puristuksessa. Hän jakaa virolaisten identiteettitarinat kolmeen ryhmään: niiden tarinoihin, jotka kyyditettiin Siperiaan; jotka pakenivat valtion miehitystä länteen sekä niiden tarinoihin, jotka jäivät Viroon miehityksen jalkoihin. Oksanen itse havainnoi kiinteimmin viimemainitun ryhmän elämää ja Viroon neuvostojoukkojen sorron kohteeksi jääneet ovatkin myös Puhdistuksen lähtökohta.

Sofi Oksanen toteaa, että yksittäisen kansan historian tuhoaminen on valitettavan helppoa. Neuvostovallan aikana kaikki kansalliset symbolit ja itsenäiseen Viroon liittyvät merkit olivat kiellettyjä ja Neuvostoliiton propagandan kohteina. Virolaisten kulttuuriperinnön lisäksi miehityksen aikana tuhottiin Oksasen mukaan vironvenäläisten kulttuuriperintö. Oksanen kertoo puheenvuorossaan myös kyydityksistä, joista laajimmat suoritettiin vuosina 1942 ja 1949. Tuolloin kymmeniä tuhansia virolaisia kyyditettiin Siperiaan vankileireille. Oksanen kertoo kyyditysten kohdistuneen pääasiassa naisiin ja lapsiin, eikä suinkaan sotarikollisiin, kuten Neuvostoliitto aikanaan väitti.

Sofi Oksanen kertoo puheenvuorossaan myös Puhdistuksen luomisprosessissa esiin tulleista seikoista Viron historiaan liittyen, sekä siitä, miten hän valmistautuu jo uuden kirjan kirjoittamiseen materiaalia keräämällä.

Kuuntele puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 38'59"

 


» Ohjelmasarjan etusivulle

Taltioitu Kuopion kaupungintalolla 23.3.2010

Lähettäjä: Anna (vieras) - 24.3.2010 - 11:35:38

Nämä tilaisuudet voisi järjestää jossain isommassa salissa jotta kaikki halukkaat pääsisivät sisään.
Onneksi pääsee kuulemaan täätlä.

Hyvä kuitenkin että joku jaksaa kaivaa historiaa esille eikä sitä vain vaieta kuoliaaksi.

Lähettäjä: Jani (vieras) - 26.3.2010 - 10:46:28

Kaupungintalo on näille juuri hyvä, keskeinen paikka.

Kiitokset Arkkipiispa Leolle mukavasta luentosarjasta. Melkein kaikki olen kuunnellut ja pakko sanoa että luentojen kautta on saanut uusia näkökulmia.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer