Miten painonhallintaa tai -pudotusta tulisi lähestyä mentaalipuolella? Tähän kysymykseen toi ajatuksia Tieteen päivillä Kuopiossa luennoinut tohtori, psykoterapeutti Susannna Angle, joka pyrki ravistelemaan ihmisiä pois tiukasta itsekuriajattelusta ja vaa'alla seisomisesta kohti positiivisemman minäkuvan rakentamista.
Vaikka painonhallinnalla tarkoitetaan yleensä painonpudotuksen jälkeistä, saavutetun painon ylläpitoon tähtäävää toimintaa, Angle lähestyy painonhallintaa laajemmasta näkökulmasta.
– Näen sen laajemmin sellaisena kokonaisvaltaisena elämäntapana, jossa tavoitellaan ja pyritään pitämään yllä niin sanottua yksilöllistä hyvinvointipainoa. Sellaista kehon koostumusta joka tukee omaa hyvinvointia ja terveyttä, Angle kuvailee.
Susanna Angle suosittelisi painonhallintaa kaikille selvänä osana elämänhallintaa ja itsestähuolehtimista. Hän listaakin kolme laihdutukseen liittyvää näkökulmaa, jotka vaikeuttavat painonpudotusta psykologisesta näkökulmasta:
1. EI-sana ja kieltolistat
Mitä tiukemmin itseltämme jotain kiellämme, sitä enemmän me mielitekojamme vahvistamme. Kielletyn hedelmän houkutus ajaa helposti kohti repsahduksia. Muutoksista ei pidä laatia liian epärealistisia ja ehdottomia kieltolistoja, joiden vuoksi koemme jäävämme jostain vaille.
2. Oppimisen näkökulma
Elintapamuutos voidaan nähdä oppimisena. Sekä laihduttaminen ja painonhallinta vaativat uudenlaisia taitoja. Kun painonpudotukseen liittyviä taitoja tarvitaan vain kuurin ajan mutta painonhallintaan liittyviä taitoja loppuelämä, eikö olisi loogisempaa aloittaa painonhallintaan liittyvien taitojen opettelemisesta?
3. Muutostarve
Toisia laihdutustarve motivoi, toisia se masentaa. Riskinä on negatiivinen kierre, jossa ollaan syvästi tyytymättömiä itseensä. Muutoksella halutaan usein muokata itsestä parempi ihminen, mikä lisää entisestään riskiä pettymyksille, epäonnistumiselle ja epäterveille laihdutustavoille.
Kuuntele Susanna Anglen luento kokonaisuudessaan:
Luento on taltioitu Tieteen päivillä Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella 23.9.2011.
Tarja Stenberg: Uni-valverytmiä säätelevät tekijät
Markku Partinen: Unettomuus osana elämää - unettomuuden moderni hoito
Henri Tuomilehto: Uni ja ylipaino - uniapnean moderni hoito
Jussi Pihlajamäki: Lihavuuden merkitys terveydelle
Anne Puuronen: Miksi syömisestä on tullut niin vaikeaa?
Susanna Angle: Painonhallinnan psykologiaa - itsekuriajattelusta kohti voimavara-ajattelua
Petri Hyytiä: Aivot riippuvuuden kierteessä
Hannu Alho: Rahapelaajan ongelmat
Jussi Huttunen: Kahvi ja suklaa - arjen riippuvuudet ja terveys
Tämä sivu on arkistoitu.
Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.